Haberler

İzmir'in Kruvaziyer Başarısı Mersin'e Model Olacak

İzmir Ticaret Odası (İTO) tarafından 2008 ve 2010 yıllarında İzmir'de düzenlenen Akdeniz Ticareti ve Liman Kentleri Kongresi'nin 3'üncüsü Mersin'de yapıldı.

İzmir Ticaret Odası (İTO) tarafından 2008 ve 2010 yıllarında İzmir'de düzenlenen Akdeniz Ticareti ve Liman Kentleri Kongresi'nin 3'üncüsü Mersin'de yapıldı. Kongrede İzmir'in kruvaziyer turizmdeki başarısını Mersin'e aktarması konusunda görüş birliğine varıldı.

'Dünyanın Deniz Yolları Akdeniz'de Kesişiyor' başlığı ile Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ile Mersin Deniz Ticaret Odası'nın ev sahipliğinde düzenlenen kongrede, Akdeniz'in 23 ülkesinden katılımcılar yer aldı. İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, oda olarak Akdeniz Ticareti ve Liman Kentleri Kongresi'nin ilk adımını 2008'de atarken Akdeniz'de ticaretin merkezi olan liman kentleri arasında ticaretle binlerce yıldır var olan köprüyü yeniden canlandırmayı hedeflediklerini söyledi. Demirtaş, "Çünkü Akdeniz medeniyetlerin ve kültürlerin buluştuğu, dünyanın en eski ticaret alanı. Akdeniz'de ticaret, binlerce yıl boyunca kültür taşıyıcısı olarak da görev yaptı. Sadece mallar değil, diller, inançlar, gelenekler, kültürler de birbirine karışmıştır. Akdeniz'de geçmişte tek ortak bir dil vardı, o da ticaret. Bugün de ticaret bu özelliğini koruyor, yine kültürleri taşıyor. Ayrıca ticaretin yanı sıra turizm yoluyla da Akdeniz dünyanın en cazibeli bölgesi haline geldi" dedi.

2010 yılında gerçekleştirilen 2. Akdeniz Ticareti ve Liman Kentleri Kongresi'ne Mersin'den de kalabalık bir heyet katıldığını belirten Demirtaş, Mersin'in kongreye gösterdiği büyük ilgi ve istek neticesinde bu yıl kongrenin 3'üncüsünü Mersin'de düzenleme kararı aldıklarını söyledi. Demirtaş, "Çok değerli Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut ve Mersin Deniz Ticaret Odası Başkanı Cihat Lokmanoğlu ile yoğun çalışmalarımız oldu. Şimdi buradaki organizasyona bakınca kongremizi doğru yere emanet ettiğimizi görüyorum" diye konuştu.

"SADECE KONGREYİ DEĞİL, AKDENİZ OYUNLARI'NI DA VERDİK"

İzmir ile Mersin'in Akdeniz'in iki önemli kenti olduğunu belirten Demirtaş, Doğu Akdeniz'de turizmin gelişmesi için iki kentin işbirliği yapması gerektiğini vurguladı. Demirtaş, "İzmir ile Mersin'in ilişkisi çok eski. Mersin'e sadece kongreyi değil, Akdeniz Oyunları'nı da verdik. Geçmişte İzmir'de yapılan bu oyunlar gelecek yıl Mersin'de düzenlenecek. Taha Aksoy da bu işin başına geldi. Geçmişin ticaret merkezi olan Doğu Akdeniz'i günümüzde tekrar canlandırmalıyız. Bunun için ticareti, turizmi, dostluğu geliştirmeliyiz" dedi.

Türkiye'nin artık kruvaziyer turizminin önemini anladığını ifade eden Demirtaş, kruvaziyer şirketlerinin de Türkiye'nin gücünü fark ettiğini vurguladı. Kruvaziyer sektörünün her geçen gün büyüdüğünü kaydeden Demirtaş, Costa ve MSC firmalarının her yıl bir yeni gemiyi denize indirdiğini, her yeni geminin de hemen İzmir'e sefer düzenlediğini vurguladı. Dün 4 geminin İzmir'e geldiğini belirten Demirtaş, " İzmir'e gelen yolcu sayısı 660 bini bulacak. Mersin'in de kruvaziyer turizminde başarılı olmasını istiyorum. Mersinliler dünyanın önemli kruvaziyer fuarlarına katılıyorlar. Biz de kruvaziyer firmalarına sunduğumuz her yeni tur programında Mersin'e yer veriyoruz. 3-5 Temmuz'da Seatrade İzmir buluşması olacak. Sizi de İzmir'e bekliyoruz. Kruvaziyer şirketlerinin tedarik yetkilileri de bulunacak. Mersin'in portakalını satmak istiyorsanız gelin. Müjdemi isterim sayın valim. Rezidans niteliğinde bir kruvaziyer gemisi gelecek yıl iki gün Mersin'de kalacak" diye konuştu.

Kruvaziyer şirketleri ile İzmir başlangıçlı-bitişli Doğu Akdeniz, Kuzey Ege ve Karadeniz turlarıyla ilgili yaptıkları destinasyon çalışmalarını sunduklarını ve bu turların büyük ilgi gördüğünü kaydeden Demirtaş, "Yaptığımız çalışmaların içinde Mersin de var, İskenderun da. Şimdi hem araç hem de yolcu taşıyan ro-pax tipi yolcu ve yük gemileri ile de bağlantı içindeyiz. Sanırım bu model İzmir ve Mersin'e de çok yakışır. Mersin, Suriye, Beyrut, İsrail- Hayfa, Mısır-İskenderiye, Kıbrıs bağlantıları ile bölgede farklı destinasyonlar oluşturabilir, ticaretimizi artırabilir, yolcularımızı inanç turizmi kapsamında kurulacak bir köprü ile dantel gibi örülen rotalarda taşıyabiliriz" şeklinde konuştu.

MERSİNLİ YATIRIMCILARA İHALE DAVETİ

İzmir'in limanının artan yolcu talebini karşılayamadığına dikkat çeken Demirtaş, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'ndan limanı büyütmelerini talep ettiklerini, şimdi limanın 46 yıl işletilmesi için ihale sürecinin başladığını vurguladı. En son teklif verme tarihinin 7 Eylül olduğunu kaydeden Demirtaş, "Mersin'de para var. Mersinli yatırımcılardan ihaleye girmek isteyen varsa gelsin. Bir araya gelip konsorsiyum da yapabiliriz. İzmir ve Mersin'e bu turizm yakışacak" dedi.

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ise, Mersin'in Türkiye'nin ikinci büyük limanına sahip olduğunu belirterek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı 2023 vizyonuna göre Mersin'e dünyanın 10 büyük limanından birinin yapılacağını söyledi. Güzeloğlu, kruvaziyer turizminde yolun başında olduklarını belirterek, "Kararlı, inançlı, sağlam adımlarla ilerliyoruz. İzmir'in geldiği noktayı göz önüne alırsak doğru yoldayız. İster küçük, ister büyük gemiyi çok önemsiyoruz" diye konuştu.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, İzmir'de temeli atılan, Mersin'de devam eden kongrenin önemli fırsatlar doğuracağını söyledi. Aşut, "Akdeniz çok büyük bir aile. Farklı çiçek ve kokularının yer aldığı bir bahçe. Akdeniz ticaret, medeniyet, zenginliğin merkezi. Bölgede yaşadığımız sorunlar geçicidir. Akdeniz'in tarihi zenginliğinden ve yüksek kültüründen alacağımız derslerle sıkıntıları aşacağız" dedi.

Mersin Deniz Ticaret Odası Başkanı Cihat Lokmanoğlu, dünya deniz ticaretinin yüzde 30'unun gerçekleştirildiği Akdeniz'in tüm potansiyelinin değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Lokmanoğlu, kongrenin 2013 Akdeniz Oyunları'na ev sahipliği yapacak Mersin için bir tanıtım fırsatı olduğunu söyledi.

İskenderiye Ticaret Odası Başkanı Ahmed El Wakil, bu kongre ile İzmir, Mersin ve İskenderiye şehirlerinin bir araya geldiğini kaydetti. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Şerafettin Aşut Doğu Akdeniz Türkiye İzmir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title