Haberler

Ökk'daki Darbe Girişimi Davası

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Gölbaşı'nda bulunan Özel Kuvvetler Komutanlığının (ÖKK) ele geçirilme teşebbüsüne ilişkin 69 sanığın yargılandığı davada savunma yapan sanık Engin Kaya, "İnternete giriş çıkışlarım bellidir.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Gölbaşı'nda bulunan Özel Kuvvetler Komutanlığının (ÖKK) ele geçirilme teşebbüsüne ilişkin 69 sanığın yargılandığı davada savunma yapan sanık Engin Kaya, "İnternete giriş çıkışlarım bellidir. Ülke çapında böyle bir olay olabilir diye haberleri okumaya çalıştım ama okuyamadım. Okusam dahi, ben kendi birliğimi koruduğum için darbe yaptığım gibi bir şey gelmezdi aklıma çünkü ben kendi birliğimi koruyorum. Bana bu emir verilmiş." dedi.

Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada savunmasını yapan tutuklu sanık Kaya, ÖKK'da kursiyer subay olarak görev yaptığını, 15 Ağustos'ta mezun olacakken bu tarihin bilmediği bir nedenle önce 15 Temmuz'a, ardından 14 Temmuz'a çekildiğini söyledi.

Eski Üsteğmen Sezgin Güney'in14 Temmuz'da tatbikat olacağını belirterek, birliğe beraber gitmek için kendisini evine çağırdığını anlatan Kaya, kendisi gibi kursiyer Bilal Tosun ile evine gittiği Güney'in, gelen emirler doğrultusunda hareket edeceklerini söylediğini aktardı.

Alarm haberi gelince Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayına geçtiklerini, nizamiyede nöbetçi uzman çavuşun "Tatbikat için mi geldiniz" diyerek, kimliklerini tek tek okutup kendilerini içeri aldığını belirten Kaya, içeride bir başka nöbetçinin kendilerini toplanma alanına yönlendirdiğini söyledi.

Burada kendilerine tatbikat için gerekli silah ve mühimmat verildiğini ifade eden Kaya, bu sırada ülke çapında güvenliği tehdit edecek saldırı girişimi olduğu, buraya gelenlerin ÖKK'yı korumakla görevlendirildiği şeklinde bir söylenti yayıldığını kaydetti.

Mahkeme Başkanı İsmail Ademoğlu'nun, "Akıllı telefon kullanıyor musun? Neler olduğuna bakmadın mı?" sorusu üzerine Kaya, telefonunun bulunduğunu ancak bakmadığını ileri sürdü.

Daha sonra hareket ettikleri ÖKK nizamiyesine girmek için kapı önünde bekledikleri sırada, kobra helikopterinin üzerilerine ateş etmeye başladığını anlatan Kaya, yaşadıklarının terör saldırısı söylentisiyle örtüştüğünü söyledi.

Bunun üzerine Mahkeme Başkanı İsmail Ademoğlu, "PKK'nın veya terörist bir grubun böyle bir helikoptere sahip olduğuna ilişkin bilginiz mi var? Ben mi bilmiyorum?" sorusunu yöneltti. Kaya ise "Öyle bir şeyi ben de görmedim. Bize söylenen bu, birebir anlatıyorum efendim." dedi.

Yukarı nizamiyede Yüzbaşı Volkan Vural Bal'ın kendilerini tek tek kontrol ederek içeri aldığını aktaran Kaya, karargahtayken nizamiye bölgesinde görevlendirildiklerinin söylenmesi üzerine oraya geçtiklerini belirtti.

Nizamiyedeyken giriş çıkışlara izin verilmemesi yönünde telsizden emir geldiğini dile getiren Kaya, 35-40 sivilin içeri girmeye çalıştığı belirtilerek, bunlara izin verilmemesi talimatı aldıklarını öne sürdü.

Kaya, herhangi bir atış emri verilmediğini ancak eğer çok yaklaşan olursa kendilerini korumak için havaya uyarı atışı yapabileceklerinin söylendiğini kaydetti.

Nizamiyede yaklaşık 3 saat kaldığını, ardından karargaha geri çekildiklerini ifade eden Kaya, Mahkeme Başkanı Ademoğlu'nun "3 saat oradasınız, halen sen merak edip telefonuna bakmadın değil mi?" sorusuna "Efendim bakmaya çalıştım ama telefon tam çekmiyordu." karşılığını verdi.

Kaya, "İnternete giriş çıkışlarım bellidir. Ülke çapında böyle bir olay olabilir diye haberleri okumaya çalıştım ama okuyamadım. Okusam dahi, ben kendi birliğimi koruduğum için darbe yaptığım gibi bir şey gelmezdi aklıma çünkü ben kendi birliğimi koruyorum. Bana bu emir verilmiş." görüşünü savundu.

"FETÖ'nün köpekleri, satılmış hainler"

Karargaha döndüğünde "FETÖ'nün köpekleri, satılmış hainler" denilerek derdest edildiğini dile getiren Kaya, bu sözleri duyunca şok geçirdiğini ileri sürdü.

Kaya'nın, Sincan Cezaevi'ne gelene kadar neyle suçlandığını bilmediğini söylemesi üzerine Başkan Ademoğlu, "16 Temmuz'da savcıya ifade vermişsin. Orada bilgi verilmiş olması gerekir." dedi. Kaya ise "Orasını karıştırdım. Savcının karşısına çıkıncaya kadar herhangi bir bilgi verilmedi." diye konuştu.

Sanık Kaya, "Meclisimizi, hükümetimizi ve anayasal düzenimizi ortadan kaldırmaya yönelik herhangi bir niyet ve kastım olmamıştır. Kimseye şiddet uygulamadım. Bu suçları gerçekleştirdiğime dair en ufak delil yoktur. Katıldığım görevde herhangi bir amirimden suç teşkil edecek emir almadım. Bu göreve emir komuta zinciri içinde katıldım." iddiasında bulundu.

Kaya'nın, Mihrali Atmaca'dan örnek vermesi üzerine Mahkeme Başkanı Ademoğlu, "İddianameyi kendi açından kabul etmiyorsun ama onun açısından kabul ediyorsun. Onu farklı dosyada yargılıyoruz." dedi. Kaya da "Beni derdest eden o olduğu için öyle söylüyorum." karşılığını verdi.

Başkan Ademoğlu'nun "Onun tarafı neresi, senin tarafın neresi?" sorusu üzerine Kaya, "Bilsek, bunlar yaşanmayacak." diye konuştu.

Kaya, Başkan Ademoğlu'nun sorusu üzerine nizamiye dışından yapılan uyarıları duymadığını ileri sürdü.

Bunun üzerine o gece nizamiyeye girmek isterken vurularak yaralanan ve bu dosyada müşteki olarak yer alan Astsubay İsmail Oğuz söz alarak, kendisinin vurulana kadar 3 saat 40 dakika orada bulunduğunu, bu nedenle sanıkların en az 5 saat orada kaldıklarını söyledi.

Oğuz, "Nizamiye bölgesinde konuşlanmış darbeciler mutlaka bizi duymuştur. Nizamiye o kadar geniş bir alan değil. Ben darbecilerin telefon kullandığını, bize yaklaştığını, mevzi aldığını, 'Gebereceksin, git.' dediğini duyuyorum. Bunlar nasıl duymuyorlar?" dedi. İsmail Oğuz, uyarıda bulunurken kendilerini tanıttıklarını da vurguladı.

"Eşimle komik video çekiyorduk"

Sanık Engin Sevinç ise ÖKK Destek Grubu Bakım Bölüğü'nde teknisyen olarak görev yaptığını belirterek, hazırlık safhasındaki ifadelerini kabul etmediğini kaydetti.

Darbe girişiminin olduğu 15 Temmuz'da mesaiden çıktıktan sonra lojmanlardaki evine gittiğini anlatan Sevinç, eşiyle karşılıklı komik videolar çektiği sırada kardeşinin kendisini aradığını ve İstanbul'da köprülerin tutulduğunu söylediğini aktardı. Bunun üzerine televizyonu açtığını dile getiren Sevinç, telefonla ulaştığı amirinin beklemesini istediğini, sabah yeniden görüştüklerinde bir sıkıntı olmadığını, her şeyin kontrol altına alındığını söylediğini öne sürdü. Sevinç, eşiyle çektiği videoları mahkemeye kanıt olarak sunmak istediğini iletti.

Yıllık izin planlamasının henüz değişmediğinin belirtilmesi üzerine 18 Temmuz'da Malatya'ya baba evine hareket ettiğini bildiren Sevinç, Malatya'ya vardığı sırada komutanının kendisini geri çağırdığını, döndükten sonra 10 gün aralıksız mesai yaptığını söyledi.

Albay Ümit Bak'ın üzerinde çıkan listede isminin bulunduğunun belirtilmesi karşısında Sevinç, "Albay Bak'ı tanımıyorum. Listeyi, listede varsa adımı kim vermiş bilmiyorum. Kendisine sorulmasını istiyorum." dedi.

Sevinç, FETÖ'cü olmadığını, örgütün hiçbir eylemine katılmadığını savundu.

"Pasif görevdeydim"

Sanık Ertuğrul Bozçal da 15 Temmuz'da ÖKK emrinde Kurmay Albay olduğunu, 2 yıl boyunca icra ettiği alay komutanlığı görevini 14 Haziran 2016'da Silopi'de devrederek ÖKK emrine alındığını anlattı.

Emre alınma tarihinin TSK'da bir sonraki atama dönemine kadar geçici süreyi kapsadığını ve pasif bir görev olduğunu savunan Bozçal, 11 Temmuz'a kadar yıllık iznini kullandığını, aynı gün ÖKK'da mesaiye başladığını bildirdi.

15 Temmuz'da mesaisini tamamlayıp, üzerinde silah olmadan lojmandaki evine gittiğini aktaran Bozçal, televizyonda darbe haberlerini gördükten, Başbakan Binali Yıldırım'ın sözlerini dinledikten sonra ailesini düşünerek saat 23.30 sıralarında Uşak'a hareket ettiğini, yolda yaptığı benzin alışverişinden bunun görülebileceğini söyledi.

Eşini kayınvalidesine bıraktığını ve ertesi gün Ankara'ya döndüğünü belirten Bozçal, ÖKK emir astsubayını arayarak mesaiye hazır olduğunu bildirdiğini ancak "Gerek yok." karşılığını aldığını kaydetti. Bozçal, 18 Temmuz'da mesaiye gittiğinde istihbarat şubeye götürüldüğünü ve Gölbaşı Adliyesi'nde tutuklandığını anlattı.

Eski Üsteğmen Sezgin Güney'in listesinde isminin olduğunun belirtilmesi üzerine Bozçal, "Bu şekilde liste olduğunu iddianameyi okuyunca öğrendim. İradem ve bilgim dışında hazırlanan listeye ismimin neden yazıldığını bilmiyorum. Listenin bulunduğu Sezgin Güney'i hiç tanımıyorum. 15 Temmuz'a yönelik hiçbir toplantıya, faaliyete katılmadım. 29 yıllık askeri hayatım boyunca böyle bir liste görmedim. Bunu liste olarak kabul etsek dahi. Bir üsteğmenin hazırladığı darbeye katılacaklar listesine bir kurmay albayın yazılması askeri hiyerarşide mümkün değildir. Eğer üstüm yazsaydı anlamı olabilirdi ama bana göre bu şekilde bir anlamı yok." ifadelerini kullandı.

Başkan Ademoğlu'nun "Öyle ama yapının hiyerarşisi farklı. Askeri hiyerarşi eğer FETÖ'de de geçerli olsa, bu söylediğiniz doğru ama bakıyorsun, öğretmenler komuta ediyor neredeyse." sözleri üzerine sanık Bozçal, "Hakkımda hiçbir delil olmadığı halde suçsuz olduğumu ispat etmeye çalışıyorum." dedi.

Bozçal, "Olay gecesi ÖKK'da değildim. Hiçbir şekilde beni çağıran olmadı. Benim de gitme girişimim olmadı. Kamera kayıtlarında da orada olmadığım görülecektir." görüşünü savundu.

Sanık Bozçal, Tugay Komutanı'nın emir astsubayı Ahmet Kara'nın 15 Temmuz'da saat 15.16'da kendisini cep telefonundan aradığını ancak görüşmenin olaylardan önce gerçekleştiğini, darbeyle ilgili bir konuşma olmadığını ileri sürdü.

Albay Ümit Bak'ı ise kendisinin aradığını, neler olduğunu sorduğunu anlatan Bozçal, "Canı sıkkın şekilde, 'Ben de anlayamadım. Helikopter geldi, sağa sola ateş ediyor.' diye cevap verdi. Ben de isteksiz şekilde konuşunca 'İyi akşamlar.' diyerek kapattım. Darbeyle ilgili olsa bir kez görüşme olmaz, defalarca görüşülmesi gerekir." diye konuştu.

Darbe girişimi gecesi Yurtta Sulh Konseyince yayınlanan sıkıyönetim komutanlıkları terfi listesinde isminin olmadığını dile getiren Bozçal, bunun darbeyle bağlantısının olmadığını gösterdiğini söyledi.

Bozçal, "Darbenin önlenmesinde Türk halkının büyük etkisi oldu ama bana göre girişimin başarısız olmasının en büyük sebebi TSK'nın büyük çoğunluğunun buna destek vermemesi. Ben de destek vermedim. Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklaması vardı, darbe girişimine katılmayanlara teşekkür etmişti. Ben teşekkür beklemiyorum ama mağduriyetimin giderilmesini bekliyorum." ifadelerini kullandı.

Duruşmaya sanık savunmalarıyla devam edildi.

Kaynak: AA / Güncel

İsmail Ademoğlu Engin Sevinç Engin Kaya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title