Haberler

Türkiye'nin İlk Geofit Bahçesi Yalova'da Kuruluyor

Türkiye'nin ilk 'Geofit Bahçesi' Yalova'daki Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü bünyesinde hayata geçiriliyor.

Türkiye'nin ilk 'Geofit Bahçesi' Yalova'daki Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü bünyesinde hayata geçiriliyor. Bünyesinde 450 endemik türün yer alacağı ve bilimsel araştırmaların yapılmasının yanı sıra, sağlık sektörüne de hizmet etmesi beklenen 'Geofit Bahçesi'nin sözleşme teslim tutanağı, Araştırma Enstitüsü'nde düzenlenen törenle imzalandı.

Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Yılmaz Boz, düzenlenen törenin açılışında yaptığı konuşmada, projenin önemini anlattı. Projenin isminin alınmasının bile heyecan uyandırdığını belirten Dr. Boz, bu noktaya uzun uğraşlar sonucu gelindiğini söyledi. Bunun bir sera inşasından öte bir çalışma olduğunu vurgulayan Boz, "Buradaki bu bitkilerin yaşatılması ve insanlığa sunulmasının bir bedeli yoktur. Bu proje sadece bizim kurumun ve ülkemizin değil, dünyanın beklemiş olduğu bir çalışma. Süs bitkileri, sebzecilik ve ilaç hammaddesi kaynağı olarak diyebileceğimiz birçok bitki türününü burada bulma şansımız var. Bu proje Türkiye'de bir ilk. Bu Yalova'yı, Türkiye'ye değil dünyaya açacaktır.Bir yıl sonra dünyanın dört bir yanından bilim adamlarını burada göreceğiz. Hem bilime hem sağlığa hizmet edecek, her yönüyle dört dörtlük bir projedirö dedi.

Törene katılan Yalova Belediye Başkanı AK Parti'li Yakup Koçal da projenin Yalova'ya gelen turistlerin gezebileceği bir yer oluşturması noktasında da katkı sağlayacağını belirtti.

Enstitünün Süs Bitkileri Bölümü'nden Ziraat Yüksek Mühendisi Erdal Kaya da Türkiye Geofit Bahçesiyle ilgili bilgi verdi. 2009 yılında İsveç'teki Linnaeus Botanik Bahçesi'ni 300'ncü kutlama törenlerine katıldığını belirten Kaya, "Onların, ılıman iklim geofitlerinden 400 türleri var. 'Dünyanın en zengin geofit bahçesiyiz' diye bize orayı tanıttılar. Bu geofitlerin yüzde 70'i Türkiye adresliydi. Bunun üzerine, bizde böyle bir proje yapmaya karar verdik. TÜBİTAK'tan destek aldık. Türkiye Geofit Bahçesi'nde zengin bir bitki türü çeşitliliği olacak. Şu anda elimizde Türkiye florası kökenli 950 tür var. Dünyanın en büyük geofit bahçesinde 400 tür bulunuyor. Yabancı kökenli 250 tane tür getirdik. Sonuçta bin 200 tane koleksiyonumuzda tür var. Ilıman iklim kuşağının en zengin koleksiyonuna sahibiz. Burası aynı zamanda turizm merkezi olacak. Bu 950 türün 450'si endemik. Bunlar dünyanın hiçbir yerinde yok. Bunlar için turlar düzenleniyor. Amerika'dan bile turlar yapılıyor. İnsanlar bu bitkiyi görmek ve fotoğrafını çekmek için gelecekler. Bunların tıbbı özelliği var. Burada ilaç geliştirmeyi de planlıyoruz" diye konuştu. - Yalova

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Yılmaz Boz Türkiye Yalova Politika Güncel Haberler

Cumhur İttifakı'nda çatlak mı var? Devlet Bahçeli'den bayram sabahı çok net mesaj

Cumhur İttifakı'nda çatlak mı var? Devlet Bahçeli'den bayram sabahı çok net mesaj

Gaziantep'te katliam! 5 kişiyi öldürüp aynı silahla intihar etti

Gaziantep'te katliam! 5 kişiyi öldürüp aynı silahla intihar etti

15 yaşındaki Hacer, eski sevgilisi tarafından 120 bıçak darbesiyle öldürüldü

15 yaşındaki Hacer, eski sevgilisi tarafından 120 bıçak darbesiyle öldürüldü

Bakmadan Geçme

Türkiye-Brezilya Voleybol Maçı Canlı İzle! Türkiye-Brezilya voleybol maçı saat kaçta? Türkiye-Brezilya voleybol maçı şifresiz canlı izle! Kurban Bayramı'nda eczaneler açık mı, kapalı mı? Bayram tatilinde nöbetçi eczane nerede? Kurban Bayramı'nda borsa açık mı, kapalı mı? Borsa bayramdan sonra ne zaman açılacak? Kurban Bayramı'nda eczaneler açık mı, kapalı mı? Bayram tatilinde nöbetçi eczane nerede? Kurban Bayramı'nda AVM'ler açık mı, kapalı mı? Bayram tatilinde alışveriş merkezleri çalışıyor mu? #128717 Kurban Bayramı'nda sağlık ocağı kapalı mı, açık mı? Bayram'da hastaneler, poliklinikler ve sağlık ocakları çalışıyor mu? Kurban eti buzdolabında saklanır mı? Kurban eti hemen buzdolabına konur mu, ne kadar bekletilir? Kurban Bayramı'nda borsa açık mı, kapalı mı? Borsa bayramdan sonra ne zaman açılacak? Kurban Bayramı'nda sağlık ocağı kapalı mı, açık mı? Bayram'da hastaneler, poliklinikler ve sağlık ocakları çalışıyor mu? Kurban Bayramı'nda nereler kapalı? 16-17-18-19 Haziran'da kargo, eczane, bankalar kapalı mı, açık mı? Kurban Bayramı'nda nereler kapalı? 16-17-18-19 Haziran'da kargo, eczane, bankalar kapalı mı, açık mı? Kurban Bayramında Toplu Taşıma Ücretsiz 2024 | 16-17-18-19 Haziran toplu taşıma bedava mı? Bayramda metro, otobüs, vapurlar kaç gün ücretsiz? Kurban Bayramında Toplu Taşıma Ücretsiz 2024 | 16-17-18-19 Haziran toplu taşıma bedava mı? Bayramda metro, otobüs, vapurlar kaç gün ücretsiz? YUMUŞAK KURBAN ETİ KAVURMASI TARİFİ | Lezzetli kavurma nasıl yapılır? Kurban eti mangalda nasıl yumuşak olur? Kurban eti hemen yenir mi, kaç saat dinlenmeli? Diyanete göre kurban eti ne kadar sürede tüketilmeli?
Özel'den Erdoğan'ın 'İadeiziyareti hazmedemediler' sözlerine sert yanıt

Özel'den Erdoğan'ın "İadeiziyareti hazmedemediler" sözlerine sert yanıt

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title