Haberler

Tuncelililer, Çocuk Gelin Sayısının Azlığını Eğitim Seviyesinin Yüksekliğine Bağladı

Türkiye'nin bir haftadır tartıştığı cinsel istismar ile ilgili düzenleme komisyona geri çekilirken, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) araştırmasına göre, çocuk gelin oranı en düşük olduğu Tunceli'de, halk bu oranı kentin eğitim seviyesinin yüksek olmasına bağladı.

Türkiye'nin bir haftadır tartıştığı cinsel istismar ile ilgili düzenleme komisyona geri çekilirken, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) araştırmasına göre, çocuk gelin oranı en düşük olduğu Tunceli'de, halk bu oranı kentin eğitim seviyesinin yüksek olmasına bağladı.TÜİK'in 2015 verilerine göre, çocuk gelinlerin en az olduğu il Tunceli olurken, bu kentte 2015'te yapılan 513 evlilikten sadece 5'inde gelinlerin 16-17 yaşlarında olduğu belirtilirken, çocuk gelin oranı yüzde 1'de kaldı. Bu oranı yakalayan başka bir şehir bulunmazken, Tuncelililer ise, bu durumun ildeki eğitim seviyesinin yüksek olmasına bağladı.

Şükrü Kılıç, ilde eğitim seviyesinin yüksek olduğunu ve kadınlara değer verildiğini belirterek, " Dersim'in kendisine özgü bir çok koşulu var. Dersim'de çocuk gelinlerin en az olarak ortaya çıkması TÜİK verilerine göre, burada okuma yazmanın çok olmasının yanı sıra bir de inançsal olarak, toplumun geçmişten günümüze kadar getirmiş olduğu bazı değer yargılarıyla da orantılı olduğunu düşünüyorum. Eskiden Cumhuriyet döneminden önce okuma yazma oranı belki bu kadar yüksek değildi ama, o günün koşullarına göre toplumun kız çocuklarına, toplumun kadınlara vermiş olduğu değer çok yüksekti. Cumhuriyet ile birlikte kadınlara seçme ve seçilme hakkı verildi ama, bizde gelenek ve göreneklerimize göre baktığımızda kan davası dediğimiz, birçok bölgede hala devam eden olmazsa olmaz koşulları olan değer yargılarından bizde bir kadın fesini kavganın içine attığı zaman, orada akan kan bile durur. Toplumumuzun kadına vermiş olduğu büyük bir değer var. Bunun uzantısı da günümüze kadar gelmiştir ve kız çocukları her zaman daha önde gelir ailelerde" dedi.

Şenay Kulbak ise, çocuk gelin sayısının ez az Tunceli'de olmasını ildeki eğitim seviyesinin yüksek olmasının yanı sıra, Alevi toplumunun değerlerine bağladı. Kulbak, "Okuma yazmanın yüksek olduğu bir il. Gelenekçi bir toplumdan gelmedik. Alevi bir toplumuz. Zorlama, dayatma olmadı bizim dinimizde. Biz istediğimiz bir insanla evlenebiliriz. Toplumumuzda tecavüz yok, zorlama yok" diye konuştu.

Tuncelili 66 yaşındaki Beser Kulbak da, TÜİK'in araştırmasında çıkan sonucun geçmişte de böyle olduğunu ifade ederek, "Bizim gençler küçük yaşta evlilik yapmıyor. 66 yaşındayım daha görmedim, duymadım. Gençler büyüyor, başta okula gidiyor, okuldan sonra da evlilik çağına geliyorlar. Gençler birbirini seviyor, ondan sonra rızayı anne babadan alıyorlar. Ondan sonra düğün yapılıyor. Bizim burada küçük yaşta evlilik görmedim" dedi.

Fatma Akın ise, kız çocuklarının arkasında olduklarını, kız çocukları nereye giderse gitsin okuduklarını belirterek, "Anne, baba aç kalır, susuz kalır ama yine de çocuğunu okutturur. Eskiden de öyle bir şey yoktu. Biz kızların arkasındayız. Kız çocuklarımız ezilmesin, ama oğlan çocukları için de geçerlidir" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye İstatistik Kurumu Şükrü Kılıç Tunceli Dersim Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

TRT 1 ne zaman kuruldu? TRT kaç yıldır yayında bu yıl kaçıncı kuruluş yıl dönümü? Bir Sevdadır yok mu? Bir Sevdadır neden yok, bitti mi? Bir Sevdadır final mi yaptı 1 Mayıs Çarşamba? Şahane Hayatım final mi yapıyor? Şahane Hayatım bitiyor mu 2024? Sandık Kokusu final mi yapıyor? Sandık Kokusu bitiyor mu 2024? Taş Kağıt Makas final mi yapıyor? Taş Kağıt Makas bitiyor mu 2024? Kuruluş Osman final mi yapıyor? Kuruluş Osman bitiyor mu 2024? Sandık Kokusu 21. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 1 Mayıs Sandık Kokusu yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Taş Kağıt Makas 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 1 Mayıs Taş Kağıt Makas yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kuruluş Osman 159. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 1 Mayıs Kuruluş Osman yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Deliha 2 konusu nedir? Deliha 2 oyuncuları kimler? Deliha 2 filmi ne zaman, nerede çekildi? Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 158. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! Metro ne zaman açılıyor? 1 Mayıs otobüs, Marmaray, vapur ve tramvay ücretsiz mi? Gelinim Mutfakta kim birinci oldu, çeyrek altının kim aldı? 1 Mayıs Gelinim Mutfakta kim kazandı? Puan durumu nedir? Mayıs askerlik yerleri ne zaman açıklanacak? 2024 MSB Mayıs askerlik celp ve sevk tarihleri! CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 1 Mayıs altın fiyatları yükseldi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title