Haberler

Kıbrıs Gazilerinin Eşit Maaş Beklentisi

MANİSA'da, Kıbrıs Barış Harekatı'nın 43'üncü yıldönümü etkinlikleri sebebiyle Milli Egemenlik Anıtı'nda düzenlenen törende konuşan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Manisa Şubesi Başkanı Şener Tarım, sosyal güvencesi olan ve olmayan Kıbrıs gazileri arasında maaş adaletsizliği yaşandığını öne sürdü.

MANİSA'da, Kıbrıs Barış Harekatı'nın 43'üncü yıldönümü etkinlikleri sebebiyle Milli Egemenlik Anıtı'nda düzenlenen törende konuşan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Manisa Şubesi Başkanı Şener Tarım, sosyal güvencesi olan ve olmayan Kıbrıs gazileri arasında maaş adaletsizliği yaşandığını öne sürdü.

Kıbrıs Barış Harekatı'nın 43'üncü yıldönümü sebebiyle Türkiye Muharip Gaziler Derneği Manisa Şubesi'ne üye Kıbrıs gazileri tarafından Şehzadeler İlçesi Cumhuriyet Meydanı'ndaki Milli Egemenlik Anıtı'na çelenk sunma töreni düzenlendi. Şube Başkanı Şener Tarım ile Kıbrıs gazileri Milli Egemenlik Anıtı'na çelenk sunduktan sonra, şehitler için saygı duruşunda bulunarak, İstiklal Marşı okudu. Şube Başkanı Şener Tarım, Türkiye'nin önemli meselelerinden birisinin Kıbrıs olduğuna dikkat çekerek, şöyle dedi:

"Türkiye 1974 yılından beri Kıbrıs konusunda iyi niyetli tavırlar izlese de, sorunun çözümü noktasında ne Rum kesimi ne Yunanistan ne de batı devletleri aynı tavrı izlememiştir. Kıbrıs adasının etrafında geniş petrol ve doğalgaz yatakları bulunmaktadır. Doğal kaynaklar nedeni ile Kıbrıs sorunu bölgesel olmaktan çıkıp uluslararası bir nitelik kazanmıştır. Bu nedenle de Kıbrıs'ın önemi bugün daha çok artmıştır. Biz Kıbrıs gazileri olarak kanla kazanılan toprakların masada verilmesine karşıyız."

Kıbrıs gazilerinin yaşadığı sıkıntıları dile getiren Şube Başkanı Şener Tarım, şubesinin 449 üyesi bulunduğunu ve bunun 363'ünün Kıbrıs gazisi olduğunu söyledi. Kıbrıs gazilerinin en büyük sorununun maaş adaletsizliği olduğunu savunan Şener Tarım, şöyle dedi:

"Her zaman arka plandayız. En önemli sorun maaş adaletsizliği. 2 bin-3 bin TL maaş istemiyoruz. 2007 yılında bizi ikiye böldüler. Sosyal güvencesi olmayan Kıbrıs gazisi 650 lira maaş alıyor, sosyal güvencesi olan ise, 1300 lira. Hepsinin bir olmasını istiyoruz. Bu geçim değil, şeref aylığıdır. Birçok ülkede gazilerin şeref aylıkları aynıdır. Bizim şubemize kayıtlı gazilerimizin sadece 15 tanesi 1300 lira şeref aylığı alırken, gerisi 650 lira para alıyor. Bir an önce bu adaletsizlik düzeltilsin."

Tarım ayrıca, Kıbrıs gazilerinin çocuklarına iş imkanı tanınmadığını da dile getirerek, "Diğer gazilerimizin yakınlarına ve çocuklarına devlette iş imkanı sunulurken, bizim çocuklarımız dışarıda kaldı. Bizim çoculramız da gazi çocuğu veya yakınıdır. Diğer gazilere tanınan bu haktan bize de tanınmasını istiyoruz. Bunu söylediğimiz zaman ise bize 'Türkiye'de sayılarınız çok fazla' bahanesini sunuyorlar. Biz fazlalık değiliz. Biz Kıbrıs'ı Türk Cumhuriyeti yapan insanlarız" dedi.

Konuşmaların ardından törene katılan Kıbrıs gazileri Milli Egemenlik Anıtı'nda hatıra fotoğrafı çektirdi.

- Manisa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Yunanistan Türkiye Kıbrıs Politika Güncel Haberler

title