Haberler

İngiltere Büyükelçisi: İngiliz Rakısı İçerken Keyif Alacaksınız

İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Jonathan Reddaway, İngiltere olarak Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğini her zaman desteklediklerini belirterek, "AB ile ilgili haberlerde zaman zaman şevk kırıcı, hayal kırıklığı yaşatıcı ve üzüntüye yol açıcı gelişmeler oluyorsa da, son altı ay içinde Türkiye'de yapılan yabancı dolarsız yatırımın yüzde 92'si AB ülkelerinden gelmiş durumda.

İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Jonathan Reddaway, İngiltere olarak Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğini her zaman desteklediklerini belirterek, "AB ile ilgili haberlerde zaman zaman şevk kırıcı, hayal kırıklığı yaşatıcı ve üzüntüye yol açıcı gelişmeler oluyorsa da, son altı ay içinde Türkiye'de yapılan yabancı dolarsız yatırımın yüzde 92'si AB ülkelerinden gelmiş durumda. Bunların arasında benim ülkem de var. Ümit ediyorum ki bu yıl İngiliz Rakısı içerken keyif alacaksınız" dedi.

Ankara'dan uçakla Trabzon'a gelen İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Jonathan Reddaway, beraberindeki Türkiye İngiliz Ticaret Odası Başkanı Jonathan Beard, TOBB Başkanvekili Halim Mete, İngiltere'nin İstanbul Başkonslosluğu Yatırım Müdürü Taçlan Topal, Türkiye İngiliz Ticaret Odası Genel Sekreteri Jale İnaloz'la birlikte Trabzon Valisi Recep Kızılcık'ı makamında ziyaret etti. Büyükelçi Jonathan Reddaway, Türkiye – İngiltere ilişkilerini hırs ve ortaklık kelimeleriyle değerlendirebileceğini belirterek şunları söyledi:

TİCARET HACMİ YÜZDE 40 ARTTI

"Birleşik Krallık Türkiye ile olan ilişkilerinde gerçekten son derece hırslı. Özellikle Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılım sürecinin en büyük destekçilerinden biri. Çünkü Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılımının sadece Avrupa Birliği için değil, Türkiye için de son derece faydalı olacağını düşünüyoruz. Türkiye ile ikili ilişkilerimizde son derece hırslıyız. Son zamanlarda önemli üst düzey temaslar oldu. Sayın Başbakan ve Cumhurbaşkanının pek çok durumda altını çizdiği gibi Türkiye ve Birleşik Krallık ilişkileri altın çağını yaşamakta. Siyasette, uluslararası ilişkilerde, pek çok alanda gerçekleştirdiğimiz işbirliklerinde, ki buna terörün her türüyle mücadele de dahil bildiğiniz üzere, özellikle iş dünyasında kurduğumuz ilişkilerle bu altın çağımızı yaşıyoruz. Türkiye'nin Birleşik Krallık ile olan ticaret hacmi 2009 yılından bu yana yüzde 40 artış gösterdi."

Vali Recep Kızılcık, Büyükelçi Reddaway'a Trabzon işi gümüş işlemecilik örneği telkariyle kaplanmış kahve fincanı takımı hediye etti.

İNGİLİZ RAKISI İÇERKEN KEYİF ALACAKSINIZ

Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu'nu ziyaret eden Büyükelçi Reddaway ve beraberindekiler, iki ülke arasındaki ticari ilişkileri değerlendirdi. Büyükelçi Reddaway burada yaptığı konuşmada ise, "Aslına bakarsanız Trabzon, Birleşik Krallık'ta üç özelliği ile ön plana çıkıyor. Bunlardan biri şehrinizin sıra dışı tarihi, diğeri futbol takımınız Trabzonspor. Sonuncusu ise Birleşik Krallık'ta yoğun olarak tüketilen fındık elbette. AB ile ilgili haberlerde zaman zaman şevk kırıcı, hayal kırıklığı yaşatıcı ve üzüntüye yol açıcı gelişmeler oluyorsa da, son altı ay içinde, Türkiye'ye yapılan yabancı dolarsız yatırımın yüzde 92'si AB ülkelerinden yapılmış durumda. Bunların arasında benim ülkem de var. Ümit ediyorum ki bu yıl İngiliz Rakısı içerken keyif alacaksınız" dedi. İngiliz Büyükelçi, isim vemeden İngiliz alkol devi Diageo şirketinin Mey İçki şirketini satın almasını hatırlattı.

Bu sırada Büyükelçinin konuşmasına müdahale eden TOBB Başkanvekili Halim Mete'nin, "Avrupa'da yatırım yapacak bir şey kalmadığı için Türkiye'ye geliyorlar daha çok" sözleri üzerine Reddaway sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu çok doğru değil. Geçtiğimiz hafta Zafer Çağlayan yaptığı açıklamada, '134 milyar Amerikan doları ihracat rakamını tutturduk' dedi. Aynı dönem içinde Birleşik Krallık'ın ihracat verileri 468 milyar poundu gösteriyor. Her iki ekonomi de büyük ekonomiler. Bu şekilde kayda geçmeli. Tıpkı Türkiye'nin ihracatının yüzde 42'sinin olduğu gibi Britanya ihracatının yüzde 50'si euro bölgesine gitmekte. Her ne kadar Türkiye ve Birleşik Krallık olarak euro bölgesinin bir parçası olmasak da bu bölgenin refahı ve istikrarı bizim için büyük çıkarlar teşkil ediyor. Trabzon'da fahri konsolosluk kurabiliriz. Ayrıca vize konusunda da çalışmalar var. Cumhurbaşkanı Gül'ün ziyaretinde de bu konu gündeme geldi. Vize konusunda özellikle işadamlarına yönelik düzenleme yapılmalı. Başbakan Cameron da bu konuda iyileştirme yapmak için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Türkiye ile iş ilişkilerimizi ilerletmek istiyoruz. Vize konusundaki çalışma da bir başka ortaklık olacak bizim için."

Büyükelçi Reddaway ve berberindekiler daha sonra karayoluyla Rize'ye geçti. - Trabzon

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Metro ne zaman açılıyor? 1 Mayıs otobüs, Marmaray, vapur ve tramvay ücretsiz mi? Gelinim Mutfakta kim birinci oldu, çeyrek altının kim aldı? 1 Mayıs Gelinim Mutfakta kim kazandı? Puan durumu nedir? Mayıs askerlik yerleri ne zaman açıklanacak? 2024 MSB Mayıs askerlik celp ve sevk tarihleri! CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 1 Mayıs altın fiyatları yükseldi mi? Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 1 Mayıs Euro kaç lira? GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (1 Mayıs) Dolar ne kadar oldu? PSG - B.Dortmund maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? PSG - B.Dortmund maçı şifresiz mi? KPSS BAŞVURULARI 2024! KPSS lisans, ön lisans, ortaöğretim, DHBT sınav ve başvuru tarihleri başladı mı? Başvuru ücreti kaç TL? 1 MAYIS SARAÇHANE SON DAKİKA! Saraçhane'de son durum ne? 1 Mayıs kutlamalarında İstanbul'da yaşananlar… 1 Mayıs'ta Borsa İşlem Görecek mi? Resmi Tatilde Borsa Durumu TV YAYIN AKIŞI 1 MAYIS: Bugün hangi diziler var? Bu akşam hangi diziler ve programlar var? Emlak Konut THY kura sonuçları açıklandı mı, ne zaman belli olacak? 2024 THY Emlak Konut kura çekilişi sorgulama! 1 Mayıs Çarşamba EFT-HAVALE işlemi yapılır mı? 1 Mayıs'ta FAST ile para gönderilir mi? 1 MAYIS İSTANBUL VAPUR SEFERLERİ | 1 Mayıs vapur seferleri iptal mi, vapurlar çalışıyor mu? Hangi vapur hatları iptal edildi? Bahar 11. bölüm izle! Bahar dizisi yeni bölüm tek parça izle! Bahar dizisi son bölüm neler oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title