Haberler

Hocalı Katliamı Anıtı Törenle Açıldı

Güncelleme:

Uşak Belediyesi 1992 yılında Ermenilerin Azerbaycan'da Hocalı kasabasında gerçekleştirdiği katliama dikkat çekmek için yaptırdığı Hocalı Soykırımı Anıtı yapılan törenle açıldı.

Karaağaç Piknik ve Mesire Alanı içinde yapılan ve isminin Anıt Tepe konulduğu anıtın açılışına ise gerek Azerbaycan'dan gerekse Uşak'tan protokol üyeleri yoğun ilgi gösterdi. Açılışa Azerbaycan İstanbul Başkonsolosu Hasan Sultanoğlu Zeynalov, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Daire Başkan Yardımcısı Arastun Mehdiyev, Azerbaycan Milletvekili ve katliamın yapıldığı dönemin Hocalıya bakan Vali Elman Memedov, Azerbaycan Milletvekili Agil Abbas, Uşak Vali Yardımcısı Mesut Taner Genç, Belediye Başkanı Ali Erdoğan, Belediye Başkan Yardımcıları Mustafa Gündüz, Tuncay Yılmaz ve Önder Yıldız, İstanbul Türkiye Azerbaycan derneği Başkanı Sefer Karakoyunlu, Azerbaycan'dan gelen protokol üyeleri, Uşak'ta bulunan kurum müdürleri, Uşak Belediyesi birim müdürleri ve vatandaşlar katıldı. Anıtın açılış konuşmasını Belediye Başkanı Ali Erdoğan gerçekleştirdik. Tarihte yaşanan bu soykırımı Uşaklılar olarak asla unutmayacaklarını kaydeden Başkan Erdoğan, bu düşünce ile anıtı yaptıklarını belirtti. Yakın tarihte yaşanan elim olayın hatırlatılması gerektiğini aktaran Erdoğan," Maalesef kardeşimiz olarak gördüğümüz Azerbaycan halkımız çok yakın zamanda içlerinde, çocuk, kadın ve yaşlıların bulunduğu yüzlerce vatandaşını şehit vermiştir. Bu elim vaka bizlerde de aynı acıyı yaşatmıştır. Biz kardeşlerimizin acısını bu anıt ile paylaşmak istedik" dedi. silahsız 600 kişiden fazla kişinin katledildiğini ifade eden, Azerbaycan İstanbul Başkonsolosu Hasan Sultanoğlu Zeynalov ise bu acının paylaşıldığını görmenin kendileri için tarif edilemez mutlulukta olduğunu vurguladı. Dünyanın gözü önünde gerçekleşen soykırımın görülmediğini anlatan Zeynalov, "Bir milleti yok etmek için yapılan soykırımın dünya tarafından görülmemesi bizleri derinden üzüyor. Orada öldürülen herkesin tek suçu Türk olmaktır. İşte bu üzücü olay, duygusal bir anıt ile buluştu. Bu nedene minnettarız" şeklinde konuştu. Açılış töreninde bir konuşma yapan Uşak Vali Yardımcısı Mesut Taner Genç ise tarihte yapılan bu soykırımı asla unutmayacaklarını bildirdi. Bugün hala gerek ülke içinde gerekse yurt dışında bu acıyı hatırlamak yerine sözde Ermeni Soykırımı'nı tanımak isteyen kişilerin olduğunu söyleyen Genç,"Maalesef Türk dünyasını derinden etkileyen bir olay çok yakın bir zamanda gerçekleşti. Tıpkı Bosna'da yaşanan, tıpkı Çin'in Uygur bölgesinde yaşanan katliamlar gibi bu da bir katliamdır. Kardeşlerimizin acısını bu şekilde paylaşmak bizler için çok anlamlıdır" ifadesini kullandı.

Acıları paylaştık

Yapılan anıtın her anlamı ile önemli olduğunu ve belediye olarak projeyi başından bu yana önemsediklerini dile getiren Belediye Başkanı Ali Erdoğan, "Bugün uzun zamandan beri üzerinden çalıştığımız bir projemizi açıyoruz. Kardeş ülkemiz ile bağ kurduğumuz bir anıtın açılışını gerçekleştiriyoruz. Türkler tarih boyunca birçok saldırıya maruz kaldılar. Azerbaycan halkı da bu saldırıları en acı şekilde çok yakın zamanda yaşadı. Biz bu durumu unutamazdık. Bugün açılışını yaptığımız anıt ile bunu gösterdik. Anıtın bulunduğu bölge kentimizin en güzel yerlerinden birisi olmaya aday bir yerdir. Daha önce çöp deponi alanı olarak kullanılan bu alan şimdi çalışmalarımız ile göz kamaştıran bir yer oldu. Böylesine güzel bir yerde böyle bir anıtın olması değerlidir. Anıtımız 3 boyutlu duygu abidesidir. Hocalı'da katliamı yaşayan kardeşlerimizin acılarını hissettiğimizi anıtımızda göstermiş olduk. Bu projede Azerbaycan'dan da bizi sürekli yalnız bırakmayan herkese ayrıca teşekkür ediyorum. Bu vesile ile projenin hayata geçmesinde emeği olan belediye meclisimize ve heykeli yapan heyketraşımıza da ayrıca teşekkür ediyorum" dedi.

Azeri halkı minnetar

Uşak'ta yapılan anıtın Azeriler için ayrı bir önemi olduğunu kaydeden Azerbaycan İstanbul Başkonsolosu Hasan Sultanoğlu Zeynalov, "Ermeniler silahları ile askerleri ile Hocalı'ya saldırdılar. Çocuk, kadın ve ihtiyar demeden birçok kişiyi katlettiler. İnsalığa karşı Ermeniler tarafından suç işlendi. Bu suç tüm dünyanın göz önünde seyretmesine rağmen dünyada siyasi ve hukuki olarak değer görmedi. Birleşmiş Milletler yasalarında da bir milleti yok etmek için yapılan eylemin soykırım olduğu belirtilmesine rağmen bu konuda yaptırım uygulanmadı. Böylesine üzüntü verici olayı Uşak'ta yaşatmak bizler için onur vericidir. Uşak Belediyesi bu bağlamda çok anlamlı bir iş yaptı. Türk ve Azeriler dünyada örneği olmayan şekilde kardeşlik yaşıyorlar. Mustafa Kemal Atatürk daha önce ' Azerbaycan'nın sevinci bizim sevincimiz, kederi bizim kederimiz demiştir' Haydar Aliyev ise ' Tek millet iki devlet' olarak kardeşliğe vurgu yapmıştır. Bu anıtta bu sözleri doğrular niteliktedir. Uşak'ın yüksek yerinde böyle bir anıtın olması ve güzel bir bölgede acılarımızın sembol ile gösterilmesi bizleri mutlu etti. Bu vesile ile emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Türk dünyasının acıları bizim acımızdır

Türk dünyasında buna benzer hadiselerin yaşandığına dikkat çeken Uşak Vali Yardımcısı Mesut Taner Genç ise,"Dünya üzerinde Türkler birçok bölgede varlıklarını devam ettirmektedir. Maalesef Türklerin kaynaşmasını istemeyen ve gelişmesine karşı olan güçler böyle zalimlikler her zaman yaptı. Bunun en yakın örneğini Azerbaycan'da Hocalı'da yaşadık. Bosna'da geçmişte sadece Türklere olan düşmanlık nedeniyle binlerce kişi Türk olmaması ve Türkleri sevmesi nedeniyle katledildi. Yine Çin'de buna benzer olaylar yaşandı. Kim ne yaparsa yapsın dünyanın neresinde olursa olsun Türkler hep kaynaşmaya devam edecekler. Bugün açılan bu anıt bunun bir göstergesidir" diye konuştu.

Açılış töreni konuşmalar ile devam ederken, Uşak Müftüsü Fuat Altındaş'ın dua ettirmesini akabinde açılış kurdelesi kesildi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Mesut Taner Genç Azerbaycan Uşak Güncel Haberler

title