Haberler

Mersin Narenciye Üreticisi ve İhracatçısında Bayram Havası

Narenciye üreticisi ve ihracatçısında bayram havasıMersin'de narenciye üreticiler, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 'Yaş sebze ve meyve ithalatında kısıtlamayı kaldırdık' açıklamasın sevinçle karşıladıklarını söyledi.

Narenciye üreticisi ve ihracatçısında bayram havası

Mersin'de narenciye üreticiler, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 'Yaş sebze ve meyve ithalatında kısıtlamayı kaldırdık' açıklamasın sevinçle karşıladıklarını söyledi.

Ulusal Turunçgil Konseyi (UTK) Başkanı Kemal Kaçmaz, Rusya Federasyonu ile Türkiye arasında yapılan anlaşmanın sektör tarafından sevinçle karşılandığını kaydetti. Bu anlamda sektörün bir beklenti içerisinde olduğunu belirten Kaçmaz, gelişme nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Vladimir Putin'e çok teşekkür ettiklerini söyledi. Rusya'nın 24 Kasım 2015'ten önce en önemli pazarları arasında yer aldığını hatırlatan Kaçmaz, "Bu anlaşma ile birlikte yeni eski ticari ilişkilerimiz daha iyi seviyelere gelecektir. Şuan üretici ve ihracatçı bu anlaşmadan son derece mutlu. Çünkü özellikle narenciyede ülke ve Çukurova bölgesi olarak küresel oyuncu haline geldik. Anlaşma ile birlikte belirsizliğin ortandan kalmasıyla bölgedeki ekonomik faaliyette gelişecektir. Tüm kamuoyunun bildiği gibi ülke olarak 2023 yılı nedeni ile bir hedefimiz var. 10 milyar dolarlık bu hedef içinde turunçgil hedefi ise 3.5 milyar dolardır. Bu hedefe ulaşmak için de paydaşlarımızla birlikte azami gayreti gösteriyoruz. Bu anlaşmanın imzalanması da bizim bu hedefe ulaşmamızda büyük bir adım olacaktır. Bundan dolayı da son derece mutluyuz. Rusya Federasyonu da bildiğimiz bir pazardır. Oradaki tüketicilerde Türk yaş sebze ve meyvesinin tadını biliyorlar. Bu nedenle en kısa süre içerisinde bu açığı kapatacağımıza inanıyorum. Gerek Türkiye için gerekse de Rusya Federasyonu için bu anlaşmanın son derece faydalı olduğuna inanıyorum" diye konuştu.

Sıkıntılı geçen sürecin normale dönmesi ile birlikte, önümüzdeki yıllarda yaş sebze ve meyve sektörü için umut verecek gelişmeler olacağına inandığını ifade eden Kaçmaz, "Sektör olarak tüm paydaşlarımızla birlikte mutluyuz. Çizmiş olduğumuz yol haritası doğrultusunda da çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu yıl geçen yıla göre ürün kalitesi ve rekoltesi daha iyi. Özelilikle Ege'den başlayarak Hatay'a kadar uzanan kıyı şeridindeki tüm narenciye ürünlerinde geçen yıla oranla daha fazla bir rekolte bekliyoruz. Bu hava şartlarına göre üretimdeki miktar değişebilir. Şu anda tam rekolteyi söylemek mümkün değil ama geçen yıla göre daha iyi olduğunu söyleyebilirim. Bu yıl yüzde 40'lık bir artış bekliyoruz" dedi.

Adana Turunçgil Üreticileri Birliği Başkanı Rıfat Karabucak ise üreticilerin bu gelişmeden büyük bir memnuniyet duyduğunu kaydederek, şunları söyledi:

"Anlaşma ile birlikte olumlu yansımaların olacağına inanıyorum. Açıklamalardan hemen sonra bile ürün fiyatlarında bir kımıldama oldu, kesimlerde fazlalaşmaya başladı. Bu anlaşmadan üreticimiz memnun. Geçen yıl uçak kazasından sonra üreticilerimiz büyük bir zarar uğradı. O süreçten sonra üretici gerçekten çok zor durumda kaldı. Fiyatlar otomatik olarak düştü. Kapılarda kapanınca ürün dalında kaldı. Çok büyük sıkıntılar yaşandı. Örneğin geçen hafta erkenci ürünlerde fiyatlar düşüktü bu krizin aşılması ile fiyatların düzeleceğine inanıyoruz."

Mersin Turunçgil Üreticileri Birliği (MERTUB) Başkanı Ahmet Dursen Şahin ise Rusya'ya yeniden ihracat yapacak olmalarına üreticinin gayet olumlu baktığını vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:

"Rusya çok önemli bir pazarımız. Çünkü Türkiye'de yetişen yaş sebze ve meyvenin yüzde 3'te birini Rusya'ya ihraç edilmektedir. O nedenle bu anlaşma bizim için çok önemlidir. Bu anlaşma tüm üreticinin yüzünü güldürdüğüne inanıyorum. Bunun için üreticiler olarak çok mutlu olduk, İleride de bunun meyvesini göreceğiz."

Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, iki ülke arasındaki ilişkinin yeniden yapılanmasından büyük bir memnuniyet duyduğunu dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Rusya ile aramızda hem ekonomik hem de sosyal anlamda bir birlikteliğimizin olması bölgedeki barış açısından da olumlu olacaktır. Geçen yıl yaşanan uçak krizinden sonra narenciye başta olmak üzere yaş sebze ve meyve ihraç ettiğimiz bir pazarı kaybetmekle karşı karşıya kaldık. Burada Rusya özelinde iç piyasada ihracatında fazla olduğu dönemde fiyatları dengeleyebiliyorduk ama hem ihracatın durması hem de ihracat için hazırlanmış ve Rusya'dan geriye dönen ürünlerin iç piyasaya dönmesi ile birlikte 60 kuruşa sattığız mandalin ürünlerini burada 25-30 kuruşa satmak zorunda kaldık. Çoğu yerde ürünlerimiz dalda kaldı. Bize göre bir yıl gibi bir süre içerisinde 400 milyon dolarlık gibi bir rakam ülkemizin kaybıdır. Bu anlamda varılan anlaşmalar neticesinde Türkiye'den giden yaş sebze, meyve ve narenciyeye serbestlik getirilmesi açıklaması bizde büyük bir moral yarattı."

Gökçel, üreticinin ve ihracatçının anlaşma içeriğini de merakla beklediğini dile getirerek sözlerini şöyle tamamladı:

"Heyecanla bu iki anlaşmaların neticelenmesini bekliyoruz. Bir de bu anlaşmaların içeriği de çok önemlidir. Yasak kalktı ama uygulamada neler var onlarda önemlidir. Eğer üreticiyi ve ihracatçıyı zorlayacak, Rusya'ya giden ürünlerin paralarını transfer etmekte zorluklar yaşanacaksa da bu olumlu olmaktan ziyade sıkıntıların yaşanmasına devam edecektir. Çok heyecanlandık, mutlu olduk ama anlaşmanın da içeriğini bekliyoruz."

Haber: Mustafa ERCAN / Mersin, (DHA)

===========

(Tür: Yurt)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Vladimir Putin Kemal Kaçmaz Türkiye Mersin Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

TRT 1 ne zaman kuruldu? TRT kaç yıldır yayında bu yıl kaçıncı kuruluş yıl dönümü? Bir Sevdadır yok mu? Bir Sevdadır neden yok, bitti mi? Bir Sevdadır final mi yaptı 1 Mayıs Çarşamba? Şahane Hayatım final mi yapıyor? Şahane Hayatım bitiyor mu 2024? Sandık Kokusu final mi yapıyor? Sandık Kokusu bitiyor mu 2024? Taş Kağıt Makas final mi yapıyor? Taş Kağıt Makas bitiyor mu 2024? Kuruluş Osman final mi yapıyor? Kuruluş Osman bitiyor mu 2024? Sandık Kokusu 21. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 1 Mayıs Sandık Kokusu yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Taş Kağıt Makas 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 1 Mayıs Taş Kağıt Makas yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kuruluş Osman 159. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 1 Mayıs Kuruluş Osman yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Deliha 2 konusu nedir? Deliha 2 oyuncuları kimler? Deliha 2 filmi ne zaman, nerede çekildi? Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 158. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! Metro ne zaman açılıyor? 1 Mayıs otobüs, Marmaray, vapur ve tramvay ücretsiz mi? Gelinim Mutfakta kim birinci oldu, çeyrek altının kim aldı? 1 Mayıs Gelinim Mutfakta kim kazandı? Puan durumu nedir? Mayıs askerlik yerleri ne zaman açıklanacak? 2024 MSB Mayıs askerlik celp ve sevk tarihleri! CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 1 Mayıs altın fiyatları yükseldi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title