Haberler

Miniklerle Yaşlıları Bir Araya Getiren Mutluluk Projesi

Dünyanın birçok ülkesinde, hayata geçirilen kreşle huzurevinin aynı alan içerisinde olması projesi için İzmir'de bir grup, sosyal medya üzerinden haberleşip bir araya geldi.

Dünyanın birçok ülkesinde, hayata geçirilen kreşle huzurevinin aynı alan içerisinde olması projesi için İzmir'de bir grup, sosyal medya üzerinden haberleşip bir araya geldi. Kuşaktan kuşağa dayanışmayı da sağlayacak projeyle, huzur evinde kaldıkları için hayata küsen yaşlılar, çocuklar sayesinde tekrar yaşama bağlanıp mutlu olacak, minikler ise hem hayatı öğrenecek hem de sevgiyle büyüme imkanını elde edecek. Projenin planlayıcılarından avukat Senih Özay, "Gerekli izinler için başvurularımızı yaptık. Ama kızım Gupse'nin de önerisiyle, artık projemize hayvanları da ekleyip büyük hareketimiz içini yola çıktık" dedi.

Türkiye'de, belli bir zaman sonra yerleştikleri ya da çocukları tarafından yerleştirildikleri huzurevlerinde yaşayan yaşlıların en büyük üzüntü ve şikayeti, sevgi ortamından uzakta hayata küsmüş şekilde hayatlarını sürdürmeleri oldu. Anaokulu ya da kreş çağındaki çocuklar için de özellikle son zamanlarda uygun oyun ve eğitim alanları kısıtlı haldeki binalarda, okullar açıldı. Ancak çocukların da, böyle sıkıntılarla açılmış binalarda yeterli ve etkili eğitimi alamadıkları yönünde tartışmalar da çıktı. Son zamanlarda, ABD, Almanya, Rusya ve Finlandiya gibi ülkelerde, yepyeni bir proje hayata geçirilmeye başlandı. O da yaşlılarla, kreş çağındaki çocuklarının kaynaştırılması projesi oldu. Bunun için, huzurevlerinin içerisine kreşler açılmaya başlandı. ya da yeni yapılan bahçeli binalar, hem kreş hem de huzur evi olarak düzenlendi.

TÜRKİYE'DE DE İLK ADIM İZMİR'DE ATILDI

Birçok ülkede uygulanan ve yaşlılar ile çocuklar üzerinde projenin başarılı olduğuna yönelik önemli sonuçların alındığı çalışmanın Türkiye'deki ilk adımı ise, İzmir'de atıldı. Çevreci avukat Senih Özay, İZFAŞ Eski genel müdürü ve gazeteci Fevzi Hepşenkal ile İşadamı Mehmet Soyer'in öncülüğünde, projenin hayata geçmesi için ilk adım sosyal medya üzerinden başladı. Projeye destek veren kişiler, ilk toplantılarını da gerçekleştirdi. Projenin hayata geçirilmesi için gerekli kararın alınmasıyla da, Avukat Senih Özay, "Kuşaktan kuşağa dayanışma" adını verdikleri çalışma için İzmir Valiliği'ne başvuruda bulundu. İznin alınmasıyla hareket, projeleri için somut adımlar atmak üzere temaslara başlayacak.

ÇOCUK KÖYÜ YENİDEN CANLANDIRILACAK

Kuşaktan kuşağa dayanışma projesinin toplantısında, birbirinden önemli uygulama alanları da saptandı. Buna göre geçmiş yıllarda, burada barındırılan çocuklara fuhuş yaptırıldığı iddialarının da günde geldiği Urla Barbaros Çocuk Köyü alanının yeniden, yaşlılar ve çocuklara özel düzenlenmesi fikrinin yanı sıra, Gürçeşme Huzurevi'nin de proje için kullanılabileceği konuşuldu. Bu iki yer için de gerekli kurumlarla temasa geçilmesi için ayrı bir çalışma başlatıldı.

PROJE SANATÇI KIZINDAN GELEN ÖNERİYLE GELİŞTİRİLDİ

Proje, Senih Özay'ın yardım istediği oyuncu kızı Gupse Özay'dan gelen teklifle daha da genişletildi. Buna göre, destek vermenin yanında bizzat çalışmak da istediğini söyleyen Gupse Özay'ın, hayvanların da hem çocuklar hem de yaşlılar üzerinde olumlu etkilerinin göz ardı edilemeyeceği yönündeki fikri üzerine, projenin geliştirilmesine karar verildi. Geniş bir bahçe içerisinde, çocuklar, yaşlılar ve evcil hayvanların, mutlu yaşamları için oluşturulan proje toplantılarına devam edeceklerini söyleyen Senih Özay, "ABD'de bilim adamları, çocuklarla yaşlılar arasında, birbiriyle yakınlaşmalarının yaşlıların hayatlarını uzattığı, zevk aldıkları, mutlu olduklarını ortaya koydu. Yine çocukların da dedelerden dinledikleri masallar, onların oyunlarından fena halde etkilendikleri ortaya konuldu. Bunun üzerine pek çok ülkede proje için çalışma başlatıldı ve hayata geçirildi. Biz de Türkiye'de pilot il olarak İzmir'de bunun için çalışma yaptık. Başarılı geçen toplantı sonrasında gerekli izinler için başvuru yaptık. Şimdi önemli fikirleri değerlendirip en iyisini bulup yapacağız. Kızım Gupse'nin önemli bir fikri oldu. Bana 'iyi fikir ama bir ayağı eksik, hayvanları unutmuşsunuz' dedi. Bunun üzerine daha geliştirilmiş bir proje için artık yoldayız" dedi. - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Rusya Federasyonu Senih Özay Almanya Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title