Haberler

Köylüler, yılın sadece 20 günü açan ters lalelerin başında nöbet tutuyor! Koparmanın cezası 244 bin lira

Güncelleme:

Siirt'in Pervari ilçesinde "ağlayan gelin" olarak bilinen, yılda sadece 20 gün açan ve koparılması halinde ciddi cezai yaptırımı olan ters laleler, yöre halkı tarafından titizlikle korunuyor. Ters laleyi koparanlara 244 bin 315 lira para cezası uygulanıyor.

Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi dağlarında yetişen ters lale, yılın sadece 20 günü yaşıyor. İlçeye bağlı Erkent köyü ile köyün Sığırlı mezrası sakinleri, ilkbaharla açan ters lalelerin yetiştiği mezarlık alanını taş ve tel örgüyle çevreleyerek koruma altına aldı.

SADECE 20 GÜN AÇIYOR

Erkent köyü muhtarı Abdülaziz Aras, ilkbaharda açarak dağları renklendiren ters lalelerin yılda sadece 20 gün açtığını söyledi. Ters laleleri korumak için köylülerle onları koruma kararı aldıklarını belirten Aras, "Bu doğal çiçeklerimizi kendimiz koruyoruz. Önce mezarlık etrafını tel örgüyle kapladık. Taşlarla bu alanı çevreledik." dedi.

Yılın sadece 20 günü yaşıyor, köylüler başında nöbet tutuyor: Cezası araba fiyatında

"BU ÇİÇEK BİZİM İÇİN BİR CANDIR"

Köylülerden Şehmus Behçet de geçmişte ters laleleri dağlardan getirip çocuk mezarlarına ektiklerini aktardı. Bu vesile ile her bahar mevsiminde mezarlıklarda ters lalelerin açtığını kaydeden Behçet, "Biz istiyoruz bu ters laleleri Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ekipleri ve köylülerle dayanışma içinde koruyalım. Bir çiçek bizim için bir candır." ifadesini kullandı.

Yılın sadece 20 günü yaşıyor, köylüler başında nöbet tutuyor: Cezası araba fiyatında

KOPARMANIN CEZASI 244 BİN TL

Köylülerden Ramazan Bağış ise bitki çeşitlerinin çok olduğu köyde açan ters lalenin herkesin ilgisini çektiğini ve koparılmamaları için önlem aldıklarını dile getirdi. Doğa Koruma ve Milli Parklar Siirt Şube Müdürlüğü ekipleri de biyolojik çeşitliliği korumak için ters lalelerin yetiştiği alanlarda denetimlerini sürdürüyor. Köylülerle görüşen ekipler, ters laleyi koparanlara 244 bin 315 lira ceza uygulanacağı uyarısında bulundu.

Yılın sadece 20 günü yaşıyor, köylüler başında nöbet tutuyor: Cezası araba fiyatında

Kaynak: AA / Güncel

Doğa Koruma ve Milli Parklar Pervari Siirt Güncel Haberler

500

Yorumlar (7)

Furkan Guven:

Ufo görmüş masum koylu

22
92
yanıtYanıtla
Dr.Kimbel:

Muhakkak tohum döküyordur tohimlari satisa ciksa cok alici bulur

33
18
yanıtYanıtla
İbrahim KULOĞLU:

Soğan'dan yetişir tohum olmaz

yanıt61
yanıt5
Hasann Güvenn:

Romantik Siirtliler :)

41
0
yanıtYanıtla
ERKAN :

çoğaltılamıyor mu

37
0
yanıtYanıtla
Mücahit Kurt:

Bizim orada dolu bir sürü

11
0
yanıtYanıtla
murat taşkan :

sene 1994-1995 doğanca,erkent,sığırlı ,öğütlü ve bilgili köyleri kırsalında askerdim bu çiçekleri çok yakından ve dokunarak gördüm muhteşem bi çiçek

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title