Haberler

Kabotaj Bayramı'nda Balıklar Yeni Yuvalarına Kavuştu

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, Bursa'nın sahil ilçesi Mudanya, Balıkesir'in Erdek İlçesi ve Yalova'da renkli törenlerle kutlandı.

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, Bursa'nın sahil ilçesi Mudanya, Balıkesir'in Erdek İlçesi ve Yalova'da renkli törenlerle kutlandı. Balıkesir'in Erdek İlçesi'nde törenlerde denize atılan 300 yapay resifle balıklar yeni yuvalarına kavuştu. Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 85'nci yıl dönümü Yalova'da, Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törenle kutlandı. Törene Yalova Valisi Osman Çapalı, Karamürselbey Eğitim Merkezi ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Levent Erkek, Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal ve vatandaşlar katıldı.

Atatürk Anıtı'na çelenk bırakılmasının ardından konuşan Yalova Liman Başkanı Cumhur Yayla, tersanelerin dünya üzerinde marka olma yolunda ilerlediğini söyledi. Yayla, "Yalova ülkemizin en uzun sahil şeridi olan illerinden biri. Sahip olduğu ılıman iklim ile Yalova halkına deniz sporlarının yanı sıra diğer denizcilik faaliyetlerini de icra etme fırsatı sunuyor. Altınova Tersaneler Bölgesi, ülke genelinde en geniş alana sahip sektör temsilcisi. Burada ürettiğimiz gemiler dış piyasada, 'Yalova Yapımı Gemi' ismi ile tanınmaya başladı. Tersanelerimiz dünya üzerinde marka olma yolunda hızla ilerliyor" dedi. Konuşmaların ardından protokol, 'Kaptan Mehmet Akardaş' adlı gemiyle denize açıldı. Gemiye çok sayıda balıkçı teknesinin yanı sıra polis botları da eşlik etti. Vali Osman Çapalı, Yürüyen Köşk açıklarında denize çelenk bıraktı.

"GELENEKSEL YAĞLI DİREKTE BİRİNCİ DEĞİŞMEDİ"

Bursa'nın sahil ilçesi Mudanya'da da kutlanan 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, İskele Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na, Mudanya Liman Başkanı Dr. Harun Özmaden'in çelenk koymasıyla başladı. Mustafa Kemal Atatürk ve deniz şehitleri anısına saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından konuşan Mudanya Liman Başkanı Dr. Harun Özmaden, "Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 19 Nisan 1926 tarihinde kabul edilen Kabotaj Kanunu bir anlamda Türk halkının Kurtuluş Savaşı ile birlikte denizlerdeki zaferi. Cumhuriyetin ilk yıllarında Türk karasularındaki yük ve yolcu taşımacılığının çoğu yabancı bayraklı gemilerin kontrolündeydi. Kanunun çıkmasıyla birlikte Türk karasularında artık yük ve yolcu taşımacılığı tamamen Türk gemilerine geçti ve yabancıların hakimiyetine son verildi" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Mudanya İskelesi'nde devam eden kutlamalarda renkli görüntüler oluşurken Burgaz Yelken Kulübü Ekipleri denizde kısa bir gösteri yaptı. Mudanya Rotary Kulübü tarafından protokole ve vatandaşlara büyük boy Türk bayrağı hediye edildi. Kabotaj Bayramı nedeniyle düzenlenen 200 ve 400 metre serbest yüzme, kürek çekme ve yağlı direkten bayrak kapma yarışmaları ise izleyenlere coşkulu anlar yaşattı. Yarışma sonucunda 200 metre serbest yüzmede 1'nci Gökhan Huzlu, 2'nci Emre Altun ve 3'ncü Berat Rüzgar oldu. 400 metre serbest yüzme yarışmasında 1'nci Sedat Mutlu, 2'nci Rıdvan Özsoy ve 3'ncü Murat Arı olurken, kürek çekme yarışmasında 1'nci Ferdi Tabak, 2'nci Hakan Karapınar ve 3'ncü Kadir Torbilmez oldu. Geleneksel olarak 9 yıldan bu yana düzenlenen yağlı direkten bayrak kapma yarışmasında ise her yıl olduğu gibi yağlı direkten bayrağı Ferdi Tabak aldı. Yarışmanın sonunda 3'ncü olan yarışmacılara çeyrek, 2'nci yarışmacılara yarım, birinciliği alanlara da tam altın verildi.

300 BETON RESİF DENIZE BIRAKILDI

Balıkesir'in Erdek İlçesi'nde de kutlanan Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nda Ege Üniversitesi'nin geliştirdiği bir proje ile balıklar için hazırlanan 300 beton yapay resif denize bırakıldı. Erdek sahilinde düzenlenen Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlamalarına Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Aysan, Ocaklar Belediye Başkanı Hüseyin Durak, Edincik Belediye Başkanı Hüseyin Yağcı, balıkçılar ve vatandaşlar katıldı. Ege Üniversitesi'nin geliştirdiği bir proje ile balıklar için hazırlanan 300 beton yapay resifin tekneyle denize bırakıldığı törende Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Aysan, denizcilik bayramında denize bırakılan yapay resiflerin balıklar için adeta toplu konut evleri gibi olacağını belirtti.

Aysan, balıkların emniyetli yerlerde yumurtalarını bırakarak çoğalacağını söyleyerek, "Bu çalışma sayesinde Erdek Körfezi akvaryum gibi olacak. Erdek denizinde trol ile balık avlanamayacak, olta balıkçılığı ve dalış turizmi gelişecek. Yapay resifler sayesinde karagöz, levrek, barbunya, tekir, lüfer ve istavrit gibi balıkların emniyetli bir üreme alanı olacak. Balık çeşitleri çoğalacak. Amatör balıkçılarımız da projenin hayata geçirilmesini dört gözle bekliyor ve sonunda kazanan turizm olacak" dedi.

Resiflerin üzerlerine metal plakalarla Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan, Ak Parti Balıkesir Milletvekili Cemal Öztaylan, Erdek Kaymakamı İsmail Kaygısız, Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Aysan, Ocaklar Belde Belediye Başkanı Hüseyin Durak ile resiflerin yapımında katkıları bulunan Nizamettin Yanardağ, Orhan Akay ve Ahmet Yoğurtçu'nun isimleri yazıldı.

- Bursa / Büyükorhan

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

title