Haberler

İzmir: Cumhuriyet Sevdalıları Balçova'da Buluştu

- Balçova Belediyesi Tarafından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Etkinlikleri Çerçevesinde Düzenlenen 'Sevdamız Cumhuriyet' Konulu Panelde, Laik Cumhuriyetin Tehlike Altında Olduğuna Dikkat Çekilerek, Panele Katılanlara 'Cumhuriyet Sevdanızı Koruyun' Mesajı Verildi.

- Balçova Belediyesi tarafından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen ‘Sevdamız Cumhuriyet’ konulu panelde, Laik Cumhuriyetin tehlike altında olduğuna dikkat çekilerek, panele katılanlara ‘Cumhuriyet sevdanızı koruyun’ mesajı verildi.

İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde düzenlenen ve Gazeteci Yazar Yaşar Aksoy yönettiği panele Bağımsız Cumhuriyet Partisi Genel Başkanı Mümtaz Soysal, CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Gazeteci-Yazar Ümit Zileli ve Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tülay Özüerman katılarak görüşlerini aktardı. Paneli yöneten Yaşar Aksoy’un panelin sonunda bir Yunan Adası’ndan edindiği Türkiye’yi parçalanmış halde gösteren harita salonu tıklım dolduran izleyicilerin yoğun tepkisine neden oldu.

Panelin açılış konuşmasını yapan Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, 83 yıldır Cumhuriyetle kanlı hesapları olanların hala olanların bunu bitiremediklerini vurgulayarak, "Cumhuriyetimiz 83. yılında şimdiye kadar hiç olmadığı kadar karmaşık ve tehlikeli günler geçiriyor. Bizler yani aydınlık cumhuriyet devriminin erkekleri kadınları bu tehlikeyi yaratanları elbette tanıyoruz. Ve bunları Cumhuriyetin pırıl pırıl aklından aldığımız aydınlıkla yerle bir edeceğiz" dedi.

Panelde ilk konuşmayı yapan Bağımsız Cumhuriyet Partisi Genel Başkanı Mümtaz Soysal 2005 yılında Anıtkabir’i 3.6 milyon kişinin ziyaret ettiğini, 2006 yılının ilk 10 ayında ise bu rakamın 6.4 milyona ulaştığına dikkat çekerek, bu rakamların Cumhuriyetin ne kadar tehlikede olduğunu gösterdiğini açıkladı. Cumhuriyetin çok zor şartlar altında kurulduğuna dikkat çeken Soysal, "Ülke bu gidişe dur diyecek birisini bekliyor. Beklenen tek kişi değil. Beklenen hepimiziz. Artık eyleme geçmek gerekir. Durmamalıyız. Bir şeyler yapmalıyız. ‘Atatürk olsa böyle olmazdı’ deniyor. İnanın Atatürk şu anda aramızda olsa ‘Ne yaptınız da böyle oldu’ derdi. Türkiye’de tamamlanamayan bir devrim var. Atatürk olsaydı. Engel olanları devirip muasır medeniyetler seviyesine çıkararak Türkiye’yi de onurlu bir şekilde AB üyesi yapardı" dedi.

CHP Genel Başkanı Onur Öymen’de iç ve dış güçlerin Türkiye’yi Sevr’e götürmek istediklerini savunarak, Lozan’daki bütün kazanımların geri alınmak istendiğini söyledi. Bugün Türkiye’nin dünyanın en borçlu 5. ülkesi olduğuna işaret eden Öymen şöyle konuştu: "Türkiye ekonomik bağımsızlığının yok edildiği bir dönemden geçiyoruz. Türkiye’yi bağımsızlığını yok etmek isteyen önce ekonomik bağımsızlığımızı yok etmeye çalışıyor. Biz Lozan’da bütün ülkeleri dize getirdik. Bunu hiç unutmadılar. Acıları hep içinde. Bugün 750 bin nüfuslu gayri meşru bir Güney Kıbrıs devleti AB’ye her istediğini yaptırıyor. Türk Hükümeti ise bu olaylara seyirci kalıyor. Ulusal çıkarlardan ve haysiyetimizden hiçbir zaman taviz verilmemeli. Hükümet ABD ile ortak stratejik ortak vizyon belgesi imzalıyor. ABD’nin peşinden gidiyor. AK Parti içerde gerici, dışarıda verici, yakında gidicidir. Karanlık günlerin geçeceğine inanıyorum. Elele vereceğimiz gün bugündür. Her yerde çoban ateşleri yakacağız. Bu çoban ateşleri bizi kurtaracaktır"

Gazeteci Yazar Ümit Zileli ise ülkedeki mevcut zihniyetin biran önce defedilmesi gerektiğini vurguladı. AKP’nin Türkiye’ye karşı ABD ve AB ile anlaştığını anlatan Zileli, "Bunun bütün tezahürlerini görüyoruz. 1.5 milyar dolar olan cari açık 33 milyar dolar çıkmış. Bize yeni azınlıklar üretiyorlar. Osmanlının son dönemindeki gibi Türkiye’yi içten yemeye çalışıyorlar. Bu ülke bize anamızın ak sütü gibi helaldir. Önümüzdeki dönemde gündem daha da ısınacaktır. Bu iktidarı defetmek ve sonra da yargılamak gerekiyor. Bir daha böylesine karanlık, dış güçlerin kucağına oturmuş bir yönetime kimse cüret etmesin" diye konuştu.

Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tülay Özüerman, ise Cumhuriyeti korumak için herkesin üzerine sorumluluk düştüğüne dikkat çekerek ‘Cumhuriyet sevdanızı koruyun’ mesajı verdi. Dini siyaseyete alet edenlere karşı olanların birbirinden ayrışmadan mücadele etmesi gerektiğini belirten Özüerman, "Keşke İzmir Türkiye, Türkiye İzmir olsa. Son 1 yılda büyük üzüntü duydum. Bir tehlike var. Onun adı da irtica. Bunlara karşı ortak mücadeleden başka şansımız yok" dedi.

Panelin kapanış konuşmasını yapan Gazeteci Yaşar Aksoy ise paneli izleyenlere Yunanistan’ın bir adasından edindiği haritayı gösterdi. Pontus Cemiyeti tarafından tüm Yunan Adaları’nda her yerde dağıtılan haritada Türkiye’nin bölünmüş olarak gösterildiğini ifade etti. Haritayı salondaki izleyicilere gösteren Aksoy “Bu haritanın çok farklı özellikleri var. Eski haritalarda en azından Türkiye’ye bir kısım toprak ayırırlardı. Bu harita da Türklere hiç toprak verilmemesi endişe vericidir. Ayrıca Haritayı bastıran Pontus Derneği Genel Başkanı’nı da tanımamız gerekiyor. Bu kişi aslında bir Yunan Kurmay Subayı olan Savas Kalenderis’tir. Daha önce İzmir’in Yunan Konsolosluğu’nda daktilo memuru olarak çalışan Kalenderis, PKK Elebaşı Abdullah Öcalan’ın Beka Vadisi’nden çıktıktan sonra tüm Avrupa Gezisi boyunca kendisine korumalık yapan kişidir. Kalenderis Yunanistan’ın Kenya Büyükelçiliği’nde Apo’yu Kenya Polisi’ne teslim etmemek için direniş göstermiştir. Emekli edildikten sonra da Azınlıkları kışkırtmak için düzenlenen tüm panellere katılarak konuşma yapmıştır” dedi. Yaşar Aksoy konuşmasının sonunda "Emperyalist kine karşı direnecek ve mücadele edecek tek düşüncenin Kuvvayı Milliye ve Atatürk Düşüncesi olduğunu" ifade etti. Panelin sonunda Balçovalı öğrenciler Panelistlere bayrak, plaket ve çiçek hediye etti.

(YK)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title