Haberler

Yargıtay, Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay kararına ikinci kez uyulmamasına karar verdi

Güncelleme:

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay'la ilgili ikinci ihlal kararına da uyulmamasına karar verdi. İkinci ihlal kararının hukuki bir değerinin olmadığı vurgulandı.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) milletvekili seçilen Can Atalay hakkındaki yargılamanın durması istemini bir kez daha reddetti. Daire, Anayasa Mahkemesi'nin ikinci ihlal kararının hukuki değeri olmadığına, kararın uyulmamasına karar verdi.

AYM'NİN KARARI İÇİN "HUKUKİ BİR DEĞERİ YOK" DENİLDİ

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, avukat Şerafettin Can Atalay hakkında Anayasa Mahkemesince (AYM) verilen ikinci ihlal kararının hukuki değerinin olmadığını, neticede Anayasa'nın 153/6. maddesi çerçevesinde uygulanabilecek bir kararın olmadığını ifade ederek, AYM'nin kararına uyulmamasına karar verdi.

NE OLMUŞTU?

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Can Atalay'ın "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım" suçundan 18 yıl hapisle cezalandırılmasına ve bu suçtan tutuklanmasına karar vermişti. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi, yerel mahkemenin kararını hukuka uygun bulmuştu. 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde TİP'ten Hatay milletvekili seçilen Can Atalay'ın avukatları, "müvekkillerinin milletvekili seçilmesi nedeniyle hakkındaki yargılamanın durması ve tahliye edilmesi" talebiyle Yargıtay'a başvurmuştu.

Başvurunun ardından süreç devam ederken Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Gezi Parkı davasında Can Atalay'a verilen 18 yıl hapis cezasını onamıştı. Yargıtay'ın talebi reddetmesi üzerine Atalay, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunmuş, mahkeme de "seçilme ve siyasi faaliyette bulunma" ile "kişi hürriyeti ve güvenliği" haklarının ihlal edildiğine ve Atalay'ın yeniden yargılanarak tahliyesine karar verilmesine hükmetmişti.

Anayasa Mahkemesince, Atalay'ın yeniden yargılanması ve tahliyesi istemiyle gönderilen dosya, yerel mahkemece karar verilmeden Yargıtay 3. Ceza Dairesine iletilmiş, söz konusu ceza dairesi ihlal kararına uymamıştı.

Yargıtay, Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay kararına ikinci kez uyulmamasına karar verdiCan Atalay

ANAYASA MAHKEMESİ 2. KEZ İHLAL KARARI VERMİŞTİ

Can Atalay'ın avukatları, Anayasa Mahkemesinin verdiği ihlal kararına uyulmaması nedeniyle ikinci kez bireysel başvuruda bulunmuştu. Yapılan ikinci başvuruda yüksek mahkeme, Atalay'ın "seçilme ve siyasi faaliyette bulunma", "kişi hürriyeti ve güvenliği" ile "bireysel başvuruda bulunma" haklarının ihlal edildiğine karar vermişti.

"Anayasa'nın 148. maddesinde sağlanan bireysel başvuru hakkının, daha önce verilen ihlal kararının uygulanmaması suretiyle ihlal edildiği" sonucuna varan Anayasa Mahkemesi, ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için kararın ilgili mahkemesine gönderilmesine hükmetmişti.

Olgun Kızıltepe
Haberler.com - Güncel

Anayasa Mahkemesi Ceza Dairesi Yargıtay Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Zaniola Galatasaray'a dönecek mi? Aston Villa Zaniola'nın bonservisini aldı mı, alacak mı? Samsunspor Trabzonspor maçı CANLI izle! 4 Mayıs Samsunspor TS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Kayserispor Fatih Karagümrük maçı CANLI izle! 4 Mayıs Kayserispor F.Karagümrük maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Real Madrid Cadiz maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Real Madrid Cadiz maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Real Madrid Cadiz maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! R.Madrid Cadiz maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Real Madrid Cadiz maçı CANLI izle! 4 Mayıs R.Madrid Cadiz maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 4-5 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 4-5 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Ankara su kesintisi listesi! 5 Mayıs Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 5 Mayıs burç yorumları nedir?
500

Yorumlar (26)

Kadir:

Anayasa Mahkemesi adli yargılama makamı değildir, idari bir mahkemedir. Yargıtay bu konuda haklıdır, ülkemde yine bir filmler dönüyor ama hayırlısı

178
257
yanıtYanıtla
bekir yapici:

kardesim anlasilan okur yazarligin var internetten olsun anayasamizi ve anayasa mahkemesinin ilgili bölümlerini okursan orda anayasa mahkemesinin kararlarinin C.baskani dahil tüm T.C vatandaslarini kurum ve kuruluslari bagladigini görürsün buna göre saygi duyulur veya duyulmaz ama o kararlari uygulama mecburiyeti var.

yanıt171
yanıt88
mahalle sakini:

anayasa mahkemesi görev sınırları içindeki kararlar için evet öyledir, görev alanı olmayan konuda hiçbir karar verme yetkisi yoktur verirse suç işlemiş olur bu suçu 2 defa işlediler adaletin yerine gelmesini bekliyoruz.

yanıt4
yanıt1
İhsan Yayla:

Bekir Yapıcı yanlış biliyor yanlış konuşuyorsun sadece AYM kararları değil tüm TC mahkemeleri kararları C.Başkanı dahil Tc vatandaşları için bağlayıcıdır ancak AYM'nin yine kendisi gibi en üst mahkeme olan Yargıtay ve Danıştay kararlarnı bozma yetkisi Anayasamızda yoktur. Bireysel başvuruları inceleme yetkisi yargısal sınırlar dahilindedir, AYM kendisini yargıtay yerine koyamaz.

yanıt46
yanıt44
Poyraz:

Yargıtay sonuna kadar haklı

131
186
yanıtYanıtla
Mehmet YILMAZ:

Üstün bilginden faydalanmak adına haklı olduğu tarafı yazar mısın… en azından bilgilenelim ve cahil kalmayalım.

yanıt1
yanıt2
Abdulbasit Tunc:

Anayasa Mahkemesi kararları yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar”. Bu kadar açık ve kesin bir hüküm karsısında fazla söze de gerek yok. Zira Mahkeme kararlarına uyulmayan bir yerde hukuk devleti ilkesinden söz edilemez.

148
60
yanıtYanıtla
Kadir:

arkadaşım anlamak istemediğiniz konu şu, adli makam gibi yargılama yetkisi yok, idari konularda var, der ki sen şurada şu hatayı yapmışsın, bunu sonucu olarak hak kaybı var, tazminat ödemen gerekiyor diyebilir, adli mahkeme gibi adamı serbest bırak, cezası şu olacak diyemez

yanıt76
yanıt93
Abdulbasit Tunc:

adli makamla alakası yok AYM kararları tüm yargı organlarınca bağlayıcıdır anayasaya göre diğer türlüsü kabul edilemez zaten en üst yargı organıdır tutuklamaz serbest bırakmaz kararı verir ve ilgili herkes kararı uygulamak zorundadır bundan sonrası aihm dir .

yanıt15
yanıt14
mardinli yiğit:

nerde görülmüş astın üstü tınlamadığı!

135
55
yanıtYanıtla
Tüm 26 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title