Haberler

Kayaköy'de Referandum

Muğla'nın Fethiye İlçesi'nde Rum köyü olarak bilinen Kayaköy'ün adının 'Kayıköy' olarak değiştirilmesi için düzenlenen referandumda 546 seçmenin oy kullanma işlemi başladı.

Yörük Türkmen araştırmacısı ve sosyal bilimler öğretmeni Eren Fehmi Eroğlu, Genel Türk Tarihi Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Gökçe ve Fethiye Yörük Türkmen Derneği Başkanı Ramazan Kıvrak, Rum köyü olarak bilinen Kayaköy'ün Osmanlı arşivlerinde 'Kayı' adında Türk köyü olduğu iddiasını ortaya attı. Köyün çevresindeki ev ve cami kalıntılarıyla mezar taşlarında 'Kayı' damgasına rastladıklarını belirten araştırmacılar, bölgede Rumlardan önce Türklerin yaşadığını öne sürdü. Kayaköy'ün adının 'Kayıköy' olarak değiştirilmesi için geçen şubatta başlatılan kampanyada yaklaşık 5 bin imza toplandı.

REFERANDUM KARARI ALINDI

Fethiye Belediye Meclisi ise geçen mart ayında Eren Fehmi Eroğlu'nun, Kayaköy adının değiştirilmesini öngören dilekçesini görüştü. Bazı meclis üyeleri ad değişikliğinin bölgenin tanınırlığını olumsuz etkileyeceğini belirtirken, dilekçe tartışmaların ardından oy birliğiyle kabul edildi. Kayaköy'ün adının 'Kayıköy' olarak değiştirilmesi için Kayaköy Mahallesi'nde referandum yapılması kararlaştırıldı.

Kayaköy İlkokulu'nda saat 08.00'den itibaren 546 seçmenin oy kullanma işlemi başladı. Fethiye Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekiplerince kurulan sandıkta mahallenin adının 'Kayıköy' olarak değiştirilmesi oylanıyor. 'Kayaköy' ve 'Kayıköy' yazılı oy pusulularını alan mahalle sakinleri kabine girerek, seçtikleri adın altına mühür basıp pusulayı sandığa atıyor. Mahallelinin yoğun ilgi gösterdiği oy kullanma işlemi saat 17.00'de sona erecek.

Bastonla okula gelerek oy kullanan mahalle sakinlerinden 85 yaşındaki Mustafa Kadıoğlu, araştırmacılar tarafından ortaya atılan tezin doğru olduğunu söyledi. Mahallenin önce Kayıköy, Kınalı köyü, Muhacir köyü gibi isimlerle anıldığını anlatan Kadıoğlu, mahalleye yolcu taşıyan dolmuşların önüne 'Kayaköy' tabelası asmasının ardından ismin Kayaköy olarak anıldığını ve bu şekilde kaldığını belirtti.

'KAYAKÖYÜMÜZ'DEN VAZGEÇMEYİZ'

Oy kullanmak için sıra bekleyen Ahmet Bilgin ise isim değişikliğine karşı olduklarını kaydetti. Mahallenin isminden memnun olduklarını aktaran Bilgin, "Biz Kayaköyümüz'den vazgeçmeyiz. Kayaköy ismi bugün dünyaya mal olmuş bir isim. Turizm açısından da birçok olumsuzluk yaşanır. Burayı Kayıköy olarak düşünmek imkansız" dedi.

İlk kez bir seçimde oy kullandığını vurgulayan Özlem Ekiz de ilk oyunu mahalleleri açısından önemli bir konuda kullanmaktan mutlu olduğunu belirtti.

'ÖNCE SU SORUNUNU ÇÖZSÜNLER'

Mahalle sakinlerinden Şener Karaca, mahallenin birçok sorunu dururken isim değişikliği ile ilgili referandum yapılmasına tepki gösterdi. Kayaköy'ün yağmurların ardından Ovacık'tan gelen sel sularıyla dolduğunu anlatan Karaca, "Kayaköy'ün önce su sorununu halletsinler. Biriken yağmur suları yüzünden ekim, dikim yapamıyoruz. Evimizin önü göl oluyor. Önce bu soruna çözüm bulsunlar, ondan sonra isim değişikliğine bakalım" diye konuştu.

'EĞİLİM 'KAYAKÖY'DEN YANA'

Kayaköy Muhtarı Metin Ekiz, oy kullanma işleminin sürdüğünü anlattı. 546 seçmenin mahallenin ismini oyladığını hatırlatan Ekiz, sandıkların saat 17.00'de açılarak oy sayım işlemine başlanacağını kaydetti. Mahalle sakinlerinin referanduma yoğun ilgi gösterdiğini aktaran Ekiz, sandıktan 400'e yakın oy çıkacağını tahmin ettiğini aktardı. Ekiz, mahalle sakinlerinin eğiliminin 'Kayaköy' isminden yana olduğunu gördüğünü söyledi.

70 BİN TURİST ZİYARET EDİYOR

1923 yılındaki mübadeleyle Rumların Yunanistan'a göç etmesinin ardından boşalan Kayaköy Mahallesi'ndeki tarihi taş evler 92 yıldır hayalet kent görünümünde. Rumların göç etmesinden sonra tarihi evlerin bulunduğu alanın dışında yeni yerleşim alanları oluşurken, Kayaköy'ü yılda yaklaşık 70 bin turist ziyaret ediyor. - Muğla

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Gökçe Metin Ekiz Kayaköy Muğla Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Mehmed: Fetihler Sultanı 8. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Mehmed: Fetihler Sultanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 16 Nisan Salı 2024? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor kim kazandı? 16 Nisan Salı Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title