Haberler

Kraliçe 2. Elizabeth'in Elmas Yıldönümü İngiltere'de Kutlanıyor

İngiltere Kraliçesi 2.Elizabeth'in tahtta doldurduğu altmışıncı yıl, görkemli etkinliklerle tüm İngiltere'de kutlanıyor.

İngiltere Kraliçesi 2.Elizabeth'in tahtta doldurduğu altmışıncı yıl, görkemli etkinliklerle tüm İngiltere'de kutlanıyor.

Elmas Yıldönümü kutlamaları için Kraliçe 2.Elizabeth ve Kraliyet ailesi, Thames Nehrinde üzerinde bin tane geminin yer aldığı resmigeçide katıldı. İngiltere Başbakanı David Cameron da Kraliçe'nin geçit töreninde yerini aldı. Kutlamalar nedeniyle tüm ülke çapında dört gün resmi tatil ilan edilirken halk kraliçeyi görebilmek için nehir kenarlarında saatler öncesinden beklemeye başladı.

1926 yılının Nisan ayında dünyaya York Prensesi olarak gelen 2.Elizabeth'in tahta oturabilmesi zayıf bir ihtimal olarak görülüyordu ancak amcası Kral 8.Edward'ın Amerikalı dul sevgilisiyle evlenebilmek için tahtı bırakmasıyla, kraliyet unvanını Elizabeth'in babası 6.George aldı ve bir kız kardeşe sahip olan Prenses Elizabeth, taht sırasında ilk sıraya yükseldi. Kraliyette hükümdarlık cinsiyet farkı gözetmeden ebeveynlerden çocuklara geçtiğinden dolayı 1940 yılında Edinburg Dükü Prens Philip ile evlenen Prenses, babasının 1952 yılında vefat etmesiyle, ailenin en büyüğü olarak taç giydi. Kraliçe 2.Elizabeth, 2012 yılında tahtta 60 yılını tamamlayarak Kraliçe Victorya'dan sonra en çok tahtta kalan ilk hükümdar oldu. 4 çocuk sahibi olan kraliçenin sekiz torunu ve bir torununun torunu bulunuyor.

Birleşik Krallık, Galler, İngiltere, İskoçya, Kuzey İrlanda ve İngiliz milletler topluluğu başkanı olan kraliçe, iktidarı sırasında tam 261 resmi gezi yaparak 116 ülkeyi ziyaret etti ve 60 yıl içerisinde 12 başbakan, 6 Papa değişti. Parlamenter monarşi yönetim yapısına sahip olan Birleşik Krallık'ta devletin başı kraliçeyken hükümetin başında Başbakan yer alıyor. Kraliçenin sembolik devlet başkanlığı konumuna karşın yasama görevi parlamentoya ait bulunuyor. Kraliçe, devlet başkanı olarak anayasal ve temsili görevler; ulusun başkanı olarak da sosyal ve kültürel görevler üstleniyor.

Kutlamalara 2 Haziran Cumartesi günü, Derby'de

ülkenin en önemli at yarışını izleyerek başlayan kraliçe, dün merakla beklenen resmigeçit için Thames Nehrine ulaştı. Binden fazla botun katıldığı geçidi izlemek için milyonlarca kişi nehir kıyısında saatler öncesinden beklemeye başladı. Kraliyet tarihindeki en büyük güvenlik önlemleri kutlamalar için alındı. Binlerce kişi görevli olarak çalışırken, 6 bin polis görevlisi 4 gün boyunca mesai yapacak. Hava Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri ve itfaiyeciler hazır olda beklerken konvoyu sürat teknelerinde özel donanımlı güvenlik görevlileri takip etti. Sayıları 13 binden fazla olan güvenlik güçleri Londra etrafında konuşlandı.

Kutlamalara katılanlardan Shallom, "Aslen Malezyalıyım ancak İngiltere'de yaşıyorum. İngiltere uzun yıllar bizi yönetti ve İngiltere'yi çok seviyorum. Bugünü en güzel şekilde kutlamak istiyoruz. Kraliçe uzun yıllardır başımızda ve onu çok seviyoruz. Kendisini kutluyor ve fedakarlıkları için minnetimizi sunuyoruz" ifadelerini kullandı.

Arkadaşlarıyla bir araya gelerek şampanyalarıyla saatler öncesinden nehir kenarında bekleyen kalabalık arasında bulunan Nicolas Cook da "Harika yıldönümü ve gemi geçişini görmek için burada bulunuyoruz. Saat 11 civarında buraya ulaştık. Kraliçe istikrarı, devamlılığı ve gelecek için umudu temsil ediyor benim için. Bir araya gelmemiz için güzel bir neden" dedi.

Newcastle'dan kutlamalar için Londra' ya gelen Realise ise "Saat 10 gibi buraya geldik ve yerleştik ve kraliçeyi görene kadar burada bekleyeceğiz. Kraliçe çalışkanlığıyla bizlerin gönlünü kazandı ve hayatımız boyunca burada. Aile insanı ve iyi bir model bizler için' açıklamasında bulundu.

Bugün kutlamaların üçüncü gününde ise saray önündeki St.James Parkı'nda piknik ve BBC'nin düzenlediği konser yer alacak. Kraliyet ailesinin katılacağı konserde Paul McCartney, Stevie Wonder, Sir Eltn John, Robbie Williams ve Jessie J. gibi ünlü isimlerin sahne alması bekleniyor. Resepsiyona Başbakan David Cameron da katılacak. Akşam saatlerinde Kraliçe'nin balkonda meşaleyi ateşlemesiyle Kraliyetin hükmettiği tüm yerlerde meşaleler ateşlenecek.

Yarın ise Kraliyet ailesi resmi törenle St.Paul Katedralinde yer alacak şükran programına katılacak. Kortej eşliğinde saraya dönecek Kraliyet ailesi, Buckingham Sarayı balkonundan Hava Kuvvetlerinin yapacağı gösteriyi izleyecek. - LONDRA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

David Cameron Londra Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs'ta Taksim Meydanı açık mı? 1 Mayıs kutlamalarına izin verilecek mi? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç öldü mü? Hasan Kılıç neden öldü, kaç yaşındaydı? Hasan Kılıç kimdir? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç nereli, kaç yaşında? MOTORİNE İNDİRİM Mİ GELİYOR? Motorine ne kadar indirim geliyor? GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI! Müge Anlı'da büyük yüzleşme! Kocasını terk edip büyüttüğü üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik neden kavga etti, olay ne? ARTO BİLE AYIRAMADI! Devlet Bahçeli ve Mehmet Şimşek arasında gerginlik! Mehmet Şimşek ilk açıklamasında ne dedi? "Yerel halk" tartışması ne? Cem Yılmaz kaç yaşında? Cem Yılmaz'ın uzun yaşama sırrı ne? Mustafa Kemal Atatürk'ün ÇOCUKLAR için söylediği sözler! Atatürk, çok sevdiği çocuklara ne dedi? Üsküdar- Samandıra metro hattında arıza! M5 METRO ARIZALI MI? Üsküdar metrosunda ne arıza var, ne zaman giderilecek? AK PARTİ'DEN VEKİLLERE UYARI! AK Parti, vekillerini neden uyardı, olay ne? 23 NİSAN BANKALAR AÇIK MI? 23 Nisan Salı günü bankalar çalışıyor mu? Ziraat, Vakıf, Halkbank, Akbank... BUGÜN (23 Nisan) KARGOLAR AÇIK MI? 23 Nisan'da kargolar çalışıyor mu? PTT, MNG, SÜRAT, TRENDYOL EXPRESS... BORSA BUGÜN KAPALI MI? Borsa, 23 Nisan Salı günü açık mı kapalı mı? Borsa tatil mi? İSTANBUL 23 NİSAN ÜCRETSİZ ETKİNLİKLER! İstanbul'da 23 Nisan etkinlikleri nerede, saat kaçta?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title