Haberler

İzmir Yumurtacılar Damga İçin Süre İstiyor

Yumurtacılar damga için süre istiyor Yumurta Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Hasan Konya, 20 Aralık'tan sonra damgasız veya eski tarihli yumurta satılamayacak olmasının saktörde sıkıntı yaratacağını belirterek kendilerine 1 yıl daha süre verilmesini istedi.

Yumurtacılar damga için süre istiyor

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Hasan Konya, 20 Aralık'tan sonra damgasız veya eski tarihli yumurta satılamayacak olmasının saktörde sıkıntı yaratacağını belirterek kendilerine 1 yıl daha süre verilmesini istedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın, 'Türk gıda kodeksi yumurta ve yumurta ürünleri tebliği'nde gittiği düzenlemeler, yumurtanın üretimi, satışı, muhafazası ve standartlarıyla ilgili önemli yenilikler içeriyor. Yumurtaların kabuğuna yazılan işletme numarası ve kümes numarasının yanında, yumurtlama tarihi de yazılacak. Böylece tüketici ambalajını atmış olsa da 28 gün olan tüketim süresini dikkate alabilecek. Mevcut uygulama da sadece ambalajın üzerine son tüketim tarihi yazılması zorunlu. Yumurtalar yumurtlama tarihinden itibaren en fazla 21'nci güne kadar satış için raflarda tutulabilecek. 21 günü geçen yumurtalar raflardan toplanacak. Böylece 28 günlük son tüketim tarihine kadar en az 7 günlük süre bırakılmış olacak.

Bu kapsamda, yumurtanın üretimi ve satışında 20 Aralık'tan itibaren yeni bir dönem başlayacak. Yapılan düzenleme gereği, damgasız veya üretim tarihinin üzerinden 21 gün geçmiş yumurtalar satılamayacak. Ancak henüz bu duruma hazır olmadıklarını belirten üreticiler, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanılğı'ndan sürenin bir yıl daha uzatılmasını istiyor. Yumurta üreticilerinin yüzde 80'inin küçük işletme olduğu belirtilen sektörde, fiyatı binlerce euro'yu bulan yumurta kabuğuna ikinci satır yazıyı yazacak makinelerin pahalı olduğuna dikkat çekiliyor. Ayrıca 21 günlük kısıtlama nedeniyle milyonlarca yumurtanın iade edileceği vurgulanıyor.

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Hasan Konya, yumurtanın oluştuktan 45 gün sonrasına kadar insan sağlığına hiçbir zararının olmadığını belirterek, 21 gün sınırı nedeniyle iç piyasada arz fazlasıyla milyonlarca yumurtanın 'iadeye' düşeceğini söyledi. Raflarda 21 günlük tüketim tarihi dolmuş olan yumurta toplanıp iade edileceğini, bunların ise 'likitçiler' denilen likit pastörize yumurta satan yerlere yüzde 70-80 düşük fiyata satılacağını dile getirdi.

20 Aralık 2014 tarihinde çıkan yumurta tebliğindeki bir madde ile bir yıllık süre verildine dikkat çeken Hasan Konya, "Bu da yumurta üzerine, yumurta üretim tarihinin yazılması üzerineydi. Ancak 2015'te yumurta sektörü biraz sıkıntılı bir dönem geçirdi. 1 Kasım seçimlerinden sonra göreve gelen bakanımıza ulaşıp, ülkemizde küçük ve orta ölçekli işletmelerin çok olması nedeniyle bu sürenin yeterli olmayacağını anlattık. Çünkü şu an sektörün elindeki yumurta yazma makineleri tek satır yazan makineler, ikinci satırı yazmak için de yeni makineler alınması gerekiyor. Bakanlığımızın bize bu konuda destek olup süreyi uzatacağını düşünüyoruz. Esasında yumurtanın üzerinde TR işletme numarası olması demek izlenebilirliğini yapabiliyoruz demektir. Çünkü yumurtada sorun olduğu durumda hangi işletmede üretildiğine çok rahat ulaşılabilir. Üreticinin yeni makine alması ek finansman anlamına geliyor, bunları Bakanlığımıza ilettik. Yumurtanın üzerine bir tarih atılmasının bir esprisi yoktur, çünkü etiketin üzerinde bunların hepsi var. Yumurtanın üzerinde zaten TR işletme numarası var. Biz zaman istiyoruz, 6 ay ya da 1 yıl olabilir. Tüketicilerimizin de bu yumurtaları tüketmelerinde bir sınıktı yok. Sıkıntılı bir durum olduğunda yumurtaların üzerindeki numaradan işletmelere ulaşılabilir" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İzmir Konya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title