Haberler

Yemeksepeti'nin Kurucusu ve Ceo'su Nevzat Aydın; "Restoran Kaybetmeyi Tercih Ederim"

YEMEKSEPETİ CEO'su Nevzat Aydın, İzmir Ticaret Odası'nda düzenlenen toplantıda tecrübelerini gençlere aktardı.

YEMEKSEPETİ CEO'su Nevzat Aydın, İzmir Ticaret Odası'nda düzenlenen toplantıda tecrübelerini gençlere aktardı. Şirket olarak müşterinin yanında olmayı tercih ettiklerini belirten Aydın, "Bir kullanıcıyı kaybetmektense bir restoranı kaybetmeyi tercih ederim. O nedenle biz kendimizi kullanıcı tarafında tutuyoruz" dedi. Yemeksepeti'nin satışından elde ettikleri paranın 27 milyon dolarını 114 kişilik ekibiyle paylaştıklarını belirten Aydın, "Hiçbir zaman tek başınıza başarılı olamazsınız. Ekibiniz iyiyse başarı hayal değil" dedi.

İzmir Ekonomi Üniversitesi, İzmir Bilimpark ve Embryonix Teknoloji Transfer Odası tarafından düzenlenen Girişimcilik Sohbetleri'nin konuğu bir süre önce Delivery Hero tarafından 589 milyon dolara satın alınan Yemeksepeti'nin kurucusu ve CEO'su Nevzat Aydın oldu. İzmir Ticaret Odası (İTO) Meclis Salonu'nda düzenlenen toplantıya İTO Başkanı Ekrem Demirtaş'ın yanı sıra İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Aşkar ve öğrenciler katıldı. Nevzat Aydın, internetle çok erken yaşlarda tanıştığını ve aklına ilk gelen şeyin bu alanda iş yapmak olduğunu söyledi. Aydın, "İnternette geçirdiğim sürenin 10'uncu dakikasında yapacağım işin internet üzerinden yürütülebilir olmasına karar verdim. Çünkü bu teknolojinin insanların hayatını değiştireceğine inanıyordum. Okulum bitince yurtdışında master yaparken teknolojiyle ilgili eksiklerimi giderdim. Türkiye'ye döndükten sonra da yemeksepeti.com sitesini kurdum" diye konuştu.

"BÜYÜMEMİZ 4-5 YIL GECİKTİ"

İnternet sitesinde kendi alanında başarılı kişilerle ortaklık kurduğunu açıklayan Aydın, "2001'in Ocak ayında 4 arkadaş internet sitemizi açtık. Ama 2001 ekonomik krizinde yurtdışından dövizle aldığımız hizmetler alt üst olunca işlerimizin büyümesi 4-5 sene gecikti. Yaklaşık 6 sene boyunca sadece yatırım yaparak sitemizi geliştirdik. Sitemizin dünya üzerinden benzer modelinin olmadığını görünce yurtdışına açılma kararı verdik. Alman grupla birlikte çalışmaya başladık ama beklediğimiz atılımı göremeyince 2010 yılında Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde açıldık. Ardından 12 ülkede Yemeksepeti'ni genişlettik. İyi bir teklif gelince de 2015 yılında sitemizi devrettik" dedi.

"BİRBİRİNİ ÇEKEMEYENLER SİTEDE BULUŞTU"

İnternet sitesini kurmadan önce restoranları ve kullanıcıları anlamak için anketler yaptıklarını açıklayan Aydın, "Müşteriden para almak yerine restoranlardan komisyon alıp çalışırsak başarılı olabileceğimizi gördük. Bu sistemde önemli olan hem kullanıcıların, hem de restoranların size güvenmesidir. Aynı AVM'de yer almayan, birbirini çekemeyen iki firma bile Yemeksepeti'nde yer alabiliyor. Aradan 17 sene geçmesine rağmen hala aynı sistem kullanılıyor" dedi.

İşin en zor tarafının 40 dakika içinde yemeği müşteriye ulaştırmak olduğuna dikkat çeken Aydın, "Zamanla yarışıyor olmanız gerek. Mesela ayakkabı siparişi verdiğinizde süre sıkıntısı yok ama yemekte 40 dakika içinde siparişi götürmezseniz bir daha siparişi vermek istemeyebilir" diye konuştu.

"RESTORAN KAYBETMEYİ TERCİH EDERİM"

Günde 200 bin civarında sipariş aldıklarını söyleyen Aydın şöyle devam etti:

"Günde 600 bin kişi yine bizim aracılığımızla yemek yiyor. Listemizde 13 bin restoran var. Eğer bir restoran 3 kez ihtar alırsa sistemden çıkarılıyor. Başka isimle bir restoran açsanız bile tekrar sistemimize girmesine izin vermiyoruz. Ayrıca restoranın faturalarını geç ödemesi, müşterinin sorununun bizim istediğimiz şekilde sonuçlanmaması gibi problemler o restoranların çıkarılma sürecini hızlandırıyor. Çünkü bir kullanıcıyı kaybetmektense bir restoranı kaybetmeyi tercih ederim. O nedenle biz kendimizi kullanıcı tarafında tutuyoruz."

"MOTOSİKLETİ DEĞİL SİPARİŞİ ÇALDILAR"

Son iki ayda 40 milyondan fazla sipariş aldıklarını aktaran Aydın, zaman zaman ilginç olaylar da yaşadıklarını anlattı. Aydın, "Örneğin Buca'da sipariş götüren kuryenin motosikletindeki diğer siparişleri çalıyorlar. Ardından siparişlerin üzerindeki adreslere o yemekleri götürüp parasını alıyorlar. Bu bize çok ilginç geldi, çünkü motosikleti değil siparişleri çalıyorlar" dedi.

"EN MUTLU OLDUĞUM İKİNCİ OLAY"

Yemeksepeti'nin satışının ardından 114 çalışanına 27 milyon dolar para dağıttıklarını aktaran Aydın, "Çünkü hak etmişlerdi. Bizim satış sırasında pazarlıklarda 2-3 defa bu paranın dağıtımı konusunda masadan kalktığımız oldu. Oğlumun doğumunun ardından en mutlu olduğum gün bu parayı vereceğimizi çalışanlarımıza söylediğimiz gün oldu. Bunun diğer firmalara da örnek olmasını istedik. Bizden çok daha fazla para kazanan firmalar bizim verdiğimizin 10'da birini bile çalışanlarına vermiyor" diye konuştu.

"DESTEK VERİP, ŞİRKET KURUYORUZ"

İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, girişimcilik kavramının son yıllarda patlama yaptığını ve bilgiye ulaşabilirliğin artmasıyla girişimciliğin de farklı bir boyuta ilerlediğini söyledi. İnovatif fikirlerin artması ve genç fikirlerin yönlendirilmesinin işdünyası açısından son derece önemli olduğunu vurgulayan Demirtaş, "Girişimcilik ruhunu kazandırmak için gençlere yönelik eğitimler düzenliyoruz. Şu anda 110 mentorumuz var. Girişimcilere ayrıca karşılıksız girişimcilik desteği veriyoruz. Şimdiye dek 128 başvuru bize geldi. 10 projeye 50'şer bin liralık destek vereceğiz. Eğer isterlerse şirket kurup şirketin yarısını mentora vereceğiz eğer alan olmazsa Embryonix olarak biz alacağız" dedi.

- İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Delivery Hero Nevzat Aydın Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title