Haberler

"Kurumsal Yönetim Kriz Döneminde Kalkan Oluyor"

Güncelleme:

TKYD Zirvesi'nde kurumsal yönetim ilkelerinin değer yaratmadaki rolü tartışıldı.

Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD) tarafından bu yıl 7.'si düzenlenen Uluslararası Kurumsal Yönetim Zirvesi İstanbul'da devam ediyor. Zirve'de düzenlenen "Kurumsal Yönetimin Ekonomik Değer ve Şirket Değeri Yaratmadaki Rolü" başlıklı panelde kurumsal yönetimi benimseyen şirketlerin daha iyi performans gösterdiğine dikkat çekildi.

Panelin ilk konuşmacısı, ARGE Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı ve TKYD Danışma Kurulu Üyesi Yılmaz Argüden, kurumsal yönetişimin şirketlere farklı alanlarda değerler kattığını söyledi. Bu değerlerden birinin güven olduğunu ifade eden Argüden, "Kurumsal yönetim bir yöneticiye ya da ortağa değil kurumum kendisine duyulan güveni tesis etmede çok önemli bir rol oynuyor. Bu güven de şirketlerin daha az maliyetli iş yapmasını sağlıyor" dedi.

Daha iyi risk yönetimi

Kurumsal yönetişimin düşünüldüğünün aksine iş akışlarını yavaşlatmak yerine hızlandırdığını vurgulayan Argüden, "Çünkü risklerin daha iyi yönetimini sağlıyor. Yatırımcı elbette performans bekler ama risk de göz önünde bulundurulan bir diğer unsurdur" diye konuştu. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda kurumsal yönetimin, kurumların tüm paydaşlarına fayda sağladığını kaydeden Argüden, "Özellikle zor zamanlarda kurumsal yönetime daha çok ihtiyaç var" dedi. Kurumsal yönetimin bir kültür olduğunun altını çizen Argüden, "Hukuk alt yapısı çok da önemli. Maalesef Türkiye'de bu konuda bazı sıkıntılar yaşıyoruz. Kutuplarda muz yetiştirmeye çalışıyoruz" diyerek sözlerine son verdi.

Kurtul: yurtdışı piyasalara entegrasyonu kolaylaştırıyor

Panelin bir diğer konuşmacısı olan Sabancı Holding, CEO'su Zafer Kurtul ise, kurumsal yönetimin kurumlara pek çok en somut katkısı olduğunu belirterek bunlardan bazılarını şirketlerin performansını artırmak, sürdürülebilir karlılığı yakalamak, sosyal sorumluluk bilincini geliştirmek, çevre duyarlılığı artırmak ve insan kaynaklarını zenginleştirmek olarak sıraladı. Kurumsal yönetimin yurtdışı piyasalara entegrasyon açısından da hayati önemi olduğunu vurgulayan Kurtul, Sabancı Holding olarak farklı ülkelerde farklı ortaklarla iş yapmalarında, teknoloji ve know how transferi gerçekleştirmelerinde kurumsal yönetim anlayışını benimsemenin büyük faydalarını gördüklerini ifade etti. Şirketlerin gelişmesi için yöneticilerin karar alma süreçlerini delege etmesinin şart olduğuna dikkat çeken Kurtul, bunun için gerekli denetim mekanizmasını da kurumsal yönetimin sağladığını bildirdi. Halka arzların kurumsal yönetim için bir itici güç olduğunu da kaydeden Kurtul, şunları söyledi: "Türkiye'de çok sınırlı sayıda hakla açık şirket var. Bu sayının 2000 civarında olması lazım. Zira sermaye piyasalarından yararlanmanın topluma İşsizlik, cari açık, gelir dağılımı gibi konularda çok büyük katkısı var."

Revizyonları gelişmekte olan piyasalar yönlendiriyor

Kurtul'un ardından söz alan, Sermaye Piyasası Kurulu İkinci Başkanı Bekir Sıtkı Şafak da kurumsal yönetimin gelişimi ve geleceğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Krizlerin yanı sıra piyasa dinamiklerinin de değiştiğine dikkat çeken Şafak, "Her şeyden önce sermaye piyasalarında oyuncular değişti. Özel sermaye fonlarının sayısı arttı, borsaların yapısı değişti" dedi. Global hasıladan gelişmekte olan ülkelerin aldığı payın arttığını belirten Şafak, "Örneğin New York borsası ve Londra borsasında başvuran şirketlerin birçoğu gelişmekte olan ülkelerden geliyor. Bu ülkelerin 2020'lderden sonra sermaye ihtiyaçları daha da artacak. Bu nedenle kurumsal yönetime dair yeni düzenlemeler bu gelişmeler dikkate alınarak revize edilecek" diye konuştu.

Kuvvetler ayrılığı için de kurumsal yönetim

Son panel konuşmacısı olan Şişecam Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Ahmet Kırman da kurumsal yönetimin bir şirkette kuvvetler ayrılığının dengeli bir şekilde yürütülmesi anlamına geldiğini söyledi. Kurumsal yönetimin özümsendiği takdirde hızlı ve sistematik çalışmaya olanak verdiğini dile getiren ayrıca zor zamanlarda kalkan vazifesi gördüğünü ifade etti.

Kadınların yönetimdeki rolü artmalı

Zirvenin konuk konuşmacısı olan Amerikan Barolar Birliği (ABA) Başkanı James Silkenat ise ABD'deki kurumsal yönetim trendlerini anlattı. 2001 yılında patlak veren Enron skandalın ardından ABD'deki kurumsal yönetim anlayışının daha fazla ön plana çıktığını belirten Silkenat, gerek büyük gerekse küçük şirketlerde etik standartları artırmaya çalıştıklarını bildirdi. Silkenat, ABA'nın insan hakları bağlamında da iş dünya iş dünyasının uyum süreçlerini geliştirmek için çalışmaları olduğunu söyledi. Yönetim kurullarındaki çeşitliliğe de vurgu yapan Silkenat, kadınların ağırlığının artması gerektiğini söyledi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Yılmaz Argüden Zafer Kurtul İstanbul Türkiye Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title