Haberler

Hasanbeyli Kiraz Festivali

Osmaniye'nin Hasanbeyli İlçesinde Düzenlenen 9. Kiraz Festivali'nde 'En İyi Kiraz Yetiştiricisi', 'Kiraz Güzeli' ve 'Kiraz Yakışıklısı' Seçildi.

Osmaniye'nin Hasanbeyli ilçesinde düzenlenen 9. Kiraz Festivali'nde 'En iyi kiraz yetiştiricisi', 'Kiraz güzeli' ve 'Kiraz yakışıklısı' seçildi.

Festivalin açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Yusuf Tozluklu, ilçenin adını kiraz festivaliyle dünyaya duyurduğunu belirterek, "Artık festivaller ürünlerin dünya çapında tanıtılması ve pazar alanlarının çoğaltılması için yapılıyor. Biz de bugüne kadar düzenlediğimiz festivallerle kirazımızın adını dünya çapında duyurduk. Hasanbeyli kirazı, artık ülkemizin önemli bir ihracat ürünü haline geldi" dedi.

Hasanbeyli'de ihracata yönelik 650 ton organik kiraz üretimi yapıldığını kaydeden Tozluklu, "Kirazımız, ağaçtan sofraya rahatlıkla giriyor. Ayrıca ilçemizin bitki florası ve iklimi de kirazın en kalitelisinin yetişmesine imkan sağlıyor. Bugüne kadar üretimin yüzde 80'ini ihraç ediyorduk. Ancak bodur kiraza geçtiğimizde ihracat hedefimiz yüzde 98 olacak" şeklinde konuştu.

Kaymakam Ercan Öter de, konuşmasında kirazın sağlığa faydalarını anlatarak, şu bilgileri verdi:

"Kiraz, hem kolesterolü hem de kan şekerini düşürmeye yardımcı olabilir. 100 gram kirazda, 17 bin miligram C vitamini bulunmaktadır. Her insanın günde 60-80 miligram C vitamini alması gerekiyor. Ayrıca B1, B2, B5 vitaminleri, magnezyum ve kalsiyum da bulunmaktadır. Ürik asit ve ürat tuzlarının vücuttan atılmasını sağlayabilir. Bu nedenle romatizma ve gut hastalıkları, eklem kireçlenmesi ve damar sertliğinin tedavisinde kullanılabilir. Kabızlığı önlemede etkilidir. Kirazda bulunan kinik asit, böbreklerin taş ve kum yapmasını önleyebilir ve varsa zamanla dökülmesine yardımcı olabilir. Kandaki zararlı maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olabilir. Aşırı ilaç tüketimiyle karaciğerde oluşan yükün azaltılmasında yardımcı olabilir. Nikotinin vücuttan atılmasında yardımcı olur." Bu arada, festivalde yarışan 34 kiraz üreticisinin kirazları 6 kişilik jüri tarafından değerlendirildi. 100 puan üzerinden değerlendirilen ve görünüm, tat ve aroma, parlaklık, şekil, sertlik kriterlerine göre yapılan değerlendirme sonunda üretici Latif Sak'ın (52) yetiştirdiği kiraz, en iyi kiraz seçildi. Festivalde ayrıca 5 yaşındaki Emir Cincik 'Kiraz yakışıklısı', 6 yaşındaki Sıla Eser ise 'Kiraz güzeli' seçildi. Kırmızı ve sarı kirazlardan yapılan Türkiye haritası ile Atatürk'ün Kocatepe'deki portresi de yoğun ilgi gördü. Festivale katılan konuklara kiraz ikram edilirken, festival etkinlikleri yerel sanatçılar Yunus Gülşa ve Gül Ahmet Yiğit konseriyle sona erdi.

Festivale, Vali Yardımcıları Türker Öksüz ve Mustafa Dalkılıç, eski Hatay Valisi Abdulkadir Sarı, çevre il ve ilçelerin belediye başkanları ve kaymakamları, kamu kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.

(ACK-AB-ÖZ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Starbucks zam geldi mi? Starbucks fiyatları ne kadar oldu? Akaryakıta zam mı geldi 3 Mayıs 2024? Elazığ'da deprem mi oldu SON DAKİKA? 3 Mayıs CUMA (Sivrice) Elazığ depremi şiddeti, merkezi ne? #128558 Fenerbahçe hangi gün kuruldu? FB 3 Mayıs'ta mı kuruldu? 3 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 3 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! Makas ne zaman icad edilmiştir? Makas kaç yılında icad edildi? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 3 Mayıs 2024 Cuma! 3 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 3 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 3 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 3 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 3 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 3 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 3 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 3 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 3 Mayıs Cuma Hutbesi yayınlandı! 3 Mayıs Cuma Hutbesi tam metni! Aston Villa elendi mi? Aston Villa UEFA Konferans Liginden elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title