Haberler

İstanbul'daki Irak Toplantısına 'PKK Gölgesi'

Türkiye'nin Evsahipliğini Yapacağı Dışişleri Bakanları Düzeyindeki Genişletilmiş Irak'a Komşu Ülkeler Toplantısı, Cuma Akşamı İstanbul'da Başlayacak. Toplantının Gündemindeki Maddelerinden Biri PKK.

-Türkiye'nin evsahipliğini yapacağı Dışişleri Bakanları düzeyindeki Genişletilmiş Irak'a Komşu Ülkeler Toplantısı, Cuma akşamı İstanbul'da başlayacak. Hazırlık çalışmaları için üst düzey bürokratlar Perşembe günü toplanacak. Toplantının gündemindeki maddelerinden birini PKK oluşturacak.

-ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, toplantı öncesi Cuma günü Ankara'da "kritik" görüşmelerde bulunacak. Rice'ın Ankara'daki görüşmelerde PKK sorunun "barışçıl" çözümüne yönelik bazı fikirleri masaya koyması bekleniyor.

ANKARA(ANKA) – Türkiye'nin evsahipliğini yapacağı Dışişleri Bakanları düzeyindeki Genişletilmiş Irak'a Komşu Ülkeler Toplantısı, Cuma akşamı İstanbul'da başlayacak. Irak'ı, Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari'nin temsil edeceği toplantıya katılacak ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, toplantı öncesi PKK sorunu açısından Ankara'da "kritik" bir ziyarette bulunacak. PKK sorununun İstanbul toplantısının gündeminde olacağı belirtiliyor.

ANKA'nın edindiği bilgiye göre, ABD'nin büyük desteği ile Türkiye'nin evsahipliğini yapmayı başardığı Genişletilmiş Irak'a Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanları İkinci Toplantısı, Cuma akşamı İstanbul'daki Cırağan Palas Kempinski Oteli'nde gerçekleşecek. Cuma akşamı bir yemek ile başlayacak toplantıya ilişkin görüşmeler, Cumartesi günü yapılacak.

Hazırlık çalışmaları için Yüksek Düzeyli Memurlar, Perşembe gününden başlayarak iki günlük bir toplantı yapacak. Conrad Oteli'nde düzenlenecek bu toplantıda Türkiye'yi Irak Özel Temsilcisi Büyükelçi Oğuz Çelikkol temsil edecek.

-ÖNEMLİ KATILIM-

Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın evsahipliğini yapacağı Genişletilmiş Irak'a Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanları İkinci Toplantısına, Irak'ın Kürt Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari katılacak. Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, toplantıya resmen davet edilmemekle birlikte "toplantıya katılabileceği"ni söylemişti. Ancak Irak Büyükelçiliği yetkilileri ise "Şimdiye kadar programda yok" dedi.

Toplantıya komşu ülkeler İran, Kuveyt, Bahreyn Suudi Arabistan, Mısır, Ürdün ve Suriye'nin yanı sıra, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ABD, Fransa, İngiltere, Çin ve Rusya da hazır bulunacak.

Bu arada, toplantıya G-8 ülkelerinden Japonya, Almanya, İtalya ve Kanada ile Birleşmiş Milletler, İslam Konferansı Örgütü, Arap Ligi ve AB Komisyonu'ndan yetkililer davet edildi.

ANKA'nın edindiği bilgiye göre, İstanbul'daki toplantıda ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner ve Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier gibi önemli siyasetçiler de yer alacak.

-TOPLANTIYA "PKK GÖLGESİ"-

Irak'taki durum ve komşuları açısından kaygı yaratan gelişmeler ile Irak'a destek amacıyla atılan ve atılacak adımların ele alınacağı görüşmelerde PKK sorununun gündem maddelerinden birini oluşturacağı belirtiliyor.

Türk tarafının toplantı sırasında yapacağı konuşmalarda Kuzey Irak'taki PKK varlığının kabul edilemeyeceğini vurgulayarak PKK'ya karşı "acil önlem" alınması gereğinin altını çizeyeceği ifade ediliyor. Bu arada, Türk hükümetinin PKK ile mücadele konusunda toplantıya katılan ülkelere destek çağrısını da yapması bekleniyor.

Öte yandan, toplantıların daha düzenli bir biçimde gerçekleşebilmesi amacıyla bir sekretaryanın kurulması önerisinin üzerinde durulacağı da kaydediliyor.

-RİCE'IN ANKARA ZİYARETİ-

İstanbul'daki toplantı öncesi ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Ankara'da "kritik" bir ziyarette bulunacak. Başkentte mevkidaşı Ali Babacan'ın yanısıra, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilecek olan Rice'ın, PKK sorununun "barışçıl çözümüne yönelik bazı fikirleri" masaya koyacağı belirtiliyor.

Terör örgütü PKK'nın saldırısı sonucunda 12 askerin öldürülmesi üzerine Başbakan Erdoğan'dan üç günlük zamanı isteyen Condoleezza Rice'ın, Ankara ziyaretinin üst düzey Irak heyetinin geçen hafta sonuçsuz kalan temaslarının ardından gerçekleşeceğine dikkat çekiliyor.

ABD'nin büyük katkısı ile yapılan, Ankara ziyareti sırasında Irak heyetince dile getirilen önerilerin bir kısmı, "acil ve etkin önlem" talep eden Türk hükümetince tatmin edici bulunmazken bir kısmı da uzun vadeli olarak değerlendirilmişti.

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title