Haberler

Kandilli "felaket" deyip günlük 2 saatlik su kesintisi önerdi: İstanbul için kuraklık artık depremden daha büyük tehlike

Güncelleme:

Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Tek, İstanbul'da kuraklık sorununun depremden daha büyük bir tehlike olduğunu belirtti. Günlük 2 saati aşmayacak şekilde sembolik su kesintilerinin yapılmasının şart olduğunu söyleyen Tek, İstanbul'un yaşadığı durum için "felaket" kelimesinin kullanılmasının da yanlış olmayacağını söyledi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, İstanbul'u bekleyen tehlike için uyardı. İstanbul'un kar yağışına, daha sakin ve zamanında yağan yağmurlara ihtiyacı olduğunu söyleyen Tek, "Barajlar sadece bu şekilde dolabilir" dedi.

Tüm dünyayı gittikçe daha fazla etkisi altına alan iklim krizinin etkileri artık çok yakından hissediliyor. Aşırı sıcaklar, kurak geçen yağmur dönemleri, dolular ve seller büyük bir ekonomik ve sosyal yıkıma neden oluyor. Hepsinin yaşanma sıklığı artıyor. Türkiye'nin gündeminde ise gittikçe yükselen, gıda güvenliğini ve üretim zincirini tehdit eden kuraklık tehlikesi var. Bu da ekonomi üzerinde büyük bir baskı oluşturuyor. Üretim zincirinin bozulması ekonomik riskleri beraberinde getirirken, uzmanlar özellikle üretim ve tedarik zincirine dikkat çekiyor. Uzmanlar, pandemi döneminde ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıkan tarımsal üretimin, korunması gerektiğine vurgu yapıyor.

109 YILDIR ÖLÇÜM YAPIYOR

Hürriyet bu konuyu 109 yıldır yaptığı düzenli ölçümlerle yakından takip eden Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı'na gitti. Detaylı ölçümlerle İstanbul'un iklim karnesini çıkaran laboratuvarın başkanı olan Adil Tek, ilk olarak iklim krizinin küresel bir tehlike olduğunu belirtip İstanbul'un büyük bir nüfus ve ormansızlaşma sorunu yaşadığını söylüyor.

1800'lü yıllarda kurulan ve hala çalışan laboratuvar, Dünya Meteoroloji Örgütü'nün 'Asırlık İstasyon' sertifikasına sahip.

1,5 DERECELİK SICAKLIK ARTIŞI İSTANBUL'UN BAŞINA BELA

1911'den bu yana yaptıkları ölçümlerde İstanbul'un ortalama sıcaklığının 1,5 derece arttığını gördüklerini ve aslında bugün yaşadığımız iklim kaynaklı tüm sorunların nedeninin işte bu 1,5 derecelik sıcaklık artışı olduğunu belirten Adil Tek, "İstanbul'daki bu artış uluslararası kurumların ölçümlerine göre dünya ve Avrupa ile paralel. Bu durum tarımda ve sanayide hatta aklınıza gelecek her alanda büyük bir sorun demek. Bu şartlarda ekonomik sürdürülebilirlik mümkün değil" diyor.

Kandilli'den günlük 2 saatlik su kesintisi önerisi: İstanbul için kuraklık artık depremden daha büyük tehlikeBoğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek

SU KESİNTİSİ ÖNERİSİ

İnsanlarda kuraklık ve su kıtlığı bilincinin hala oluşmadığına vurgu yapan Adil Tek, "Türkiye'de çok sayıda deprem olmasına rağmen gerçek deprem bilinci 1999'dan sonra oluştu. İnsanlar yaşamadan asla gerçek farkındalığa sahip olmuyor.

Başka türlü insanların tüketim alışkanlıkları değişmeyecek. Sembolik kesintiler bu konuda davranışları değiştirecek" ifadelerini kullandı.

ŞİDDETİ ARTIYOR

Kentte gözlemlenen en düşük sıcaklıkların giderek arttığını aktaran Adil Tek, "Rekor sıcaklıkların yaşanma sıklığı ve şiddeti artıyor. Özellikle son 10 yılda büyük bir artış var. Sürekli rekorlar yenileniyor. Bununla beraber yaşanan en düşük sıcaklılar da yükseliyor. Karlı gün sayıları azalırken sıcak dalgalarının yaşandığı kurak gün sayıları artıyor" diye konuştu.

İKLİMSEL ÖLÜMLER

İstanbul'un yaşadığı durum için artık felaket kelimesinin kullanılmasının yanlış olmayacağını söyleyen Adil Tek, "İstanbul'u bekleyen bir deprem tehlikesi var. Deprem için önlem alabilirsiniz. Kişisel olarak kurtulmam mümkün. Ama iklim krizi için aynı şey geçerli değil. Aşırı hava olayları ve kuraklık tehlikesi artık ciddi boyutta. Çok yakında iklim kaynaklı ölümleri görmeye daha net başlayacağız. Zaten iklim ölümleri bilimsel olarak depremden daha büyük bir tehlike" şeklinde konuştu.

YAĞIŞ ARTTI AMA FAYDA SAĞLAMIYOR

İstanbul'un 109 yıllık detaylı verileri incelendiğinde yıllık ortalama yağışlarda 140 kilogramlık bir artış gözlemlediklerini belirten Adil Tek, "Evet ortalama yağışlar artmış. Peki neden kuraklık var? Nedeni yine o 1.5 derecelik artış. Yağmurlar asıl yağması gereken zamanda yağmıyor. Haziran ayında yağan düzensiz ve şiddetli yağmurlar bu ortalamayı yükseltiyor ama o su toprağa karışmadan hızlıca akıp gidiyor. Seller oluşturuyor. Bunlar faydasız yağışlar. İstanbul'un asıl kar yağışına, daha sakin ve zamanında yağan yağmurlara ihtiyacı var. Barajlar sadece bu şekilde dolabilir" dedi.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Kandilli Rasathanesi İstanbul Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs'ta Taksim Meydanı açık mı? 1 Mayıs kutlamalarına izin verilecek mi? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç öldü mü? Hasan Kılıç neden öldü, kaç yaşındaydı? Hasan Kılıç kimdir? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç nereli, kaç yaşında? MOTORİNE İNDİRİM Mİ GELİYOR? Motorine ne kadar indirim geliyor? GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI! Müge Anlı'da büyük yüzleşme! Kocasını terk edip büyüttüğü üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik neden kavga etti, olay ne? ARTO BİLE AYIRAMADI! Devlet Bahçeli ve Mehmet Şimşek arasında gerginlik! Mehmet Şimşek ilk açıklamasında ne dedi? "Yerel halk" tartışması ne? Cem Yılmaz kaç yaşında? Cem Yılmaz'ın uzun yaşama sırrı ne? Mustafa Kemal Atatürk'ün ÇOCUKLAR için söylediği sözler! Atatürk, çok sevdiği çocuklara ne dedi? Üsküdar- Samandıra metro hattında arıza! M5 METRO ARIZALI MI? Üsküdar metrosunda ne arıza var, ne zaman giderilecek? AK PARTİ'DEN VEKİLLERE UYARI! AK Parti, vekillerini neden uyardı, olay ne? 23 NİSAN BANKALAR AÇIK MI? 23 Nisan Salı günü bankalar çalışıyor mu? Ziraat, Vakıf, Halkbank, Akbank... BUGÜN (23 Nisan) KARGOLAR AÇIK MI? 23 Nisan'da kargolar çalışıyor mu? PTT, MNG, SÜRAT, TRENDYOL EXPRESS... BORSA BUGÜN KAPALI MI? Borsa, 23 Nisan Salı günü açık mı kapalı mı? Borsa tatil mi? İSTANBUL 23 NİSAN ÜCRETSİZ ETKİNLİKLER! İstanbul'da 23 Nisan etkinlikleri nerede, saat kaçta?
500

Yorumlar (138)

HAKAN ARSLAN:

Suriyelilerin kesinle İstanbul'' dan gönderilmeleri gerekir. Bu durumdan dolayı Halk Ülke yönetiminde bile gerekli değişimi mutlaka yapacaktır.

25
25
yanıtYanıtla
Dost:

Taktınız suriyelilere

yanıt0
yanıt2
VEZIR:

HAMAMLARI . . OTO YIKAMACILAR. . HALI YIKAMACILARI KAPATIN BI MUDDET PARADAN DAHA ONEMLI SU ANKI DURUM. . BELEDIYELER VE HUKUMET HER EVE 2 TANE SENSÖRLÜ MUSLUK TAKSIN MUTFAK VE BANYOYA BAK BAKALIM NEKADR TASARRUF OLUYOR. . . AMA İŞLERINE GELMEZ

32
3
yanıtYanıtla
ENİS:

VEZİR SENSÖR OLAYI ÇOK DOĞRU. DİĞERLERİ TOPTANCILIK. O İŞLERİ YAPANN SEN OLSAN NE OLACAK?ONUN ÇARESİ ''OTOMATİK YIKAMA MAKİNESİ''MESELA TUVALET REZERVUARLARININ İÇİNE HERKES SU DOLU PET ŞİŞELER KOYSUN. SİFONU ÇEKİNCE EN AZ BİR LİTRE EKSİK SU HARCANMIŞ OLUR. GÜNDE 30 BİN TON SU TASARRUFU SAĞLANIR. (KİŞİ BAŞI İKİ LİTREDE 15 MİLYON İNSAN)

yanıt11
yanıt1
adil:

su kesintisi daha cok su kullanimina sebep olur. çünkü su kesilecek diye her yeri doldururlar sonra kullanmadan dökup yeniden doldururlar. 1994 oncesini bilenler bilir.

33
1
yanıtYanıtla
Serkan:

Hey gidi günler.. Küveti tıkayıp ağzına kadar su doldururduk sular kesilecek diye

yanıt12
yanıt0
çok mantıklı:

aynen öyle kardeş millet döker

yanıt6
yanıt0
Hh:

İtfaiyeden su taşıdık çok. Adam bir varil getirirdi bekle dolaşın. Bende 5 litre için beklerdim aferin kapmak için.kazanda su kaynar çamaşır lar yıkanırfi. Ne çekmiş analarımız be

yanıt7
yanıt0
Talip:

Yol yapayım taş ocağı maden ocağı yapayım derken ülkeyi Çöle çevirdiniz

24
9
yanıtYanıtla
MALATYALI ÇOBAN:

CHP YÖNETİMLERİ İLE HERRŞEY DAHA GÜZEL OLACAK AYNI 1990 lı YILLARDAKİ GİBİ

12
21
yanıtYanıtla
Tüm 138 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title