Haberler

Lice Davası' İzmir'de Görülmeye Devam Edildi

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde, 1993 yılında dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ın da aralarında bulunduğu 16 kişinin yaşamını yitirdiği olayla ilgili dava İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye devam edildi.

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde, 1993 yılında dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın da aralarında bulunduğu 16 kişinin yaşamını yitirdiği olayla ilgili dava İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye devam edildi. Tanık olarak o dönem Binbaşı rütbesinde görev yapan askeri personel dinlendi.

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde, 22 Ekim 1993'te dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın da aralarında bulunduğu 16 kişinin yaşamını yitirdiği olaylara ilişkin açılan dava, İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye devam edildi. Bugün 16'ıncı duruşması yapılan davaya sanık emekli Albay Eşref Hatipoğlu'nun avukatı Mehmet Eren Turan, müştekiler Muhammed Bayar, İlhami Bayar müşteki avukatları katıldı. Müştekilerin çoğunun Diyarbakır'da olduğu için görülen davaya katılamadığı belirtildi. 'Taammüden öldürme', 'Halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik', 'Cürüm işlemek üzere teşekkül oluşturma' suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 24 yıla kadar hapis cezası istemiyle tutuksuz yargılanan dönemin Jandarma Komutanı emekli Albay Eşref Hatipoğlu duruşmaya katılmadı.

Dönemin binbaşısı anlattı

Tanık olarak, o dönemde Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanlığında Harekat ve Asayiş Şube Müdürü olarak görev yapan Binbaşı Mustafa İhsan Batı Ankara'dan SEGBİS aracılığıyla dinlendi. Olay gönü sabah saatlerinde Tuğgeneral Bahtiyar Aydın ile birlikte Diyarbakır'dan Lice Komando Tugayı'nın içinde bulunan alana helikopter ile indiklerini belirten o dönem Binbaşı olarak görev yapan Batı, "Birliklerimiz biz indiğimizde operasyon bölgesine yaklaşıyordu. Operasyonunu başında Bahtiyar paşa vardı ve operasyonu indiğimiz Lice Komando Tugayı'ndan yönetiyordu. Biz Diyarbakır'dan Lice'ye geldiğimizde henüz çatışma yoktu. Bizim helikopterimize karış ateş açılmadı. Biz indikten yaklaşık bir saat sonra bir polis aracına ateş açıldığı haberini aldık. O olayda kısa bir süre sonrada komando tugayına dört bir yandan ateş altına alındı. Tugaydan da karşılık verildi. Bu karşılıklı çatışmanın ne kadar sürdüğünü bilmiyorum. Çünkü Bahtiyar Aydın vuruldu. Jandarma tugayı ateş altında olduğu için helikopter iniş yapmayacağından ben Bahtiyar paşayı zırhlı bir araçla güvenli bir noktaya götürerek helikopterle Diyarbakır'a götürdüm. Bu nedenle Lice'de yakılan evler veya ölen kişiler ile ilgili olarak nasıl olduğuna ilişkin bilgim yoktur. Bahtiyar Aydın'ın uzun mevzili Kanas ile vurulmuş olabileceği muhtemeldir" dedi.

Hatipoğlu'nun tutuklanmasını talep ettiler

Tanık olarak SEGBİS'ten dinlenecek Diyarbakır D Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda tutuklu bulunan Mehmet Emin Özkan'ın kulağında problem olduğu için ve mahkeme heyetini duyamadığı için ifadesi alınamadı. Müşteki avukatları, Şemdin Sakık'ın tanık olarak dinlenmesini, olay yerinde keşif yapılmasını, Bahtiyar Aydın'a müdahale eden doktorun dinlenmesini, ölüp ölmediğinin belli olmadığının ileri sürüldüğü Tünay Yanardağ'ın DNA raporu ve sanık Eşref Hatipoğlu'nun tutuklanmasını talep etti. Sanık avukatı Mehmet Eren Turan, "Katılanlar her duruşmada müvekkilim hakkında tutuklama talep etmektedir. Müvekkilim yapmış olduğu görev nedeniyle şuan yargılanıyor. Sürekli tehdit aldığı için mahkemeye korumalarla gelip ifade vermiştir. Can güvenliği söz konusudur. Katılan taraflarının tüm taleplerinin yargılamaya bir katkı sağlamayacağı için taleplerinin red edilmesine, müvekkilimin tutuksuz yargılanmasını talep ediyoruz" dedi.

Ekim ayına ertelendi

Mahkeme heyeti kısı bir aradan sonra, Genelkurmay Başkanlığına, olay sırasında ölen Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'a müdahale eden doktorun kimliğinin öğrenilmesi için yazı yazılmasına, Deniz Baykal, Mithat Bereket, İnal Erkan, Şemdin Sakık, Hasan Kundakçı ve İlker Başbuğ'un tanık olarak dinlenmelerine ilişkin talepleri daha önceki duruşmalarda reddedildiği için ve dosyanın geldiği aşama itibari ile dinlenmelerine ilişkin talebin reddine, olay yerine ilişkin krokilerin mevcut olması nedeniyle keşfin reddedilmesine, Tünay Yanardağ ili ilgili olarak DNA raporu talebinin reddedilmesine karar verip eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı Ekim ayına erteledi. Duruşmanın bitmesinin ardından müştekilerin avukatları adliye çıkışında açıklama yaptı. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Bahtiyar Aydın Diyarbakır İzmir Lice Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

MOR KOD NEDİR? Hastanelerde mor kod ne anlama gelir? #128657 Ankara Cuma namazı saat kaçta? Ankara Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma Ankara cuma namaz saati! İstanbul Cuma namazı saat kaçta? İstanbul Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma İstanbul cuma namaz saati! KIZILCIK ŞERBETİ İZLE | Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? Kızılcık Şerbeti fragman izle! ÖĞRETMEN ATAMALARI | Öğretmen atama kadro ve branş dağılımı ne zaman açıklanacak? Yusuf Tekin açıklama yaptı mı? 26 NİSAN CUMA HUTBESİ | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! 36 BİN SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ BAŞVURU EKRANI! 36 bin sözleşmeli sağlık personeli alımı başvurusu nereden yapılır? Mehmet Büyükekşi aday olacak mı? TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi aday oldu mu? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu çalışanlarına mobbing mi uyguladı? Eski Patiswiss CEO'su çalışanları azarladı! Devlet Bahçeli'nin Ferdi Tayfur göndermesi Erdoğan'a mı? Semih Yalçın ne dedi? Recep Tayyip Erdoğan, Özgür Özel görüşmesine Kemal Kılıçdaroğlu ne dedi? Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel'i neden uyardı? Noterde kredi kartı geçiyor mu? Noterlerde kredi kartı ile ödeme yapılır mı, kartla ödeme geçer mi? ESRA EROL'DA çocuk gelin skandalı nedir? Esra Erol son bölümde ne oldu, olay ne? Yalı Çapkını 67. bölüm 2. fragman canlı izle! Yalı Çapkını Seyran'a ne oldu? LİLA Kağıt kurucusu kimdir? Lila Kağıt sahibi Abdullah Öğücü kimdir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title