Haberler

Kenan Evren, Ordu'nun 'Fahri Hemşehrisi' Çıktı

12 Eylül ihtilalini gerçekleştiren dönemin Genelkurmay Başkanı ve 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren, Ordu’nun fahri hemşehrisi çıktı.

12 Eylül ihtilalini gerçekleştiren dönemin Genelkurmay Başkanı ve 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren, Ordu'nun fahri hemşehrisi çıktı.

Genelkurmay Başkanı olduğu dönemde 1980 yılı Temmuz ayı sonunda Ordu'yu ziyaret eden Kenan Evren, Ordu Valiliğinde "Paşam, bu kan bir dursa" sözüne "Fındık dalları solmaya başlayınca durur" diyerek adeta darbeyi önceden haber verdi. Fındık bölgesi olan ve fındık dallarının eylül ayında solmaya başladığını bilen Ordulular, darbe yapılacağını anladı. Evren'in Ordu ziyaretinden 1,5 ay sonra ise 12 Eylül ihtilali oldu.

650 bin kişinin gözaltına alındığı, 1 milyon 683 bin kişinin fişlendiği, 50 kişinin idam edildiği, 171 kişinin işkenceden öldüğünün belgelendiği 12 Eylül 1980 darbesinin ardından 'Devlet Başkanı' unvanını aldıktan sonra 9 Kasım 1982'de yapılan seçimle 7. Cumhurbaşkanı olan Kenan Evren, ilk ziyaretini 21 Kasım 1982'de Ordu'ya yaptı.

Dönemin hem Ordu Valisi hem de Belediye Başkanı olan Nermi Alyanak, Belediye Meclisini toplayarak Kenan Evren'i "fahri hemşehri" ilan etti. Bu karar 19 Kasım 1982 günü resmiyete döküldü.

"Oy birliği" ile fahri hemşehrilik

Kenan Evren'e "fahri hemşehrilik" payesinin verildiği "N.Nermi Alyanak- Ordu Valisi ve Belediye Başkanı" sıfatıyla imzalanan yazıda şöyle deniyor:

"Büyük Türk milletinin ve ebedi Türk devletinin Yedinci Cumhurbaşkanı sıfatıyla ilk yurt içi gezisini ilimizi onurlandırmakla halkımıza büyük bir şeref ve tarihi hatıra bahşeden; 12 Eylül öncesindeki kanlı terör ortamında akıtılan kardeş kanının ve dökülen gözyaşının acısını çeken kadirşinas Ordu halkının çilesine ve acı talihine son veren; Yeni Anayasamızın kabulü ile şanlı milletimizin tarihinde yeni ve mutlu bir dönemin başlamasına önderlik eden, Yüksek şahsında asil milletimizin Türk Silahlı Kuvvetlerine minnet ve şükran borçlu olduğu Cumhurbaşkanımız Sayın Kenan Evren'e, Ordu ili halkının en derin ve saygı ve bağlılığının ifadesi olarak Ordu şehri 'Fahri Hemşehrilik Unvanı'nın tevcih ve takdimine oy birliği ile karar verildi."

Şehrin altın anahtarı da verilmiş

Bu yazının ardından iki gün sonra Kenan Evren Ordu'ya geldi. O dönem Ordu'ya Milli Güvenlik Konseyi üyeleri olan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Nurettin Ersin, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Nejat Tümer ve Başbakan Bülend Ulusu ile birlikte gelen Kenan Evren, ilk olarak Ordu Belediyesi binasına geçmişti. Evren'e burada Ordu Valisi ve Belediye Başkanı olan Nermi Alyanak tarafından fahri hemşehrilik beratı, mısır, fındık ve balık sembollerinin bulunduğu şehrin anahtarı hediye edilmişti. Daha sonra belediye binasının balkonundan günün erken saatlerinden itibaren şiddetli yağmurun altında kendilerini bekleyen halka hitap eden bir konuşma yapmış, ardından helikopterle Samsun'a geçmişti. - ORDU

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Kenan Evren Ordu Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

23 Ekim hangi burç? Ekim'in 23'ü hangi burçtur? 23 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 23 Ekim hangi burca ait? 22 Ekim hangi burç? Ekim'in 22'si hangi burçtur? 22 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 22 Ekim hangi burca ait? MHK nedir, açılımı nedir? MHK üyeleri kimlerdir? MHK başkanı kimdir? Beşiktaş Ankaragücü maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) BJK Ankaragücü maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Survivor Birleşme partisi ne zaman 2024? Yalı Çapkını dizisi nerede çekiliyor, hangi yalıda, nasıl gidilir? Hucurat Suresi kaç sayfa? Kur'an-ı Kerim'de Hucurat Suresi kaçıncı cüz, hangi sayfada, sayfa kaçta? Hucurat Suresi kaç ayettir, ayet sayısı kaç? Dünyanın en güzel kadını kim seçildi 2021? Dünyanın en güzel 100 kadını listesi ve isimleri! Türkiye'nin ve dünyanın en güzel kadını kim? Ünlü Harfler (Sesli Harfler) hangileridir? Sessiz harfler neler? İnce ve Kalın ünlü harfler nelerdir? Ünlü (Sesli) Harfler ve Ünsüz (Sessiz) Harfler! İstanbul ilçeleri! İstanbul'un tüm ilçeleri nelerdir? İstanbul'un kaç ilçesi var? İstanbul Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası ilçeleri hangileri? Dünya karizma günü nedir? Dünya Karizma Günü ne zaman? Karizma nedir? Karizmatik ne demektir? Okulu kim buldu? Okulu kim çıkardı? Okulu kim icat etti? Okula gitmek kimin fikriydi? Küçük Prens sözleri: En güzel Küçük Prens sözleri nelerdir? Küçük Prens kitabından alıntı sözler, Küçük Prens gün batımı sözleri! Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title