Haberler

Son Dakika: 6'lı Masa uzlaşı sağladı! Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu

Güncelleme:

Son dakika: Cumhurbaşkanı adaylığı krizinin yaşandığı 6'lı Masa'da uzlaşma sağlandı. 4.5 saat süren toplantının ardından kalabalık bir gruba seslenen Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, cumhurbaşkanı adaylarının Kemal Kılıçdaroğlu olduğunu açıkladı. Kılıçdaroğlu, "Millet İttifakı'nın kapısı, ortak Türkiye hayalini paylaşan herkese sonuna kadar açıktır. İnanç, düşünce, ideoloji, kimlik ayırt etmeksizin 85 milyon insanımızı yürekten selamlıyoruz." dedi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adaylığına karşı çıkması 6'lı Masa'nın sancılı günler geçirmesine neden oldu. Mansur Yavaş veya Ekrem İmamoğlu'nun cumhurbaşkanı adaylığında direten Akşener, önerisi kabul görmeyince 6'lı Masa'dan ayrıldı. 3 gün süren gerilimin ardından Kemal Kılıçdaroğlu'na, "Yavaş ve İmamoğlu cumhurbaşkanı yardımcısı olsun" önerisi ile gelen Akşener, görüşmenin ardından 6'lı Masa'nın toplantısına katıldı.

TOPLANTIDAN UZLAŞMA ÇIKTI

Cumhurbaşkanı adayının görüşüldüğü Saadet Partisi'ndeki 6'lı Masa toplantısı 4.5 saat sürdü. Toplantının ardından 6 lider Saadet Partisi Genel Merkez binası önünde kameralar karşısına geçti. Toplantıda uzlaşma sağlandığını belirten Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu, cumhurbaşkanı adayını duyurdu.

6'LI MASA'NIN ADAYI KEMAL KILIÇDAROĞLU

Karamollaoğlu, cumhurbaşkanı adaylarının Kemal Kılıçdaroğlu olduğunu söyledi. Karamollaoğlu, "Hepinizi saygıyla, sevgiyle selamlıyorum. Hayırlı bir neticeyi elde ettik. Bugün buraya bir araya gelmemizin sebebini hepiniz biliyorsunuz. Burada sizi çok fazla tutmak istemiyorum. Bu toplantılarımız neticesinde aldığımız kararı duyurmayı bir görev addediyorum. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, bizim Cumhurbaşkanı adayımız olarak kararlaştırdık. Görevin hayırlı olmasını diliyorum." dedi.

"BU SOFRA HALİL İBRAHİM SOFRASI"

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise şunları söyledi: "Değerli kardeşlerim, sayın genel başkanlarıma hepinizin huzurunda teşekkür ediyorum. Yunus Emre, bölüşürsek tok oluruz, bölünürsek yok oluruz der. Biz Yunus Emre'den aldığımız ilhamla Türkiye'nin bütün renklerini aynı sofrada buluşturmak için yola çıktık. Bu sofra Halil İbrahim sofrası, tek bir çocuğun dahi yatağa aç girmemesidir.

"PARLAMENTER SİSTEME GEÇİŞİN YOL HARİTASINDA MUTABIK KALINDI"

Bizim soframız, barışın ve kardeşliğin sofrasıdır. En büyük gayemiz Türkiye'yi bereketli, huzurlu ve neşeli günlere taşımaktır. Allah'ın izniyle bunu hep birlikte başaracağız. Biz Millet İttifakı olarak Türkiye'yi istişare ve uzlaşıyla yöneteceğiz. Millet İttifakı'nı oluşturan siyasi partilerin genel başkanları olarak, güçlendirmiş parlamenter sisteme geçişin yol haritası üzerinde mutabık kalmış bulunuyoruz. 11 madde az önce içeride sonuçlandı.

"GENEL BAŞKANLAR, CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI OLACAK"

Bu kapsamda parlamenter sisteme geçiş sürecinde Millet İttifakı'na dahil diğer partilerimiz sayın genel başkanları Cumhurbaşkanı yardımcısı olacaktır. Millet İttifakı'nın kapısı, ortak Türkiye hayalini paylaşan herkese sonuna kadar açıktır. İnanç, düşünce, ideoloji, kimlik ayırt etmeksizin 85 milyon insanımızı yürekten selamlıyoruz.

"AHLAKIN VE ADALETİN İKTİDARINI KURACAĞIM"

Deprem felaketinin bugün birinci ayı. Kaybettiğimiz vatandaşlarımıza bu mübarek berat kandili gecesinde Allah'tan rahmet diliyorum. Sevgili dostlarım, ey güzel halkım. Hiç kimse merak etmesin; ahlakın ve adaletin iktidarını hep birlikte kuracağım, yolumuz açık olsun."

6'LI MASA'DAN 12 MADDELİK ORTAK BİLDİRİ

Öte yandan, Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş Sürecinin Yol Haritası olarak açıklanan 12 maddelik bildiri şu şekilde:

1. Geçiş sürecinde Türkiye'yi; Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem ilke ve hedefleri ile mutabakata vardığımız referans metinleri doğrultusunda anayasa, yasa, kuvvetler ayrılığı denge ve denetleme esasları çerçevesinde, istişare ve uzlaşıyla yöneteceğiz

2. Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçişle ilgili Anayasa değişiklikleri genel seçimde ortaya çıkan TBMM yapısının mümkün kıldığı en kısa sürede tamamlanacak ve yürürlüğe girecektir.

3. Geçiş sürecinde Millet İttifakına dahil partilerin genel başkanları Cumhurbaşkanı Yardımcısı olacaktır.

4. Bakanlıkların dağılımı, Millet ittifakını oluşturan siyasi partilerin milletvekili genel seçiminde çıkardığı milletvekili sayısına göre belirlenecektir. İttifak partilerinin her biri kabinede en az bir bakan ile temsil edilecektir. Bakanlıklara paralel olarak kurulmuş Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki Politika Kurulları ve ofisler lağvedilecektir.

5. Bakanların atanma ve görevden alınmaları, mensup oldukları siyasi partinin genel başkanıyla uzlaşı içinde Cumhurbaşkanı tarafından yapılacaktır.

6. Geçiş sürecinde Cumhurbaşkanı, yürütme yetkisini ve görevini katılımcılık anlayışı, istişare ve uzlaşı esaslarına göre kullanacaktır.

7. Cumhurbaşkanlığı Kabinesine (Cumhurbaşkanı Yardımcıları ve Bakanlar) yetki ve görev dağılımı, Anayasa ve yasalar çerçevesinde çıkarılacak Cumhurbaşkanı kararnamesi ile belirlenecektir

8. Cumhurbaşkanı seçimlerin yenilenmesi, OHAL ilanı, milli güvenlik politikaları, Cumhurbaşkanlığı Kararları, Kararnameleri ve genel nitelikteki düzenleyici işlemler ile üst düzey atamalarda Millet Itifakına dahil partierin genel başkanlarıyla uzlaşı içinde karar alacaktır.

9. Geçiş sürecinde yasama faaliyetlerinin iş birliği içinde gerçekleşmesini koordine edecek mekanizmalar kurulacaktır.

10. Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş sürecinin tamamlanmasıyla birlikte, mevcut Cumhurbaşkanının - var ise- siyasi parti üyeliği sona erecektir.

11. Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçildikten sonra yeni bir seçime gerek olmaksızın 13 Cumhurbaşkanı ve TBMM görev süresini tamamlayacaktır

12."İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanları cumhurbaşkanının uygun gördüğü zamanda CB yardımcısı olarak atanacaklardır.

Son Dakika: 6'lı Masa uzlaşı sağladı! Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu

Mesut Şahin
Haberler.com - Güncel

Temel Karamollaoğlu Kemal Kılıçdaroğlu Millet İttifakı Türkiye Güncel Haberler Son Dakika

Bakmadan Geçme

22 Nisan hangi burç? 22 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 22 Nisan tarihi hangi burç olur? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Ahmet Can kimdir? Ahmet Can Altıntaş kaç yaşında, nereli? Ahmet Can puan aldı? Çorlu tren kazasında kaç kişi öldü? Çorlu tren kazası ne zaman, kaç yılında oldu? Ehliyet alımında yeni bir karar! Kimler ehliyet alamayacak? Ehliyet alabilmenin şartları neler? 1 Mayıs resmi tatil mi? 1 Mayıs Çarşamba günü tam gün mü, yarım gün mü tatil olacak 2024? ADET GECİKMESİ NEDEN OLUR? Adet gecikmesinin en yaygın sebebi ne? Çorlu tren kazası duruşması ne zaman? Çorlu tren kazası davası ne oldu? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Bilge Can kimdir? Bilge Can kaç yaşında, nereli? Bilge kaç puan aldı? Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi! Kilis Belediyesi hangi parti? Kilis Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? FAİZ ARTTI MI? Merkez Bankası Nisan ayı faiz kararı ne oldu? Gönül Dağı setinde taciz mi yaşandı? İki kadın arasında taciz şoku! Davada ne karar çıktı? Survivor yeni bölüm tanıtımı yayınlandı mı? Mavi takıma hangi yarışmacı geçecek? Arka Sokaklar'ın Mesut Komiser'i yeniden dizide! ŞEVKET ÇORUH Arka Sokaklar'a döndü mü? FRAGMAN CANLI İZLE
500

Yorumlar (65)

Hakan Arslanoglu:

AK Partililer dün akşam Kemal Kılıçdaroğlu aday olduğu için sevinçten lokum dağıtmışlar :)

2
2
yanıtYanıtla
Milletin Adami:

Hadi hayirli olsun. En önemlisi de Mansur ve Ekrem baskanlarin CB yardimcisi olarak atanabilmeleri oldu

2
2
yanıtYanıtla
Milletin Adami:

hayirli olsun, olacak bu is. Meral hanim yine siyasi dehasini gösterdi

2
1
yanıtYanıtla
Alfakurt:

Recep Tayyip Erdoğan sahada milleti ile beraber yaraları sarmaya devam ederken. Bunlar birbirlerini yiyor bu millet size öyle bir ders vereceki hayatınız buyunca unutmasınız inşallah.

1
2
yanıtYanıtla
Ak Gençlik:

Bunlar Yapmaya değil yıkmaya geliyor. Allahım sen bunlara fırsat Verme.

1
1
yanıtYanıtla
Semih:

MERAK AKŞENER HAKLI, DENENMİŞİ TEKRAR DENEMEK AHMAKLIKTIR, KEMAL KILIÇDAROĞLU ADAY OLURSA GÖZ GÖRE GÖRE KAYBEDECEKLER, 5 sene daha beklerler.

1
1
yanıtYanıtla
Arda Yıldız:

yıpranmayan adaya bakın. RTE HAYIRLI OLSUN

1
1
yanıtYanıtla
Sencer:

Hayırlı olsun Recep Tayyip Erdoğan açık ara kazanır ????????

1
1
yanıtYanıtla
Ancinsan Toranaga:

Ben kemal geliyorum ama yürüyen merdivenle ????

1
1
yanıtYanıtla
Ak Gençlik:

Bunlar yapmaya değil yıkmaya geliyor.. Koltuk sevdanız batsın Allahim sen bunlara firsat verme..

1
1
yanıtYanıtla
Tüm 65 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title