Haberler

    Kenti için katılımcı olabilen herkes bir 'onaran'dır

    Güncelleme:

    ? Onaranlar Kulübü fikri nasıl ortaya çıktı?

    ? Onaranlar Kulübü fikri nasıl ortaya çıktı?

    Doğukan Güngör: Kurucu ekip olarak uzun yıllardır 3D yazıcı sektöründe çalışıyoruz. Evinizdeki bir 3D yazıcıyla artık kırık masa bacağını veya bozuk bir blender'ı kimseye bağımlı olmadan onarmak mümkün. Bu teknolojiyi çevre için yaygınlaştırabileceğimizi hayal ettik. Bir gün bir beyin fırtınası sırasında ilk önce kulübün ismi ortaya çıktı. Sonra yaşadığımız bölgede yaptığımız birkaç gerilla projeyle 'onarmaya' başladık.

    ? Mesela Kalamış Parkı...

    Başak Bakkaloğlu: 'Atma, onar', 'Saklama, paylaş', 'Tüketme, üret' mottolarımızdan yola çıkıp bu alanı kullanan gençlerin fikirlerini alarak Nike ve Kadıköy Belediyesi'nin desteğiyle alanı yeniledik. En önemli özelliği, geri dönüştürülmüş atıklardan üretilen malzemenin kullanılması. Alanda bulunan basketbol sahası, kaykay parkı, koşu yolu ve voleybol sahasını yenilerken, etraflarına sosyalleşme, çalışma, kaykay tamir masası, masatenisi sahası, dinlenme ve gökyüzü izleme hamaklarının yer aldığı bir komünite alanı tasarlayıp ürettik.

    ? Şehirde başka nasıl projeler gerçekleştiriyorsunuz?

    Ufuk Emin Akengin: Kulüpteki temel faaliyet alanımız aslında kamusal alan için yaratıcı projeler geliştirmek. 21. yüzyıl becerilerini kullanarak yaşadığımız alanlara, sokaklara, parklara müdahalelerde bulunuyoruz. Onaranlar Kulübü'ne kolektif hareket eden bir kent inisiyatifi demek doğru olur sanırım. Örneğin Bomonti ve çevresine bir müdahale yaparken alanı orada yaşayan gönüllülerle birlikte keşfediyoruz, tasarımlara birlikte karar veriyoruz ve birlikte üretiyoruz.

    İstanbul'a pozitif ayrımcılık yapıyoruz

    ? Onaracağınız yerleri neye göre  belirliyorsunuz?

    Nilüfer Aksu: Elbette ekip olarak yaşadığımız kent olan İstanbul'a ister istemez pozitif ayrımcılık yapmış oluyoruz. Çalışma alanımızı belirlerken çekirdek ekiple demokratik yöntemler uyguluyoruz. Çoğu zaman da sosyal medyadan gelen geri bildirimleri değerlendiriyoruz. Bölge olarak nereyi onaracağımızdan çok, o bölgede nasıl bir müdahale gerçekleştireceğimiz üzerine kafa yoruyoruz. Günün sonunda yapmaya çalıştığımız farkındalık yaratmak.

    İstanbul sokaklarında yürürken küçücük bir ayrıntıda Onaranlar Kulübü'nün tatlı sürpriziyle karşılaşabilirsiniz.

    ? Onaranlar Kulübü kaç kişi ve kimlerden oluşuyor?

    Doğukan Güngör: Operasyonel süreçler için beş kişilik bir ekibimiz var. Ancak oluşturduğumuz gönüllü ağına kaydolmuş 1000'i aşkın gönüllü bulunuyor. Her proje için hibrit çalışma takımları oluşturuyoruz.

    ? İsteyenler kulübünüze nasıl katılabiliyor, nasıl üye oluyor?

    Nilüfer Aksu: 'Onaran' olmak için herhangi bir prosedür yok. Evinizdeki eski bir kütüphaneyi onarıp tekrar kullanıma kazandırabiliyor, sokağınızdaki sokak hayvanları için bir mama kabı koyabiliyorsanız 'onaran'sınızdır. İnternet sitemizdeki formu doldurarak gönüllü ağımıza katılabilirler. Ama atölye katılımcıları genelde sosyal medyadan yaptığımız çağrılara yapılan başvurular üzerinden belirleniyor.

    Ekip daha çok parklar gibi kamusal alanlarda çalışmayı tercih ediyor.

    Kaynak: Hürriyet / Magazin

    Kadıköy Belediyesi İstanbul Haberler

    Bakmadan Geçme

    ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title