Haberler

Kudüs: Ey Hüzünler Şehri" Sergisi

Fotoğraf sanatçısı Süleyman Gündüz'ün "Kudüs: Ey Hüzünler Şehri" adlı sergisi açıldı.

Fotoğraf sanatçısı Süleyman Gündüz'ün " Kudüs : Ey Hüzünler Şehri" adlı sergisi açıldı.

Kudüs'ün barış ve esenlik yurdu olarak kalmasına katkı sağlamak amacıyla, Beyoğlu Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleşen sergi, belediyenin sanat galerisinde izlenime sunuldu.

Serginin açılışında konuşan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Kudüs'ün önemine değinerek, "İnsanlık kadar eski bir şehir. Hz. İbrahim'in, Hz. Davud'un, Hz. Süleyman'ın, Hz. İsa'nın ve Efendimiz'in miraca yükseldiği mekan. Bütün inanışların sembol şehri." dedi.

Demircan, bugün dünyada barışın ilk önce Kudüs'ten başması gerektiğine işaret ederek, "Ey hüzünler şehri diyor Kudüs. Çünkü dünyanın zalimlerden çektikleri var. İyiler bir tarafta, zalimler bir tarafta. Yani dünyayı karıştırmak isteyenlerin ilk aklına geldikleri yer Kudüs oluyor. Çünkü orayı bozarlarsa her yeri zaten bozmuş oluyorlar diye düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Sanatçı Süleyman Gündüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2007'den beri Kudüs'le ilgili ulusal ve uluslararası alanda çeşitli sergiler açtığını söyledi.

İlk olarak 2002'de Kudüs'ün fotoğraflarını çekmeye başladığını belirten Gündüz, "Her yıl çektiğim fotoğrafları sergiliyorum. Bu sergideki fotoğraflar da 2017 yılında çekilmiş olan fotoğraflar." ifadelerini kullandı.

"İmgesel olarak ilahi sanatın oluştuğu bir yerdir Kudüs"

Yoğunluklu olarak belgesel fotoğrafçılık üzerine çalışmalar yürüttüğünü vurgulayan Gündüz, şöyle devam etti:

"Çünkü çektiğim her fotoğraf bir müddet sonra kendi öyküm haline dönüşüyor ve etkileyici öyküleri bulmaya çalışıyor, hem insan portreleri itibariyle hem de yaşam alanları itibariyle. Ama Kudüs ilham verici, etkileyici bir şehir. Dolayısıyla orada fotoğraf çekmiş olmak önemli bir ayrıcalık. Çünkü orada binlerce yılın bir serüvenini anlayabileceğiniz fotoğraf kareleri sizin objektifinizde oluşur. İmgesel olarak ilahi sanatın oluştuğu bir yerdir Kudüs."

Sergide 20 fotoğrafın yer aldığını dile getiren Gündüz, "Biz Kudüs'ü özlemimiz olan şekliyle fotoğraflara yansıtmak istedik. Yani bütün dinlerin özgürce, barış içinde bir arada olabildikleri bir şehir olarak." dedi.

Gündüz, etkinlikte katılımcılara Kudüs'le ilgili bir konuşma da yaparak, şunları anlattı:

"Kudüs ciddiye alınması gereken bir şehir. Asla da hafife alınmaz. Kudüs'te hayat, barış ve savaş, adalet ve zulüm terazisinde tartılır. Kudüs, bugüne kadar 2 kez yıkılmış, 23 kez işgal edilmiş, 43 kez kuşatılmış, 53 kez de işgal edilip tekrar geri alınmıştır. Dünyanın egemen ülkeleri, dünya üzerinde hak iddia eden yönetimler Kudüs'ü ele geçirmek için yola çıktılar ama Kudüs'ün surlarına ulaştıkları zaman tahtları yıkılmıştır. Kudüs, dünya üzerinde çok tanrılı bir şehir anlayışına isyan etmiş İslamcı şehirdir. Dolayısıyla Kudüs yeryüzünde insanlığın ilk inşa ettiği mabedin hemen ertesinde ikinci mabedin inşa edildiği şehir oldu."

İnsanlık serüveni içinde Kudüs'ün önemli bir konumda olduğuna işaret eden Gündüz, "Tarihe baktığımızda, modern tarihçiler insanlığın öyküsünü yazdıklarında, unutmamız gerekiyor ki ilk tarım Kudüs havzasında yapılmıştır. İlk olarak yaban hayvanlar bu coğrafyada evcilleştirilmiştir. İlk defa ilahi hukuk diye kaydettiğimiz şeyler bu coğrafyada ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla yeryüzünde hareket eden toplumların yönleri her zaman bu şehirden geçmiştir." şeklinde konuştu.

Sergi, 31 Ocak'a kadar görülebilecek.

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Misbah Demircan Beyoğlu Belediyesi Süleyman Gündüz Kudüs Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title