Haberler

Gelibolu'nun İşgalden Kurtuluşu Kutlandı

Güncelleme:

Çanakkale Savaşı'nda son düşman askerinin Gelibolu Yarımadası'nı terk edişinin 96'ıncı yıldönümü törenle kutlandı.

Çanakkale Savaşı'nda son düşman askerinin Gelibolu Yarımadası'nı terk edişinin 96'ıncı yıldönümü törenle kutlandı. Çanakkale Turizm ve Tanıtma Derneği (ÇATUD) Başkanı Sefer Göztepe, 8.5 ay süren savaş ardından son düşman askerinin 9 Ocak 1916 tarihinde Gelibolu'yu terkettiğini hatırlatarak, "Geldikleri gibi gittiler" dedi.

Gelibolu Yarımadası'nın düşman işgalinden kurtuluş yıldönümü nedeniyle Alçıtepe Köyü'nde düzsenlenen törene, Vali Yardımcısı Alper Faruk Güngör, Gelibolu Kaymakamı Mehmet Akçay, ÇATUD Başkanı Sefer Göztepe, Eceabat Belediye Başkanı AK Parti'li Kemal Dokuz, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çanakkale Şubesi üyeleri, alan kılavuzları ve öğrenciler katıldı. Atatürk Anıtı'na çelenk konulduktan sonra saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı okundu.

Törende konuşan, Vali Yardımcısı Alper Faruk Göngör, "Bu küçük coğrafyada binlerce insanın kanını dökerek bizlere buraları yurt yapmasının önemini çocuklarımıza, insanlarımıza bugünler vesilesiyle her zaman hatırlatmak, onlara bu bilinci kazandırmak bizlerin asli görevidir. Bu vesileyle şehitlerimizi bir kez daha rahmetle anarken, gazilerimizi saygıyla yad ediyorum" dedi.

ÇATUD Başkanı Sefer Göztepe ise bundan 98 yıl önce dünyanın en büyük emperyalist güçlerinin güçlerini birleştirerek Seddülbahir köyüne ilk bombayı atarak büyük yangının ateşini çaktıklarını söyledi. Göztepe, şöyle konuştu:

"Onlar bu güzelim topraklara sahip olmak için bütün güçlerini birleştirmişler ama burada da onları bekleyen vatan evlatları vardı. Onlar için bu toprakları sömürge yapmak çok kolay görünüyordu. Kendilerine göre karşılarında duracak bir güç de görmüyorlardı. Çünkü karşılarındaki ülke "hasta adam' diye nitelenen, artık yıkılmak üzere olan bir koca imparatorluğun kalıntılarıydı. Onlar için İstanbul'a gitmenin en kolay yolu deniz yoluydu, yani Çanakkale Boğazı'ydı. Onlarında en güçlü oldukları yer de deniz gücüydü. İşte bu yüzden deniz yolunu seçtiler. Çanakkale Boğazı'nı geçerek İstanbul'a ulaşmayı planladılar. İstanbul'a ulaşma sevdası 18 Mart 1915'de Çanakkale Boğazı'nda o dünyanın yenilmez armadası için bir hüsran, Türk milleti için de 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferiydi. Denizden bunu başaramayan emperyalist güçler bu kez karadan denediler. 25 Nisan 1915'de Yarımadanın değişik yerlerinden bu toprakları yeniden işgal etme sevdasına düştüler. Bu sevda da tam 8.5 ay süngü süngüye, boğaz boğaza devam etti. Onların bu sevdasına da son darbeyi 10 Ağustos 1915'de Conkbayırı'nda Mustafa Kemal tarafından vuruldu. 10 Ağustos zaferiyle artık düşman bu topraklarda tutunamayacağının, buraları sömürgeleştiremeyeceğinin farkına vardı ve buradan kurtulma çareleri aramaya başladı. Sonuçta da bundan 96 yıl önce 9 Ocak gecesi Mustafa Kemal'in 'geldikleri gibi giderler' sözü gerçekleşmiş, aynı şekilde geldikleri gibi kaçıp gitmişlerdir."

Konuşmaların ardından öğrenciler günün anlam ve önemini belirten şiirler okudu. Köy İlköğretim Okulu'nda, fotoğraf sergisi açıldı. Köy camiinde mevlit okutulup pilav ikram edildi.

Çanakkale'DE TARİH YAZILDI

Çanakkale Savaşları, 1915 yılında deniz muharebeleri ile başladı. Çanakkale Boğazı'nı denizden geçemeyeceklerini anlayan itilaf devletleri bu kez Gelibolu Yarımadası'na asker çıkartmaya karar verdi. Çanakkale Kara Savaşları 8.5 ay sürdü. Yedi düvele karşı ayağında çarık ve tüfeğindeki süngüsüyle vatanını savunan Mehmetçik dünya harp tarihine adını altın harflerle yazdırdı. İtilaf devletleri Çanakkale cephesindeki savaşı kaybetti. Ardından düşman askerinin tahliyesi başladı. Son düşman birlikleri Gelibolu Yarımadası'nı 9 Ocak 1916 tarihinde terketti

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kemal Dokuz Çanakkale İstanbul Gelibolu Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Starbucks zam geldi mi? Starbucks fiyatları ne kadar oldu? Akaryakıta zam mı geldi 3 Mayıs 2024? Elazığ'da deprem mi oldu SON DAKİKA? 3 Mayıs CUMA (Sivrice) Elazığ depremi şiddeti, merkezi ne? #128558 Fenerbahçe hangi gün kuruldu? FB 3 Mayıs'ta mı kuruldu? 3 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 3 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! Makas ne zaman icad edilmiştir? Makas kaç yılında icad edildi? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 3 Mayıs 2024 Cuma! 3 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 3 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 3 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 3 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 3 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 3 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 3 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 3 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 3 Mayıs Cuma Hutbesi yayınlandı! 3 Mayıs Cuma Hutbesi tam metni! Aston Villa elendi mi? Aston Villa UEFA Konferans Liginden elendi mi?
title