Haberler

Meram'da Tarih Yeniden Canlandı!

Güncelleme:

Yapılan yatırımlarla bambaşka bir çehreye bürünen Meram tarihi ve kültürel mirasına da sahip çıkıyor.

Restore edilerek Meram'a kazandırılan tarihi yapılarla hem ecdat emanetlerine sahip çıkılıyor hem de Meram'ın sosyal yaşamına katkı sunuluyor. Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, restore edilerek Meram'a kazandırılan, Gazezler Kültür Konağı, Zabıta Karakolu, Muhtarlar Derneği Binamız, Kosova Camii restorasyonu, Yıldız Köşkü Hariciyesi ve yakın zamanda hizmet vermeye başlayacak Tantavi Ambarı gibi tarihi ve kültürel mirasımız açısından kıymetli yapıları şehrimize ve Meram'a tekrar kazandırmak üzere ekibimizle birlikte seferber olmuş durumdayız" diye konuştu.

Kültürel ve sosyal açıdan büyük yatırımların kazandırıldığı Meram tarihi mirasına da sahip çıkıyor. Aslına uygun olarak restore edilen binalarla ilçede tarih adeta yeniden canlandı. Son olarak restore edilip Konya kültürüne kazandırılan Gazezler Kültür Konağı, Yıldız Köşkü Hariciyesi, Hakimevi gibi kültürel ve tarihi miraslar ile sosyal yaşamada katkı sunuluyor.

SARIGÜZEL EVİ GAZEZLER KÜLTÜR SOKAĞI OLARAK HİZMET VERİYOR

Meram Belediyesi tarafından restorasyonu tamamlanarak hizmete sunulan tarihi yapıların en önemlilerinden biri Şükran Mahallesi'nde bulunan Gazezler Kültür Konağı. Meram Belediyesinin tarihi yapılara verdiği değerin en önemli göstergelerinden biri olan ve aslına uygun olarak restore edilen tarihi Sarıgüzel Evi, Gazezler Kültür Konağı olarak hizmet vermeye başladı.Daha modern ve yaşanılabilir bir Meram için kentsel dönüşüm ve planlama çalışmalarıyla birlikte tarihi ve kültürel dokuyu gün yüzüne çıkarmak için restorasyon çalışmalarını da büyük bir hızla hayata geçirdiklerini ifade eden Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, "Tarihi ve kültürel mirasımızı şehrimize kazandırmak için restore çalışmalarımız devam ediyor. Bu kapsamda aslına uygun bir şekilde restorasyonunu tamamladığımız Şükran Mahallesi'ndeki Sarıgüzel Evi'ni hizmete açtık. Tantavi Ambarı hizmet vereceği gün için geri sayıyor. Restorasyonu tamamlanan ve hizmet vermeye başlayan diğer tarihi değerlerimiz Hakimevi ve Yıldız Köşkü Hariciyesi. Meram'da tarihin yeniden canlanmasına hep birlikte şahit oluyoruz. Biz Meram Belediyesi olarak ata yadigarı eserlere sahip çıkmış olmanın gururunu yaşıyoruz, Meramlı ise tarihi yeniden yaşamış olmanın mutluluğunu" diye konuştu.

MERAM, KÜLTÜREL MİRASINA SAHİP ÇIKIYOR

Gazezler Kültür Konağı binasının ilçede kültürel ve sanatsal etkinliklerin yapılabileceği önemli bir mekan olarak halkımıza hizmet verdiğini söyleyen Toru, "Şehir hafızası için önem arz edecek mekânlardan olan Gazezler Kültür Konağı, bizim bu tip projelere verdiğimiz değerin göstergelerinden biri. Daha önce restore edilen Zabıta Karakolu, Muhtarlar Derneği Binamız, Kosova Camii restorasyonu, Mamuriye Mahallemizde bulunan ve kısa bir süre sonra hizmet vermeye başlayacak olan Tantavi Ambarı, Şükran Mahallemizde dönüşümü devam eden alandaki pek çok sivil mimari örneği yapı olmak üzere bu süreçte tarihi ve kültürel mirasımız açısından kıymetli yapıları şehrimize tekrar kazandırmak üzere ekibimizle birlikte seferber olmuş durumdayız" dedi.

MERAM'IN TARİHİ DOKUSUNA YAKIŞIR BİR ÇALIŞMA; TANTAVİ AMBARI

Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, Mamuriye Cami'nin kuzeyinde bulunan ve 1896 yılında Bağdat-İstanbul Demiryolu'nun yapımı sırasında ticari malların depolanması maksadıyla depo olarak kullanılan Tantavi Ambarı'nın da şehre kazandırmak için harekete geçtiklerini ve restorasyon çalışmalarının birkaç ay içinde tamamlanacağının müjdesini verdi.Binayı inşa eden Hafız Ragıp Efendi'nin Mısır'ın Tanta şehrinde eğitimini tamamlayıp, daha sonra Konya'ya gelerek yıllarca Kapu Cami'nde müderris olarak görev yaptığını anlatan Toru, şöyle devam etti: "İsmini de Tanta şehrinden almış. Bağdat-İstanbul Demiryolu'nda taşınan emtianın depolanması maksadıyla yıllarca hizmet vermiş daha sonra da Çukurova tahıl ambarı olarak kullanılmış. Fakat daha sonra uzunca bir süredir atıl olarak şehrimizin kanayan bir yarası haline gelmişti. Şehrimiz için büyük önem arz eden bu yapı, Meram Belediyesi olarak 20 yıldır kamulaştırılmak isteniyordu. Hamdolsun bu hizmet bize nasip oldu. Şehrimizin ruhunu, kimliğini, tarihi ve kültürel mirası korumak ve gelecek nesillere aktarmak bizim için çok önemli. Avrupa'da tarihi yapılar, en fazla ziyaret edilen yerlerdir. Biz de şehrimize gelen ziyaretçileri ağırlama anlamında ve şehrimizin imajı açısından bu binayı en güzel bir şekilde değerlendirecek şekilde projelendirdik. Çok yakın zamanda hizmet vermeye başlayacak" şeklinde konuştu.

YILDIZ KÖŞKÜ HARİCİYESİ İLE BİR TARİH YENİDEN CANLANDI!

Meram'da tarihi canlandırma amacıyla farklı bölgelerde gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarından biri de Yıldız Köşkü Hariciyesi. 150 metrekarelik alana sahip bu evin restoresi tamamlandı. Bu eski evin restorasyonu geleneksel Konya mimarisine uygun bir tarzda yapıldı. Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, "Meram Belediyesi'nin, tarihimizi ve kültürel mirasımızı yaşatma adına, şehrimizin kimliğini ön plana çıkartma adına restorasyon çalışmalarının bundan sonra da etap etap sürdürüleceğinin müjdesini verdi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Fatma Toru Meram Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title