Haberler

İl Müftüsü Güven Kayserilileri Uyardı Açıklaması

İl Müftüsü Doç. Dr. Şahin Güven, Kurban Bayramı öncesinde yaptığı basın açıklamasında Kayserili hemşerilerini, kurban etlerini sucuk yapıp stoklamamaları konusunda uyardı.

İl Müftüsü Doç. Dr. Şahin Güven, Kurban Bayramı öncesinde yaptığı basın açıklamasında Kayserili hemşerilerini, kurban etlerini sucuk yapıp stoklamamaları konusunda uyardı.

İl Müftülüğü binasında yapılan basın açıklamasında, Müftü Doç. Dr. Şahin Güven, tüm Müslüman aleminin yaklaşan Kurban Bayramını kutladı. Kur'an-ı Kerim'de kurban kesme işleminin kulluk davranışı olarak görüldüğünü söyleyen Müftü Güven, kurban etlerinin, dini vecibelere uygun biçimde ihtiyaç sahiplerine dağıtılması gerektiğini ifade etti.

"SUCUKLAR DA İHTİYAÇ SAHİPLERİNE VERİLEBİLİR"

Sucuk ve pastırması ile ünlü Kayseri'de, kurban etlerinin çoğunlukla sucuk yapılıp stoklandığına tanık olduklarına dikkat çeken Müftü Güven, "Genelde Kayserimizde kurban etlerinden sucuk yapılarak stoklama yapılıyor. Kayserimize de şu anda 2 bin Doğu Türkistanlı, 60 bin Suriyeli mülteci kardeşimiz var iken, evlerimizdeki kesmiş olduğumuz kurbanları sucuk yaparak stoklamanın, Müslüman ahlakı olarak, daha uygun olanının kurban etini ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak olduğunu düşünüyorum. Kesmiş olduğumuz kurbanlarımızı tabi ki ailemizle birlikte huzur içinde bir arada yiyeceğiz, tabi ki gelen akrabalarımıza ikram edeceğiz. Ancak bununla birlikte ihtiyaç sahiplerine ulaştırmamız önem arz ediyor. Vatandaşlarımız ila ki sucuk yapacaklarsa, yaptıkları sucuktan da ihtiyaç sahiplerine verebilirler." diye konuştu.

SADECE ÜÇTE BİRİ EV HALKINA…

Müftü Güven, Hz. Peygamber'in, kurban etlerinin paylaştırılması ile ilgili öneri ve uygulamalarına dair şu bilgileri verdi:

"Bu hususta Peygamber Efendimizin iki uygulaması var. Birincisi kesline kurbanın üçe ayrılması. Üçte birinin ev halkına, üçte birinin evimize gelen akrabalarımıza, komşularımıza ikram edilmesi, diğer üçte birinin de ihtiyaç sahiplerine iletilmesi. Ancak Hicret'in ikinci yılında Medine'ye konargöçer aileler geliyor. Bu nedenle Peygamber Efendimiz de, kurban etlerinin 3 günden fazla evde bulundurulmamasını, ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasını önermiştir."

BÜYÜKBAŞ HAYVAN 2 YAŞINDA…

Kurban kesimine dair ALO Fetva Hattı'ndan en fazla kurban yaşına dair bilgilendirme istendiğini belirten Müftü Güven, büyük başta yaş sınırının 2, küçük başta ise en az 6 ay olması gerektiğini hatırlattı. Müftü Güven, "Eskiden insanlarımız hayvancılıkla uğraştığı için dişlerine bakıp hayvanın yaşını bilebiliyorlardı. Şimdi de, kurban kesim yerlerindeki, hem Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün hem de bizim yetkililerimize sorarak, hayvanların yaşından emin olabilirler. Ayrıca küçük baş hayvanda da 1 yaşını doldurması gerekir. Ama Peygamberimizin izni ile eğer bir kuzu 6 aylık olmuşsa ve annesinin boynuna yanaşmışsa o da kesilebilir." dedi.

DÜNYADA 250 BİN HİSSE KURBAN İHTİYAÇ SAHİPLERİNE ULAŞTIRILACAK

Müftü Güven, ayrıca, Türkiye Diyanet Vakfı işbirliği ile yürütülmekte olan ve 'Kurbanlarımız Kardeşlik İçin' teması ile başlatılan 'Vekalet Yoluyla Kurban Kesim Organizasyonu' kapsamında Türkiye'de 253, dünyada 130 ülkedeki 530 noktada, 250 bin hisse kurbanın kesilerek dağıtılmasının hedeflendiği bilgisini verdi. Müftü Güven, organizasyona bağışta bulunmak isteyenlerin, 11 Eylül günü saat 17.00'a kadar, internet üzerinden bağış yapmak isteyenlerin de aynı gün gece saat 24.00'a kadar il ve ilçe müftülüklerine müracaatta bulunabileceklerini kaydetti.

BAYRAM NAMAZI SAAT 06.56'DA…

Müftü Güven, son olarak Kayseri'de bayram namazının saat 06.56'da kılınacağını, Hunat Camii'nde kendisinin, Camii Kebir'de Uzman Vaiz Abdil Karakuş'un, Organize Sanayi Camii'nde de Cezaevi Vaizi Mehmet Öztürk'ün vaaz vereceğini ifade etti. - KAYSERİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Kurban Bayramı Şahin Güven Kayseri Müftü Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! New York Knicks Philadelphia 76ers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 23 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 23 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 23 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir, mesleği ne? 4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 23 Nisan Salı? Kalkınma Yolu Projesi nedir, nereden geçiyor? Sivasspor'un penaltısı doğru mu? Hakem yorumları ne diyor? (Sivasspor - Fenerbahçe) Derin Futbol ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda?????? 23 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 23 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title