Haberler

Jirki Aşireti'nden PKK'ya Zeytin Dalı

Güncelleme:

Yıllarca PKK ile mücadelede yer alan Jirki aşiretinin 'Mala Hüseyin' kolunun lideri Cemil Öter'den çözüm sürecine tam destek.

Doğunun en büyük ve güçlü aşireti olarak yıllarca PKK ile mücadelede yer alan Jirki aşiretinin 'Mala Hüseyin' kolunun lideri Cemil Öter, hükümetin başlattığı çözüm süreci sonuna kadar desteklediklerini söyledi. Öter, PKK ile birçok çatışmaya girdiklerini, şehit verdiklerini, gazileri olduğunu anlatırken, "Yine de geçmişte olanları unutup onlarla da kucaklaşmaya, helalleşmeye hazırız. Yeter ki akan kan dursun, bölgeye ve ülkemize huzur gelsin" dedi.

Şırnak, Hakkari ve Van'da 30 bine yakın mensubu bulunan Jirki aşireti, bugüne kadar PKK ile korucu olarak en etkin mücadeleyi yürüttü. Jirki aşiretinin 'Mala Hüseyin' kolunun lideri olan ve Şırnak'ın Beytüşşebap İlçesi'ndeki Tanin Tanin Dağları eteklerindeki Mutluca Köyü'nde yaşayan Cemil Öter, çözüm sürecine ilişkin görüşlerini DHA'ya anlattı.

"YA İŞE ALSINLAR YA EMEKLİ ETSİNLER"

Bölgede 1985 yılında koruculuğu kabul eden ilk aşiret olduklarını ve halen aşiretlerinden 700 korucunun bulunduğunu belirten Cemil Öter, barışı Ak Parti ile Abdullah Öcalan'ın sağlayabileceğini, kendilerinin de akan kanın durmasından ve bölgeye barış gelmesinden yana olduklarını söyledi.

Çözüm sürecinin başarıya ulaşmasıyla birlikte kendilerinin de silahları bırakmaya hazır olduklarını anlatan Cemil Öter, lise mezunu olan korucuların resmi kurumlara yerleştirilmesini, diğerlerinin ise emekli edilerek maaş bağlanmasını istedi.

"BAŞBAKAN ELİNİ, BİZ VÜCUDUMUZU TAŞIN ALTINA KOYUYORUZ"

Hükümetin, Abdullah Öcalan ile yaptığı görüşmeleri olumlu bulduğunu, belirten Cemil Öter, "Sayın başbakanımız yaptığı açıklamada ben bıçak üzerinde yürüyorum, elimi taşın altına koydum dedi. O böyle dedikten sonra biz bütün vücudumuzu taşın altına koyuyoruz. Dualarımız bu hükümet ve sayın başbakanımızla ve onunla birlikte bu barışı sağlayacak insanlarladır. Bu konuda üzerimize düşen her göreve de hazırız" dedi.

CHP ve MHP'nin, 'bağımsız Kürdistan kuruluyor' diye halkı kandırdığını ileri süren Öter, Kürtlerin Kürt devleti kurma gibi bir düşüncesinin de olmadığı görüşünü savundu. Öter, "Hiç bir Kürt aklından devlet kurmak geçmez. Biz Kürt devleti peşinde değiliz. Biz Kürtleri kabul etsinler, birlikte yaşamaya hazırız. Biz ayrılmayı değil birlikte yaşamayı istiyoruz" diye konuştu.

"APO'DA KÜRT DEVLETİ VE ÖZERKLİKTEN BAHSETMİYOR"

Aşireti lideri Öter, Abdullah Öcalan'ın tüm konuşmalarını takip ettiğini, Öcalan veya Murat Karayılan'ın da Kürt devleti veya özerklikle ilgili talebinin bulunmadığını ileri sürerek şöyle dedi:

"Apo'nun tüm konuşmalarını takip etim. Apo'dan bir devlet, özerklik duydunuz mu? İlk başlarda bağımsız Kürdistan kuracaklarını söylediler. Onun nedeni ise çıtayı yüksek tutmaktı. Büyük istediler ama küçük kabul edecekler. Başbakanın bu konudaki politikası da bir Türk veya Kürt politikası değil, bir devlet politikasıdır. Başbakan ayrıca ırkçı biri de değil, halkçı biri o. Batıdakini ne kadar düşünüyorsa, Hakkari'dekini de o kadar düşünüyor. Yarın öbür gün bir başkanlık sistemi gelirse ve eyaletler olursa o da ayrı bir şey. Bu da devletin işidir, şahısların değil."

"PKK İLE BİRBİRİMİZE SARILMAYA HAZIRIZ, ONLAR AKRABALARIMIZ"

PKK ile şimdiye kadar bir çok kez çatışmaya girdiklerini ve aşiretlerinden 70'e yakın korucunun bu çatışmalarda şehit olduğunu anlatan Cemil Öter, şunları söyledi:

"Apo bir mektup göndermiş. Birbirinizi affedin, sevin, kin nefretten yana olmayın diyor. Eğer biz gerçekten bölge insanı olarak birbirimizi seviyorsak, güzel yaşamayı istiyorsak eski davaları, kin ve nefreti unutmamız gerekir. Ben kendi aşiretim adına konuşuyorum. Eski davaları, kini unutup bir vücut gibi birbirimize sarılmaya hazırız. Geçmişi değil yarını düşünüyoruz. PKK'yla çok çatıştık, savaştık, operasyonlara çıktık. Bizim adamlarımız öldü. Ancak o gün ayrı, bugün ise ayrı. Biz onları unutup birbirimizle kucaklaşmaya hazırız. Onlar da bu devletin vatandaşıdır, bizim de akrabalarımızdır. Bizim aşiretimizden belki kaç kişi içlerinde vardır. Bu iş bittikten sonra onlar yanıma geldiğinde kin ve nefretle mi bakacağım? Benim kardeşlerim, yeğenlerimdir bunlar."

"ÇEKİLMELERLE İLGİLİ TALİMAT GELMEDİ"

Cemil Öter, Murat Karayılan'ın Kandil'de yaptığı açıklamada Türkiye'deki PKK'lıların 8 Mayıs'tan itibaren sınır dışına çekileceğiyle ilgili açıklamanın bölge insanını rahatlattığını söyledi. Öter, "Bunlar çekilirken bizim nasıl bir tavır içine gireceğimizle ilgili devlet yetkililerinden henüz bize bir bilgi verilmedi" dedi.

Daha sonra bilgilendireceklerini sandığını kaydeden Cemil Öter, "Biz şu anda korucuyuz. Çekilmeler sırasında da örgütün çok dikkatli olması gerekir. İnşallah çekilme provokasyonsuz, olaysız bir şekilde sonuçlanır. Örgütün kendi bildiği güvenli bölgelerden ve yollardan çekilmesi lazım. Çünkü geri çekilmelerini istemeyenler mutlaka vardır" diye konuştu.

Cemil Öter, oturdukları Tanin Tanin Dağları eteklerindeki Mutluca Köyü'nün yol sorunu bulunduğunu ve cep telefonlarının çekmediğini belirterek bu hizmetlerin yapılmasını istedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Abdullah Öcalan Hakkari Şırnak Barış Süreci Politika Güncel Haberler

title