Haberler

Ukrayna'daki Gelişmeler

Eski Ukrayna Başbakanı Timoşenko, adının ülkedeki başbakan adayları arasında geçmesine ilişkin, aday olarak değerlendirilmek istemediğini açıkladı.

Ukrayna parlamentosunun kararıyla dün serbest bırakılan eski Başbakan Yulia Timoşenko, adının ülkedeki başbakan adayları arasında geçmesine ilişkin, aday olarak değerlendirilmek istemediğini açıkladı.

Timoşenko, resmi internet sitesi üzerinden yaptığı açıklamada, gelecek hafta belirlenmesi öngörülen başbakan adayları arasında adının geçmesinin kendisi için sürpriz olduğunu belirtti.

Kimseyle bu konuyu görüşmediğini aktaran Timoşenko, kendisine gösterilen güven için teşekkür etti. Eski başbakan, adaylar arasında adının geçtiğini ancak kendisinin başbakan olmak istemediğini vurguladı.

Bugün yapılan parlamento toplantısında, Cumhurbaşkanı vekaletini üstlenen Meclis Başkanı Aleksandr Turçinov, milletvekillerinden Salı gününe kadar hükümetin oluşturulmasına ilişkin görüşmelerde bulunmasını istemişti.

Milletvekili Nilokay Tomenko, parlamento kulislerinde yapılan görüşmelerde, Batkivşçina partisi lideri Arseniy Yatsenyuk, ülkenin en zengin işadamlarından biri olan Petr Poroşenko ve Yulia Timoşenko'nun adlarının başbakan adayları arasında geçtiğini kaydetmişti.

Yoğun telefon trafiği

Öte yandan, Batkivşçina Partisi'nden yapılan açıklamada, parti lideri Timoşenko'nun bugün parti ofisinde ABD'nin Kiev Büyükelçisi ?Jeffrey Payyatt ve Ukrayna'nın AB Temsilcisi Büyükelçi Jan Tombinski ile bir araya gelerek, ülkedeki mevcut durumdan çıkış yollarını ele aldıkları bildirildi.

Görüşmede, Tombinski'nin, AB Dışişleri ve Güvenlikten Sorumlu Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'un yarın görüşmelerde bulunmak üzere Kiev'e yapacağı ziyaret konusunda bilgi verdiği ve diplomatların özgürlügüne kavuşan Timoşenko'yu kutladığı kaydedildi.

Açıklamada, bugün ayrıca Timoşenko'nun Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir telefon görüşmesi yaptığı ve Merkel'in, Timoşenko'nun politikaya dönüşünün ülkedeki istikrarın sağlanması, toprak bütünlüğünün korunması ve ülkenin Avrupa reformları yoluna yeniden dönmesinde önemli faktörlerden olacağını ifade ettiği aktarıldı. Timoşenko'nun da cezaevinde bulunduğu sırada gösterdiği destekten dolayı, Merkel'e teşekkür ettiğine işaret edildi.

Timoşenko'nun ayrıca, AB Komisyonu'nun Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Komiseri Stefan Füle, ABD Senatörleri John McCain, Richard Durbin ve Chris Murphy ile telefon görüşmeleri yaptığı bilgisi verildi. - Kiev

Kaynak: AA / Güncel

Yulia Timoşenko Angela Merkel Ukrayna Kiev Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title