Haberler

Robotik Cerrahi ile Sağlığına Kavuştu

İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği'ne bağlı Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde robotik cerrahi hayat kurtarmaya devam ediyor.

İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği'ne bağlı Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde robotik cerrahi hayat kurtarmaya devam ediyor. 10 yıldır huzurevinde yaşayan 75 yaşındaki Adil Sunay, yutamama ve kilo kaybı nedeniyle başvurduğu hastanede, Prof. Dr. Gökhan Akbulut ve ekibi tarafından robot yardımıyla "Torakoskopik divertikülektomi ameliyatı" yapılarak sağlığına kavuşturuldu.

Yaklaşık 10 yıldır huzurevinde kalan Adil Sunay, bir süre önce yutamama ve kilo kaybı nedeniyle Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvurdu. Yapılan kontrolde, yaşlı adamın yemek borusunun göğüs kafesi kısmında, nadir görülen mukoza fıtığı (divertikülün cepleşme) saptandı. Bunun üzerine, Prof. Dr. Gökhan Akbulut başkanlığındaki, Doç. Dr. Şeyda Örs Kaya, Op. Dr. Bülent Çalık, Op. Dr. Cem Karaali, Dr. Sena Uğur Çalışkan ve hemşire Cengiz Akkurt'un bulunduğu ekip tarafından hastaya robot yardımıyla 'torakoskopik divertikülektomi ameliyatı' yapıldı. Ameliyatla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Akbulut, "Hastamız yutma güçlüğü şikayetleri ile kliniğimize başvurdu. Yaptığımız uzun tetkikler ve konsey çalışmaları sonucunda yemek borusunun ortasında 7 santimetre büyüklüğünde dev bir divertikülün (cepleşme) olduğunu saptadık ve bu durum beslenmesini güçleştirerek yaşam kalitesini bozmaktaydı. Hastamızın yaşlı olması ve akciğerlerinde sorunlarının bulunması bizi ameliyat konusunda tereddüte düşürdü. Bu tür durumlarda minimal invazif yöntemler ameliyat sonrası daha az ağrıya sebep olduğu için tercih edilmelidir. Yemek borusunun ortasındaki divertiküller geçmişte geçirilmiş enfeksiyonlara bağlı oluşur. Oldukça da yapışık bir ameliyat sahası yaratır. Bütün bunlar için robotik cerrahi iyi bir çözümdür. Sanıyorum bu büyüklükte bir yemek borusundaki cepleşmeye yönelik ameliyatı, tamamını robotla Türkiye'de ilk kez gerçekleştirdik. Ameliyatın video görüntülerini en yakın cerrahi kongresinde sunmayı planlıyoruz. Robotik cerrahi hem çok yapışık olan ameliyat sahasında bize büyük bir kolaylık sağladı hem de hastanın yandaş problemlerinde daha az sıkıntılı bir ameliyat sonrası dönem geçirmemizi sağladı. Hastamız sorunsuz bir şekilde taburcu oldu. Şimdi daha iyi beslenebiliyor, yaşam kalitesi de düzeldi" dedi.

Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapılan ameliyat sırasında ekipte yer alan Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları Cerrahisi ve Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahisi Klinik Eğitim görevlisi Doç. Dr. Şeyda Örs Kaya, "Robotik cerrahi, göğüs kafesini ilgilendiren ameliyatlarda da başarıyla uygulanabilir. Özellikle solunum sistemine ait problemleri olan ve ameliyat sonrası daha az ağrı ve daha küçük kesilerin çok faydalı olduğu hasta grubunda tercih edilmelidir. Kliniğimizin göğüs kafesinin ve akciğerlerin minimal invazif ameliyatları ile ilgili yoğun bir tecrübesi bulunmaktadır. Yemek borusunun önemli bir kısmı da göğüs kafesinin içinde bulunmaktadır. Bu büyüklükte bir divertikülü robotla gerçekleştirmemiz hastamız açısından önemli bir konfor sağladı" diye konuştu.

'ÖLECEĞİMİ DÜŞÜNÜYORDUM'

Sağlığına kavuştuğu için büyük mutluluk duyduğunu belirten Adil Sunay, "Ben buraya geldiğimde artık her şeyin bittiğini, öleceğimi düşünmüştüm. Huzurevinde yaşıyorum, oradaki yetkililerin yardımıyla bu hastaneye getirildim. Özel bir ameliyat olduğumu söylediler, Allah hepsinden razı olsun. Ne demiş Atatürk 'Beni Türk hekimlerine emanet edin.' Ameliyatıma giren doktorlara, burada bana bakan hemşirelere ve personellere ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bana burada babalarına bakar gibi baktılar" dedi.

İKİ HASTANENİN DOKTORLARINI BİRLEŞTİREN OPERASYON

İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Ahmet Emin Erbaycu da şunları söyledi:

"Kendi alanında Türkiye'de önemli bir yetkinliğe sahip sekreterliğimize bağlı iki eğitim ve araştırma hastanesinin işbirliği içinde robotik cerrahi ameliyatını gerçekleştirip bir hastanın iyileşmesini sağlaması bizleri çok mutlu etti. Hastamıza geçmiş olsun, tüm ekibin ellerine, emeğine sağlık."

Kontrol altında tutulan hasta Adil Sunay'ın kısa süre sonra taburcu edileceği bildirildi. - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Gökhan Akbulut Tepecik İzmir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title