Haberler

Kivi Üretiminde "Liderlik" Hedefliyorlar

Kivi üretiminde Yalova'dan sonra ikinci sırada bulunan Ordu, son yıllarda üretim miktarı ve üretici sayısında sağladığı başarıyı taçlandırmak istiyor Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sağl...

EYÜP ELEVÜLÜ - Kivi üretiminde Yalova'dan sonra ikinci sırada bulunan Ordu, son yıllarda üretim miktarı ve üretici sayısında sağladığı başarıyı taçlandırmak istiyor.

Fındık kalitesi ve üretiminde önemli bir yere sahip Ordu'da, kivi üreticileri ve ekim alanları artış gösteriyor. Bu durum Ordu kivisinde daha iyi noktalara gelinmesi için gerekli çalışmaların başlamasını sağladı. Aroması ve kalitesiyle ünlenmeye başlayan Ordu kivisinin, üretimde Yalova'dan sonra ikinci sıradaki yerinin ilk sıraya taşınması hedefleniyor.

Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Musa Sağlam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ordu'da kivi üretiminin 1993-1994 yıllarında 8 ile 10 adet fidanla başladığını belirterek, "Bugün ilimizde kivi üretimi 2 bin 900 hektara kadar ulaştı. Her geçen gün üretim alanı ve üretici sayısı artıyor. İlimizde bugün üretici sayısı yaklaşık 2 bin dolayında seyrediyor. Son yıllarda kivide 80 ile 100 dönüm gibi tarımsal alanlar oluşturuluyor. Dolayısıyla kivi, Ordu ilini sevdi" diye konuştu.

Ordu kivisinin lezzeti ve aroması bakımından aranılan bir konuma geldiğini vurgulayan Sağlam, şöyle devam etti:

"Kivi üretiminde ilimiz, Yalova'dan sonra ikinci sırada. Her geçen gün de Ordu'daki kivinin geleceği umut veriyor. İnşallah yakın gelecekte kivide daha ön sırada olmayı hedefliyoruz. Türkiye'deki kivi tüketim miktarı 70 bin ton civarında. Ordu'daki üretim miktarı ise 40 bin ton dolayında. İlimizin en büyük avantajlarından biri küresel ısınmadan en az etkilenen iller arasında olması. Dolayısıyla kivi yetiştiriciliği ilimizde sürekli artıyor. Bu zamana kadar çiftçilerimize gerek bakanlığımız gerekse İl Özel İdaresi kaynaklı önemli yatırımlar yapıldı. Bu kapsamda kivi fidanı, sulama sistemi gibi birçok unsur üreticilerimize dağıtıldı. 2009-2013 yılları arasında 562 bin TL gibi bir ödenek kullanıldı. Bu destekleri daha da artırarak ilimizdeki üretim alanlarını ve üretici sayısını yüseltmeyi hedefliyoruz."

Kivinin geleceği için yapılan çalışmalar

Kivi üretiminin Ordu için önemli bir tarımsal faaliyet olduğunu anlatan Sağlam, şöyle konuştu:

"Ordu kivisi Türkiye piyasasında gerek aracılar gerekse tüketiciler açısından tecih edilen durumda olduğu için gelişim adına çalışmalar sürdürülüyor. Bununla ilgili Türk Patent Enstitüsüne başvuru yapıldı. Enstitüden gelecek sonucu beklemekteyiz. Ordu kivisini gelecekte daha iyi noktalara getirmek anlamında üretim tesislerini artırdığımız gibi diğer taraftan da soğuk hava depolarını çoğaltmayı düşünüyoruz. Aynı zamanda 2007 yılından bu yana kivi hasat şenliği düzenleniyor. Ayrıca çeşitli paneller ve etkinlikler düzenleyerek gelecekte kivinin ilimizde daha iyi yerde olması noktasında çalışmalar yürütülüyor."

Sağlam, diğer üretim modellerine göre kividen daha yüksek gelir elde edilebildiğini ve bu anlamda Ordu kivisini markalaştırmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi. - Ordu

Kaynak: AA / Ekonomi

Musa Sağlam Türkiye Yalova Ordu Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title