Haberler

Türk-japon Dostluğunda Yeni Bir Döneme Girildi

Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Nabuaki Tanaka, "Kalplerin Yakın, Bedenlerin Uzak Olduğu Bir Aşk" Olarak Tanımladığı Türk-japon Dostluğunda Yeni Bir Döneme Girildiğini Belirterek, İki Ülke Arasındaki Büyük Potansiyeli Gören Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Ziyaretin Tarihi Bir Fırsat Olduğunu Kaydetti.

Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Nabuaki Tanaka, "kalplerin yakın, bedenlerin uzak olduğu bir aşk" olarak tanımladığı Türk-Japon dostluğunda yeni bir döneme girildiğini belirterek, iki ülke arasındaki büyük potansiyeli gören Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ziyaretin tarihi bir fırsat olduğunu kaydetti.

Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Nabuaki Tanaka, evinin terasında İHA muhabirine değerlendirmelerde bulundu. Japonya ve Türkiye arasındaki ilişkiyi sevenlerin uzak kaldığı bir aşka benzeten Tanaka, "Türkiye ile Japonya arasında kalplerin yakın ama bedenlerin uzak olduğu bir ilişki var. Birbirimizi seviyoruz ama maalesef çok sıkı işbirliği yapamıyoruz. İki ülke arasındaki aşk, 1890'da Ertuğrul gemisinin Kuşimoto açıklarında tayfun nedeniyle battığı gün başladı. Gemideki yüzlerce denizci ölmüş, ancak 69'u kurtulabilmişti. Kuşimoto'daki Japon köylüler ellerindeki kısıtlı imkanlara rağmen denizcilerin yardımına koştu. O günlerde Japonya öyle fakirdi ki, halkın bazen günlük yiyecek ekmeği bile olmuyordu. Dönemin hükümeti bu askerler için özel yiyecek yardımı yaptı ve Japon imparatoru iki adet savaş gemisi tahsis ederek sağ kalan denizcileri İstanbul'a gönderdi. O zamanki Osmanlı Sultanı bu jestten çok etkilendi ve büyük bir resmi ziyafet verdi. Elimizde o günü yansıtan fotoğraflar var ve bence hala çok etkileyici kareler. Bu bizim hikayemizin başlangıcı. Bu olayın anısına Kuşimoto'da bir anıt dikildi. Ölen imparatorun kendisi de bu alanı bizzat ziyaret etmişti" dedi.

Bir asırdan uzun olan tanışıklığa rağmen karşılıklı etkinliklerin azlığından yakınan Tanaka, ülkesinin de Türkiye'ye müteşekkir olduğu hikayeler olduğunu söyleyerek, "Mesela İran-Irak savaşı patlak verdiğinde THY Tahran'daki Japon vatandaşlarının tahliyesi için çabucak bir uçak göndermişti. Bunun için müteşekkiriz" diye konuştu.

"GÜL, JAPONYA'YA RESMİ ZİYARET GERÇEKLEŞTİREN İLK TÜRK CUMHURBAŞKANI OLACAK" "Türkiye eskiden sadece Batı'ya, Avrupa'ya bakıyordu. Japonya da doğusuna, ABD'ye bakıyordu. Bu nedenle hiç göz göze gelemediler. Şimdi Türkiye'nin doğuya, bizim de Çin'in ötesindeki batıya bakmamızın zamanı geldi" diyen Tanaka, Gül'ün ziyaretinin önemli bir gösterge olduğunun altını çizdi. "Bu (Gül'ün ziyareti) çok önemli, çünkü ilk kez bir Türk cumhurbaşkanı Japonya'ya resmi ziyarette bulunuyor. Rasyonel olarak aramızdaki potansiyel çok büyük. Fakat maalesef bugüne dek bu olanakları hayata geçiremedik. Biz büyük bir ekonomik gücüz, siz Ortadoğu'nun büyüyen bir gücüsünüz. Eğer daha pozitif ve aktif şekilde birlikte çalışırsak, çok daha fazlasını yapabiliriz. Yılda 4 milyar dolar ticaret hacmi potansiyelin çok altında" şeklinde konuşan Tanaka, mevcut ticarette 1/10 oranında Japon ihracatının ağır bastığını söyledi.

Türkiye'deki aktivitelerinden örnekler verirken Toyota, Honda, Yazaki gibi şirket yatırımlarına, ikinci Boğaz köprüsünün kurulmasına ve Marmara denizinde süren tüp geçit inşaatına değinen Tanaka, "Düşününce bunlar göze çarpan işler, ancak gerçek potansiyelin yanında bu hiçbir şey. Bizim ekonomimiz İngiltere ve Almanya'nın toplamından bile daha büyük. Bu nedenle Cumhurbaşkanı Japonya'daki ekstra potansiyeli değerlendirmek ve hacmi yükseltmek istiyor. Biz de Japon işadamlarını Çin'in ötesindeki batıya bakmaları için teşvik ediyoruz" dedi.

"TÜRKİYE POTANSİYELİ VE KAABİLİYETİNİN FARKINDA DEĞİL" "Sizin harika bir işgücünüz ve kabiliyetiniz var" diyen Tanaka, Toyota başkanının Türkiye'de üretilen arabaların Fransa, İngiltere ve Almanya gibi Avrupa ülkelerindeki fabrikalarında üretilen arabalardan çok daha kaliteli olduğu yönündeki açıklamasını hatırlattı. Tanaka, "Bu iş gücü gerekli eğitimi alır ve yönlendirilirse büyük kapasite var. Bu kapasite geliştirilirse Türkiye çok güçlü bir ülke olabilir. Japonya'ya bakın bizim herhangi bir zenginliğimiz ya da petrolümüz yok. Ben çocukken okulda Japonya'nın fakir ama çalışkan işgücüne ve geleneklere sahip bir ülke olduğu öğretiliyordu. Tarih ve çalışkanlık birleşince tüm dünyaya potansiyelimizi gösterdik. Türkiye de aynı şeyi yapabilir. Kendi kapasite ve potansiyelini keşfetmeye ihtiyacı var" şeklinde konuştu.

2010'un Türkiye'de Japon yılı olacağını hatırlatan Tanaka, bir dizi kültürel etkinlikler planladıklarını kaydetti. "İkili ilişkilerin önemine dikkat çekmek amacıyla pek çok heyet getireceğiz. Üst düzey konuklar da olacak. Bu ziyaretler bu seneyi, gelecek yılı ve 2010'u kapsayacak. Hazırlıklar sürdüğü için isim veremiyorum, ancak Toyota başkanı liderliğindeki komite ve hükümetten yetkililer bunun için gereken çalışmayı yapıyorlar" diyen Tanaka, Gül'ün ziyaretinin sadece bir başlangıç olduğunun altını çizdi.

GÜL'ÜN JAPONYA GEZİSİNDEN NOTLAR Bu arada Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve beraberindeki yaklaşık 200 işadamının da bulunduğu heyet, 3 Haziran Salı günü Ankara'dan özel tarifeli bir uçakla ayrılacak. 4 Haziran günü akşam saatlerinde Tokyo'ya varması beklenen heyetin resmi programı ertesi gün başlayacak. Japon şirket temsilcilerini kabul eden Gül, iki ülke arasındaki ticari potansiyelin artışını teşvik edecek. Eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte öğle saatlerinde saraya çıkacak olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İmparator Akhito ve İmparatoriçe Miçiko tarafından ağırlanacak. Öğle yemeğini sarayda yiyecek olan Gül çifti, daha sonra Türkiye-Japonya İş Forumu'na katılacak. Gül'ün bir açılış konuşması yapacağı forumda, Japon Ekonomi Bakanı ve önde gelen işadamları hazır bulunacak. Gül'ün yerel saatle 16.30'da bir basın toplantısı yaparak Japon gazetecilerle bir araya gelmesi de öngörülüyor.

Türkiye'de 2010 yılında kutlanacak Japon yılı etkinliklerini hazırlayan komiteyi kabul edecek olan Gül, akşam yemekli bir resepsiyona ev sahipliği yapacak. Ziyaretin ikinci gününde parlamentoya gidecek olan Gül, Türk-Japon Parlamentolararası Dostluk Grubu üyeleriyle bir araya gelecek. Gül ayrıca, hem senato hem de temsilciler meclisinin başkanları ile görüşecek. Öğleden sonra Japonya'da yaşayan Türklerle bir araya gelecek Gül çiftinin Asakusa Tapınağı başta olmak üzere Tokyo'daki tarihi ve kültürel yerleri gezmesi bekleniyor. Akşam saatlerinde Japon Başbakanı ile görüşecek olan Gül, ayrıca onuruna verilen akşam yemeğine katılacak.

7 Haziran Cumartesi günü Gül ve beraberindekiler, Ertuğrul Fırkateyni'nin 1890'da battığı Kuşimoto'ya uçacak. Ölen Türk denizcilerin anısına düzenlenecek törene katılacak olan Gül, akşam saatlerinde Japon ekonomisinin ikinci büyük merkezi olan Osaka'ya geçecek. Osaka'daki temasların ardından Gül başkanlığındaki heyetin gezisi sona erecek.

(DS-CC-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title