Haberler

Kamu Denetçisi Akman Açıklaması

Kamu Denetçisi Yahya Akman, Kamu Denetçiliği Kurumunun (KDK) vatandaşların sorunlarına çözüm bulma noktasında çalıştığının altını çizerek, "KDK olarak, devlet kurumlarının hasmı olmaktan ziyade vatandaşın işini çözmeye endeksliyiz.

Kamu Denetçisi Yahya Akman, Kamu Denetçiliği Kurumunun (KDK) vatandaşların sorunlarına çözüm bulma noktasında çalıştığının altını çizerek, "KDK olarak, devlet kurumlarının hasmı olmaktan ziyade vatandaşın işini çözmeye endeksliyiz. Kamu kurumlarının, kamu yönetiminin daha şeffaf olabilmesi noktasında onlara katkı sağlamaya çalıştığımızı bildikleri takdirde bizim etkinliğimizin de arttığını görüyoruz." dedi.

TBMM Dilekçe ve İnsan Haklarını İnceleme Karma Alt Komisyonu, geçici Başkan AK Parti Konya Milletvekili Abdullah Ağralı başkanlığında toplandı.

Toplantının başında gerçekleştirilen seçim ile AK Parti Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar Alt Komisyon Başkanlığına seçildi. Alt Komisyonun çalışma program ve esasları da belirlendi.

Daha sonra Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) denetçileri Yahya Akman, Arif Dülger, Sadettin Kalkan, Celile Özlem Tunçak ve Hüseyin Yürük 2017 Yıllık Faaliyet Raporu kapsamında Alt Komisyona kendi alanlarıyla ilgili sunum yaptılar.

Kamu Denetçisi Yahya Akman, sunumunda KDK'nin geçen yıllara ait raporlarının TBMM Genel Kurulunda görüşülmüş olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Genel Kuruldaki görüşmelerde gerek iktidar gerek muhalefet partisi milletvekillerinin katkıları ile KDK'ye olan desteğin kendileri için önemli olduğunu vurgulayan Akman, bunun Türkiye'de hak arama hürriyetinin gelişmesine olumlu etki yapacağını belirtti.

Akman, şöyle konuştu:

"Türkiye'de ve dünyada denetim çok sempatik karşılanan bir olay değil. Özellikle kamu kurumları, yetkiyi elinde tutan insanlar adeta hatasız olduklarını ispat etmek için bir iddia ve yarış içinde bulunmaya çalışıyorlar. Halbuki biz KDK olarak, devlet kurumlarının hasmı olmaktan ziyade vatandaşın işini çözmeye endeksliyiz. Kamu kurumlarının, kamu yönetiminin daha şeffaf olabilmesi noktasında onlara katkı sağlamaya çalıştığımızı bildikleri takdirde bizim etkinliğimizin de arttığını görüyoruz."

Kendisinin görev alanı kapsamına giren konular açısından başvurularda ilk sırayı cezaevlerinde yoğunluk nedeniyle yaşanan sorunlar ile nakiller konusunun aldığını belirten Akman, adalet alanında ise sabıka kayıtlarının güncellenmesi ve buna bağlı olarak iş başvurularında ortaya çıkan sorunlara ilişkin şikayetler aldıklarını aktardı.

"KDK'ye gereği gibi davranmayan kurumlar var"

Sağlık Bakanlığıyla ilgili konuların da sorumluluk alanına girdiğini kaydeden Akman, acil servislerde yaşanan sıkıntılar, SGK'nin bazı ilaçları karşılamadığı yönündeki şikayetlerin de kuruma ulaştırıldığını anlattı.

Akman, Sağlık Bakanlığında bazı bürokratlara ulaşmakta güçlük çektiklerini dile getirerek, "Kurumlarla ilgili bize bakış açışı ve yardımcı olma noktasında gereği gibi davranmayan kurumlar olduğunu da ifade etmem gerekiyor." ifadelerini kullandı.

-"Eğitim, öğretim, gençlik ve spor alanında başvurular arttı"

Kamu Denetçisi Arif Dülger de kurumdaki iş bölümü kapsamında yetki alanına giren eğitim, öğretim, gençlik, spor, enerji, sanayi, gümrük, ticaret, bilim, sanat kültür ve turizm alanındaki başvurular hakkında bilgi verdi.

Dülger, "2017 yılında görev alanımızda yer alan eğitim, öğretim, gençlik ve spor alanı kurumumuza yapılan başvurular arasında artış gösteren konuların başında gelmektedir. 2016 yılında eğitim, öğretim, gençlik ve sporda 669 olan başvuru sayısı 2017'de 4 bin 480 sayısına ulaştı. 2017 başvuruları arasında bu oran yüzde 26,15'e tekabül etmektedir." diye konuştu.

Dülger, bazı başvurular ve alınan kararlar hakkında da bilgi verdi.

"Kadın haklarına başvurular istenilen düzeye ulaşmadı"

Kamu Denetçisi Celile Özlem Tunçak da başta kadın ve çocuklara yönelik konular olmak üzere görev alanına giren konulardaki çalışmaları aktardı.

Sivil toplum örgütleriyle işbirlikleri yürüttüklerini anlatan Tunçak, "Kadınların bulundukları ceza infaz kurumlarına, sığınma evlerine ziyaretler düzenlenmesi, alanda çalışan idareler ile sivil toplum kuruluşları temsilcileri, basın ve akademisyenlerle çok sayıda tanıtım faaliyeti yürütülmesine rağmen kadın haklarına başvurular istenilen düzeye ulaşmadı. Bu konudaki farkındalık ve kadınların başvurulardaki endişelerine yenmeye yönelik işbirliklerimiz devam etmektedir." şeklinde konuştu.

"65 yaş anonsunu şikayet ettiler"

Kamu Denetçisi Hüseyin Yürük de imar uygulamaları, ruhsat iş ve işlemleri, altyapı işlemleri, toplu taşıma gibi konularda kendilerine gelen şikayetler veriler kararlar ve sonrasındaki gelişmeleri anlattı.

Büyükşehir Belediyelerinin 65 yaş üzerindeki vatandaşlara ücretsiz toplu taşıma hizmetiyle ilgili bir şikayeti aktaran Yürük, "Ankara'da bu uygulamada kart okutulduğunda '65 yaş üstü' şeklinde bir anons geliyordu. Bundan şikayetler gelmişti. Ankara Büyükşehir Belediyesine yaptığımız tavsiyenin ardından bu anons kalktı. Vatandaşlarımız yaşını ortaya çıkarmayan bir sistemle otobüslere ücretsiz binmeye başladılar." diye konuştu.

Kamu Denetçisi Sadettin Kalkan ise 2017 yılı içinde görev alanları itibarıyla toplam 4 bin 803 başvuru aldıklarını, bunun 3 bin 729'una karar yazıldığını söyledi.

Kalkan, "En çok karşılaştığımız hususlar, ihtilaf alanları kurumların yapmış olduğu mülakatlar. Objektif davranılmadığı hususunda şikayetler alınmaktadır. Aile birliği nedeniyle tayin taleplerine tam anlamıyla ve istenilen seviyede cevap verilemediği hususunda da başvurular almaktayız." dedi.

Kurum içi görevlendirmeler ile görevde yükselme sınavlarına yönelik de kendilerine başvurular geldiğini belirten Kalkan, ilgili araştırmalar, ve görüşmeler sonucu bu başvuruları karşılamaya çalıştıklarını dile getirdi.

Kamu denetçileri, toplantıda komisyon üyelerinin sorularını da yanıtladı.

Kaynak: AA / Politika

Hüseyin Yürük Arif Dülger Ak Parti Konya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ihlara Vadisi nerede? Ihlara Vadisi hangi şehirde, ilde? Ihlara Vadisine nasıl, nereden gidilir? Gaziosmanpaşa Belediyesi hangi parti? Gaziosmanpaşa Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı kaç kaç? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı bitti mi, ilk yarı mı, ikinci yarı mı? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı hangi kanalda, saat kaçta? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı şifreli mi, nereden izlenir? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir? 23 Nisanda noterler açık mı? 23 Nisanda noterler çalışıyor mu, kapalı mı olacak? 23 Nisan 2024 Salı günü noterler çalışıyor mu? Pazar günü noter açık mı? Pazar günü noterler saat kaça kadar açık? 2024 noter mesai saatleri! Bu akşam hangi diziler var? 20 Nisan TV yayın akışı! Bugün TV'de hangi dizi ve filmler var? 1 MAYIS OKULLAR TATİL Mİ 2024: 1 Mayıs'ta okullar tatil edilecek mi, resmi tatil mi? Diyarbakır'da belediye meclis salonunda Türk bayrağı kaldırıldı mı? 23 Nisan hastaneler tatil mi? 23 Nisan hastaneler açık mı, çalışıyor mu? İzzet Yıldızhan evli mi? İzzet Yıldızhan'ın eşi kim? Cumartesi günü eczaneler açık mı? Eczaneler Cumartesi günü saat kaça kadar açık? 20 Nisan 2024 Eczane çalışma saatleri! Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 20 Nisan dün gece deprem mi oldu? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 20 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title