Haberler

İstanbul'daki Paralel Devlet Yapılanması Davası

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Paralel Devlet Yapılanması'na yönelik "casusluk ve yasa dışı dinleme" soruşturması kapsamında, aralarında eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer ve Erol Demirhan'ın da bulunduğu 23 sanığın tutukluluk halinin devamına, diğer 120 sanık hakkındaki tutuklama talebinin ise reddine karar vererek, ilk duruşmanın 15 Şubat 2016'da yapılmasına hükmetti.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Paralel Devlet Yapılanması'na yönelik "casusluk ve yasa dışı dinleme" soruşturması kapsamında, aralarında eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer ve Erol Demirhan'ın da bulunduğu 23 sanığın tutukluluk halinin devamına, diğer 120 sanık hakkındaki tutuklama talebinin ise reddine karar vererek, ilk duruşmanın 15 Şubat 2016'da yapılmasına hükmetti.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcısı Okan Özsoy tarafından hazırlanan 721 sayfalık iddianame üzerindeki incelemesini tamamladı.

İddianamenin kabulüne karar veren mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Halil Hilal Seyfi, Ahmet Özdik, Özgür Nikbay, Ali İhsan Tezcan, Muhammed Ali Iklı, Metin Canbay, Harun Aydın, Hasan Hüseyin Danacı, Şeref Bolat, Tolga Güzeltaş, Hayati Başdağ, Ali Fuat Yılmazer, Erol Demirhan, Mehmet Dilaver, Muhammed İkbal Kayaduman, Abdulhalim Sönmez, Hikmet Kopar, İsmail Torlar, Mesut Yılmaz, Erkan Palaz, Fatih Kıncır, Ramazan Orkun Altınışık ve Selahattin Ergin'in, üzerlerine atılı suçların vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu, teknik takip raporları, iletişim tespit tutanakları, şahit beyanları, müşteki ifadeleri, kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren delillerin bulunması, sanıklara atılı suçlardan olan "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme, silahlı terör örgütü kurma veya yönetme, silahlı terör örgütüne üye olma, devletin gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme" suçlarının kaçma şüphesi doğurması ve eylemlerin yoğunluğu da dikkate alındığında tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

Heyet, savcılığın, tutuksuz 120 sanığın tutuklanması talebinin ise "sanıkların tutuklanmama sebeplerinde herhangi bir değişiklik bulunmadığından" reddine hükmetti.

İddianame sayfa sayısı göz önünde bulundurularak, iddianamenin okunmasında görevlendirilmek üzere iki spikerin TRT İl Müdürlüğü'nden istenmesine karar veren heyet, ilk duruşmaların 15, 16, 17, 18 ve 19 Şubat 2016'da yapılmasını oy birliğiyle kararlaştırdı.

Ceza istemleri

Soruşturma kapsamında tutuklu bulunan eski emniyet müdürleri Erol Demirhan ve Ali Fuat Yılmazer'in de aralarında bulunduğu tüm şüpheliler hakkında "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen iddianamede, Yılmazer hakkında ayrıca bin 924 yıla kadar, Demirhan hakkında ise 5 bin 735 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

İddianamede, diğer 141 şüphelinin "resmi belgede sahtecilik, iftira, görevi kötüye kullanma, haberleşmenin gizliliğini ihlal, kişiler arasındaki konuşmaların dinlenmesi ve kayda alınması, özel hayatın gizliliğini ihlal, kişisel verilerin kaydedilmesi ve verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme" gibi suçlardan 35 yıldan 878 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.

Gülen'in dosyası Ankara'ya

İddianameyi hazırlayan savcı Okan Özsoy, soruşturma kapsamında Fetullah Gülen'in de aralarında bulunduğu 31 şüpheli hakkındaki dosyanın ise "yetkisizlik" kararıyla ayrılmasına karar vermişti. Savcı Özsoy, ayırdığı dosyayı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen FETÖ/ Paralel Devlet Yapılanması ana soruşturmasına gönderdi.

Kaynak: AA / Güncel

Ali Fuat Yılmazer Erol Demirhan Okan Özsoy Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title