Haberler

Maymun Çiçeği salgını nedir? Maymun Çiçeği salgını arttı mı?

Güncelleme:

Maymun Çiçeği salgını nedir? Maymun Çiçeği salgını arttı mı? Maymun çiçeği virüsü (mpox), Afrika'da hızla yayılıyor ve korkulan boyutlara ulaşmaya devam ediyor. Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin sınırlarını aşan ve geniş bir alana yayılan bu virüse karşı, Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) acil durum ilan etmeye hazırlanıyor. Salgın tehdidinin iki katına çıktığı belirtiliyor.

İnsanlarda maymun çiçeği virüsünün enfeksiyonu ilk kez 1970 yılında görülmüştür. O tarihten bu yana, Afrika kıtasında düzenli olarak tek tük vakalar bildirilmiş ve bu virüs genellikle Batı ve Orta Afrika bölgelerinde görülmüştür. Maymun çiçeği salgını vakalarının artmasıyla birçok kişi bu salgının ne olduğunu merak ediyor. Peki, Maymun Çiçeği salgını nedir? Maymun Çiçeği salgını arttı mı? İşte detaylar...

MAYMUN ÇİÇEĞİ SALGINI NEDİR?

Maymun çiçeği, Poxviridae adlı virüs ailesine ve Orthopoxvirus cinsine ait Monkeypox virüsünden kaynaklanan bir hastalıktır. Poxviridae ailesinde yer alan diğer virüsler, çiçek hastalığına (Variola virüsü), sığır çiçeğine (Cowpox virüsü) ve çiçek aşısı üretiminde kullanılan Vaccinia virüsüne yol açar.

Virüsün adı "maymun çiçeği" olarak anılmakta ancak aslında kemirgenlerden köken almaktadır. 1958 yılında, maymun kolonilerinde çiçek hastalığına benzer belirtilerle görülen iki farklı salgın sonucunda tespit edilmiştir. Bu nedenle "maymun çiçeği" olarak adlandırılmıştır.

Maymun Çiçeği salgını nedir? Maymun Çiçeği salgını arttı mı?

MAYMUN ÇİÇEĞİ SALGINI ARTTI MI?

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Afrika'da bu yıl vakalarda benzeri görülmemiş bir artış yaşandığını bildirdi. WHO'nun Kongo'daki sözcüsü, bu yıl Kongo'da 503 ölüm dahil 13 binden fazla şüpheli mpox vakası görüldüğünü ve 2023'ün başından bu yana toplam vaka sayısının yaklaşık 27 bine ulaştığını söyledi.

Kongo'nun doğusunda, daha önce mpox'tan etkilenmemiş olan Ruanda, Uganda ve Kenya'da Temmuz ortasından itibaren yeni varyant vakalarının görüldüğü bildirildi. WHO, salgına verilen yanıtı iyileştirmek ve bulaşma modellerini daha iyi anlamak için daha fazla analiz yapılması gerektiğini belirtti.

WHO Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, Kongo'daki salgının uluslararası boyutta endişe yaratan bir halk sağlığı problemi olup olmadığını tartışmak üzere bir acil durum komitesi toplama sözü verdi.

Pazartesi günü Afrika CDC, mpox müdahalesi için Afrika Birliği'nden acil durum fonu olarak 10.4 milyon dolar aldığını açıkladı.

Kaynak: Haberler.com / Gündem

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi Demokratik Kongo Cumhuriyeti Dünya Sağlık Örgütü Soğuk Haber Monkeypox Afrika Sağlık Dünya Kongo

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'ten dikkat çeken 'Erken Seçim' mesajı

"Seçim zamanında yapılacak ama o zaman CHP'nin genel başkanı kim olacak?"

Narin cinayetinde sis perdesini bu soru aralayabilir: 18 dakikada ne oldu?

Cinayetteki sis perdesini bu soru aralayabilir: 18 dakikada ne oldu?

Şehit babası oğlunun vasiyetini açıkladı; İmamoğlu kısa süreliğine soğuk terler döktü

Şehit babası oğlunun vasiyetini açıkladı; İmamoğlu kısa süreliğine soğuk terler döktü

Hastanede dehşete düşüren olay! Başhekim, doktora tecavüz etti

Hastanede dehşete düşüren olay! Başhekim, doktora tecavüz etti

500
Haberler.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve haberler.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.
title