Haberler

Köydeki Sanat Merkezinde Sergi

Muğla'nın Datça İlçesi'ne bağlı Yaka Köyü'nde dört yıl önce hizmete giren Uluslararası Knidos Kültür ve Sanat Akademisi'nde (UKKSA) 4. Knidos'un Sır'ı Sanat Festivali etkinlikleri kapsamında, 7 sanatçının karma eserlerinden oluşan resim, heykel, cam ve seramik sergisi kalabalık bir davetli topluluğunun katılımı ile açıldı.

UKKSA bahçesinde gerçekleştirilen açılış kokteyline, yüzlerce sanatsever katıldı. 25 Eylül'e kadar açık kalacak olan sergide, sanatçılardan İbrahim Örs, Bodil Örs, resim; Elvan Tunçel, Şule Gorbon özel tasarım takı; Ekrem Özen, Emel Vardar ve Mazlum Göze, cam,

Rahmi Eyüboğlu ise Kalamış yazmaları ile yer aldı. Serginin açılışına katılan gazeteci Osman Saffet Arolat, UKKSA'nın bugün geldiği noktayı sekiz yıl önce kimsenin hayal bile edemediğini söyledi.

"ÇILGIN PROJE GERÇEK OLDU"

UKKSA'nın Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Metin'in sekiz yıl önce bu çılgın projeyi hayata geçirmek için mücadele başlattığını belirten Arolat, "Bir köyde yıkık bir ilkokul binasını akademi haline getirecekti. Bu, o gün için olacak bir şey değildi. Hepimiz bu çılgın projenin olmazlığı üzerine laflar ettik. O da, 'siz destek verin olur' dedi. ve sonra O'nun öncülüğünde bir imece başladı. Bu imece, ilk dört yıl buradaki binanın ve atölyelerin yapımı ile geçti. Atölyeler yapıldıkça da, insanlar burada eserler üretmeye başladı" dedi.

"İMECE USULU YAPILDI"

O günden buyana burada 52 ülkeden 350 sanatçının eserler verdiğini hatırlatan Arolat, "Nevzat Metin kimi zaman yiyecek parası, kimi zaman ise yol parası arayarak bu işe destek vermeye çalışıyor. İmece usulü sanatçı ve sanatsever dostlarıyla bu işi yürütmeye gayret ediyor. ve bugün dördüncü festivalini yapar hale geldi. Bu da gösteriyor ki artık, UKKSA gelenekselleşen bir yapıya dönüştü. Bunu geliştirmek açısından, hep birlikte el vermeye çalışıyoruz. Hepimiz el birliği ile destek vermeye devam etmeliyiz" diye konuştu.

"HAYALET KÖY HALİNE GELMİŞTİ"

CHP'li Datça Belediye Başkanı Şener Tokcan ise konuşmasında, Yaka Köy'deki bu okulun yıllar önce eğitim-öğretime kapandığını hatırlatarak, "Bu okul, köy enstitülerine öğretmen yetiştiren okulların ilkokuluydu. Datça'ya köy enstitülülerin ilk mezunlarını verdiği okullardan bir tanesiydi. Bu çok önemli bir okuldu. Gerçekten de duygulanmamak elde değil. Bu köy, 30 yıl öncesine kadar cıvıl cıvıldı. Turizm moda olunca, herkes deniz kıyısına göç etmek gibi bir yanlışın içine girdi. Yaka, bir ara neredeyse tamamen boşalıp, hayalet köy haline döndü. Yaka Köyü'ndeki bu okul şimdi yine 50-60 yıl önceki görkemli haline döndü. Bu kez başka bir alanda, sanat alanında hizmet veriyor" dedi.

"MUHTEŞEM BİR SANAT MERKEZİ OLDU"

Eski okul binasının güzelleştirilerek, sağlamlaştırıldığını anlatan Tokcan, "Özü aynı kalmak şartıyla çok büyük emek sarf edildi. ve bugünkü haline getirildi. Nevzat Metin ve arkadaşlarını takdir etmemek mümkün değil. Ben de, şanslı bir dönemin belediye başkanıyım. Benim dönemimde böyle bir girişimde bulunulması benim şansım oldu. Gerçekten, ben de her gittiğim yerde, Datça'da bir köyde böylesine muhteşem bir sanat merkezinin varlığından söz ediyorum. Datça'nın en önemli üç-beş özelliğinden biri olarak, Uluslararası Knidos Kültür ve Sanat Akademisi'ni gösteriyoruz. Datça giderek zenginleşiyor. Edebiyatçısı, sanatçısı, yazarı, çizeri ve yontucusuyla gerçekten de Türkiye'nin parmakla gösterilen yerleşim yerlerinden biri olmaya başladı" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Nevzat Metin Muğla Datça Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title