Haberler

Giritli Türkler, Urla Karantina Adasında Buluştu

Giritli mübadillerin torunları, Urla’nın Karantina Adasında yer alan Tahaffuzhane’de “6. Mübadelede Girit’ten İzmir’e İlk Adım” etkinliğinde buluştu.

Giritli mübadillerin torunları, Urla'nın Karantina Adasında yer alan Tahaffuzhane'de "6. Mübadelede Girit'ten İzmir'e İlk Adım" etkinliğinde buluştu.

Urla Belediyesi, Buca Belediyesi ve İzmir Giritliler Derneği'nin işbirliğiyle "6. Mübadelede Girit'ten İzmir'e İlk Adım" etkinliği Urla Karantina Adasında gerçekleşti. Yapılan etkinlikle Giritli mübadillerin torunları Urla'nın Karantina Adasında yer alan Tahaffuzhane'de buluştu.

Etkinliğe Urla Kaymakamı Önder Can, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, belediye meclis üyeleri, Buca Belediye Başkan Yardımcısı Hakan Gündüz, Tahaffuzhane Müdürü Turgut Yılmaz, İzmir Giritliler Derneği Başkanı Adnan Kavur ve yönetim kurulu üyeleri, mübadele döneminde henüz 7 yaşında olup ve şuan 100 yaşında olan Nusret İzmit, Lozan Mübadilleri Vakfı Ege Bölge Temsilcisi ve üyeleri, Tire, Manisa, Ayvalık ve İzmir Girit Mübadilleri Dernekleri, İzmir ve Urlalı Giritliler katıldı.

"Bugün, Giritli Türk mübadillerimizi ve onların 94 yıl önce yaşadıkları hüzünlü göçü anmak, o günlerin anıları tazelemek için bir araya geldik" sözleriyle konuşmasına başlayan Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, "Yaklaşık iki milyon kişinin yer değiştirmesi şüphesiz ki, insanlık tarihinin en hareketli mübadele eylemiydi. Lozan Barış Antlaşması gereği yaşanan bu göçün atalarımızda bıraktığı derin izler bizlere de nakil olmuş, hüzünlü hikayelerin mekanı olan bu topraklarda yaşıyor olmak, bizlere de atalarımızın yaşadığı acıları hissettirmiştir. Geçmişe dokunmak isteyen herkesin istediğinde ziyaret edebileceği bir müze olarak Tahaffuzhanemizin halka açılmasını umut ediyor, çekilen acıların bir daha yaşanmaması diliyorum. Bizler değerlerimize, geçmişimize sahip çıkıp, çocuklarımıza aktarmaya devam edeceğiz" dedi.

"Köklü bir tarihin emanetçileriyiz"

Dünyada ayakta kalmayı başarmış tescilli tek Tahaffuzhane olduğunu belirten Uyar, "Urla Karantina Adası mübadil atalarımızın Türk topraklarına girişine izin veren sağlık merkezidir. Amerika'daki ve Hırvatistan'daki adalarla birlikte dünyadaki tescilli 3 karantina adasından biridir. Köklü bir tarihin emanetçileriyiz. Dilerim ki tarihi ve kültürel mirasımız olan Urla Tahaffuzhanesi, bir müze olarak tüm insanlara kapısını açar" diye konuştu.

Urla Kaymakamı Önder Can da yaptığı konuşmada, "Giritli kardeşlerimiz için hüzünlü bir geliş oldu ama iyi ki geldiniz. Bu topraklar sizlerin gelişiyle daha da bir renklendi. Ama tabi ümit ediyoruz ki bir daha böyle hüzünlü şeyler yaşanmasın. Sizler için çok anlamlı olan bu yerin müze haline getirilmesi çok önemlidir. Çünkü burada yaşanan duygunun gelecek kuşaklara aktarılması, yansıtılması gerekir" ifadelerine yer verdi.

Tahaffuzhane'nin müze olması için önünde bir engel olmadığını söyleyen Tahaffuzhane Müdürü Turgut Yılmaz ise "Restorasyon süreciyle birlikte Tahaffuzhane binasının da müze olma süreci başlayacak. Bu yıl gruplar halinde 5 bin kişi burayı ziyaret etti. İlerleyen zamanlarda bu sayının çok daha fazla olacağından eminiz. Burada tarih ve hüzün var. Bu yeri herkesin görmesini isteriz" şeklinde konuştu.

Etkinlik; Buca Belediyesi Halk Oyunları ve Ege Üniversitesi Girit Halk Dansları gösterileri ile devam etti. Gösterilerin ardından 7 yaşındayken mübadele zamanında İzmir'e gelen Nusret İzmit'in 100. yaşı kutlandı. Burada olmaktan son derece mutluyum diyen Nusret İzmit, "Mübadele ederek bizi bu ana topraklarına getiren Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü bir kez daha rahmetle anıyorum" dedi. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Sibel Uyar İzmir Urla Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

23 Nisan'da Hastane ve Eczaneler Çalışıyor mu? Sağlık Hizmetleri Durumu Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! New York Knicks Philadelphia 76ers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 23 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 23 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 23 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir, mesleği ne? 4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 23 Nisan Salı? Kalkınma Yolu Projesi nedir, nereden geçiyor? Sivasspor'un penaltısı doğru mu? Hakem yorumları ne diyor? (Sivasspor - Fenerbahçe) Derin Futbol ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda?????? 23 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title