Haberler

Gandhi İstanbul'a Geliyor!

Güncelleme:

Görmek İstediğiniz Değişikliğin Kendisi Olun

Bu yüzyıl insanlık için aşılması zorunlu iki önemli konuyu beraberinde getirdi. Bu konulardan ilki bu yüzyılın başından itibaren hemen her gün, dünyanın uyuşmazlık bölgelerinden gelen sıcak çatışma haberleri ve geçilmesi istenen barış süreçleri, ikincisi ise dünya nüfusuna göre giderek kıtlaşan doğal kaynakların adil paylaşımı ve kullanımı idi. Çözüme yönelik barış veya adil paylaşım söylemlerinin olmasına rağmen barışı nasıl sürdürülebilir kılacağımızı ne kadar biliyoruz? BM Çevre ve Kalkınma Komisyonu'nun ifade ettiği gibi, İnsanlık, gelecek kuşakların gereksinimlerine cevap verme yeteneğini tehlikeye atmadan, günlük ihtiyaçlarını temin ederek, kalkınmayı sürdürülebilir kılma yeteneğine sahipse, bu süreç nasıl işleyecek? Bu soruların cevabı Arun Gandhi'nin de katılacağı, 23-24 Ekim günlerinde İstanbul'da gerçekleşecek ve uluslararası arabulucuların, sürdürülebilirlik uzmanlarının ve iş insanlarının konuşmacı ve katılımcı olduğu "Sürdürülebilir Barış ve İş" başlıklı sempozyumda tartışılacak.
İstanbul, 12 Ekim, 2015: Tüm dünya 2000'lerin başından bu yana müthiş bir değişim sürecindeyken karşılıklı bağımlılıkların arttığı bu yeni yapılanmada barış ve adil paylaşım süreçleri de, bütünsel oluşum ve müdahalelerden, yerel çözümlere dönüşüyor. Artık sadece ülkeler değil, yerel STKlar, kar amacı gütmeyen yerel veya bölgesel organizasyonlar, üniversiteler ve hatta şirketler de dahil olmak üzere, toplumun hemen her yapı taşı, bu geçiş döneminde Birleşmiş Milletler ile işbirliğine giriyor. BM ise, kendi bünyesinde uygun değişiklikleri yerine getirerek yerel uyuşmazlık çözüm uzmanları ve arabulucuların yetişmesine ve getirdiği Küresel İlkeler ile sürdürülebilirliğin sağlanmasına katkıda bulunuyor. Bu kapsamda uluslararası arabulucular ve sürdürülebilirlik yönetimi profesyonelleri Girne Amerikan Üniversitesi evsahipliği ve Küresel Arabulucular Ağı, Uluslararası Arabuluculuk Enstitüsü ve Sürdürülebilirlik Yönetimi Birliği ortaklığı ile düzenlenen bir sempozumla 23-24 Ekim 2015'de Sürdürülebilir Barış ve İş'i konuşmak üzere İstanbul'da Radisson Blu Şişli'de buluşuyor. Bu sene ikincisi düzenlenen sempozyumun Onur Konuğu Sayın Arun Gandhi ve Leyla Alaton iken Onursal Başkanlığı'nı da, Sayın Uğur Terzioğlu üstlenmektedir.

Neden Sürdürülebilir Barış ve İş?

Herhangi bölgede ekonomik sürdürülebilirlik sağlanmazsa, orada barışın istikrarı söz konusu olamayacağı gibi, herhangi yerde barışın sürdürülebilirliği sağlanmazsa, orada ekonomik istikrardan da söz edilemez. Nitekim Ruanda, Kongo Demokratik Cumhuriyeti gibi, çok kısa sürelerde milyonlarca insanın soykırıma uğramasından sonraki barış süreçlerde en önemli adım önce barışın sürdürülebilir kılınması, ve bu alanda çalışacak uzmanların yetiştirilmesi olmuş, daha sonra yeniden uzlaşma ile taraflar arasında dialog ve af sürecinin işletilmesi devreye girmiş ve nihayetinde sürdürülebilir barışla birlikte sürdürülebilir iş ve kalkınma çalışmalarına başlanmıştır.

Bir başka açıdan, soğuk savaş yıllarında yaşanan uyuşmazlık çözüm yöntemleri ile günümüz yöntemleri arasında da farklılıklar vardır: O dönemlerde çözüm süreci itibar gören bir ülke lideri veya Birleşmiş Milletler temsilcilerinin resmi görüşmeleriyle yürütülürdü. Günümüzde artan yerel ve bölgesel çatışmalar, çözüm süreçlerinde yerel liderler, sivil toplum kuruluşları ve hatta iş insanlarına daha büyük görevler yükledi. BM bu gelişmeler ışığında kendi bünyesinde yapı değişikliğine giderek yerel çözüm uzmanları ve arabulucuların yetişmesine ve kendi bölgesinde faaliyet sürdüren şirketler, akademik kurum ve sivil toplum kuruluşlarının yaptıkları işler kapsamında çözüm odaklı çalışmalara destek veriyor. Dahası "Küresel İlkeler" adıyla başlattığı kriterlerle şirketleri, üniversiteleri, belediye gibi yerel yapıları ve STKları daha etik olmaya davet ediyor.

Girne Amerikan Üniversitesi İstanbul Akademileri, Küresel Arabulucular Ağı, Uluslararası Arabuluculuk Enstitüsü ve Sürdürülebilirlik Yönetimi Birliği ortaklıklarıyla 2015 yılını arabuluculuk çalışmalarına yönlendirmiş, 2016 yılında da, sürdürülebilirlik alanında farkındalık yaratmayı hedef edinmiştir. Bu etkinliklerden biri olarak 23-24 Ekim 2015 tarihinde Radisson Blu Şişli'de gerçekleştirilecek olan ikinci Sürdürülebilir Barış ve İş sempozyumunun açılış konuşmasını "Dedemin Öğretileri" başlığı ile Sayın Arun Gandhi yapacaktır. 2015 yılı Onursal Başkanlığı'nı Sayın Uğur Terzioğlu'nun yapmakta olduğu bu sempozyumda Sayın Leyla Alaton'a da kadın arabulucuların yetişmesine verdiği destek sebebiyle, "Toplumun Değeri Ödülü"nü alacaktır.

Sürdürülebilir Barış ve İş Sempozyumu; sorumluluk almış ve almaya hazır arabulucular, sürdürülebilirlik yönetimi profesyonelleri ve iş insanlarını bir araya getirerek, toplumsal farkındalığı artırmayı ve yaratılan sinerji ile daha verimli ve etkin projelerin yolunu açmayı hedefliyor. Barış sürecinin içten dışa ve dıştan içe hareket ettiği varsayımı ile şirketlerdeki içsel barışın bölgesel barışa, sürdürülebilir refaha ve bu etkileşimin iş hayatında barışa ve sürüdürülebilir kalkınmaya etki edeceğini öngörüyor.

İş insanları topluma ekonomik katkı sağlarken aynı zamanda toplumdan da sorumludurlar. Bu bakışla iş insanlarının değişen dünya düzeninde, uluslararası uyuşmazlık çözümünde aktif rol oynamaları beklenmektedir. Arabulucuk da özünde, sadece çatışma çıktığı zaman uygulanan bir süreç değil, sürdürülebilir bir ilişki yönetimi modelidir. Her arabulucu uyuşmazlıklar yükselmeden her seviyeden ilişkinin yönetilmesine katkıda bulunursa, yerel ve küresel sürüdürülebilir barışa da, hizmet edilebilir.

İçerikte neler ön plana çıkıyor

Sempozyum'un içeriğinde ilk gün barışın sürdürüleblirliği konuşulurken ön plana çıkan konular arasında yaşamı barışa örnek olmuş Mahatma Gandhi'nin şiddeti bütünüyle reddeden pasif direnişiyle ve "görmek istediğin değişimin kendisi ol" ilkesini hayata geçiren tüm öğretilerini anlatacak olan torunu Arun Gandhi var. Uluslararası Arabuluculuk Enstitüsü Direktörü Irina Vanenkova, barışın sürdürülebilirliği nasıl sağlanır konusunda konuşma yaparken, Scrikss Yönetim Kurulu Başkanı İzel Rozental, bir işadamı değil, İsviçre'de yer alan Barış için Karikatür Vakfı adına kelimelerin yetersiz kaldığı anları karikatürlerle ifade edecek. Türk Amerikan İşadamları Derneği Kurucu Başkanı Uğur Terzioğlu ve Alarko-Alvimedika Yönetim Kurulu Üyesi Leyla Alaton işinsanı olarak neden uzlaşma ve arabuluculuğu destekliyorlar konusunda soruları cevaplarken, Manila'da Yatırım Bankası Danışmanı olan Prof.Anna Malindog Filipinler ve Mayanmar örneğinde arabuluculuk uygulamalarından, Kopenhag Üniversitesi'nden Prof. Vibeke Vindelov silahlı çatışma sonrası yeniden uzlaşmanın öneminden, Pakistan İsviçre Gelişim Ajansı'ndan katılan Ahmedali Khattak, ülkesindeki geleneksel uyuşmazlık çözüm yollarından, Romanya CIM Direktörü Nicoletta Munteanu ticari anlaşmalarda başarılı müzakere yollarından, Arabuluculuk Kuruluşu Başkanı Dr.Ralph Steele arabuluculuk dinamiklerinden, Yeditepe Arabulucular Derneği Başkanı Tufan Uz Türkiye'deki arabuluculuk uygulamalarından ve GAÜ Eğitim Müdürü Dr Deniz Kite Güner arabulucuların neden sürdürülebilirlik yönetimi bilmesi gerektiğinden bahsedecek.

Sempzoyumun ikinci gününde ana konu sürdürülebilirlik ve konuşmacılardan sicilli arabulucu ve İzmir Barosu Arabuluculuk Komisyonu Üyesi Yasemin Tekin küçük ve orta ölçekli firmaların sürdürülebilirliğinde arabuluculuğun rolüne, Legrande İK Direktörü Nurhayat Ulucan Osmanlıdan Hindistan'a sürdürülebilir insan kaynakları yönetiminden, akademisyen ve Uyuşmazlık Çözüm Birliği Başkanı Dr.Salih el Douma Sudan'da doğal kaynakların uyuşmazlıklara etkisinden, Berko İlaç ürün müdürü Filiz Zorka suyun savaşa mı, sürdürülebilirliğe mi hizmet edeceğinden, sürdürülebilirlik uzmanları Tuna Özcuhadar sürdürülebilirliğin sistem düşüncesinden ve Pınar Öncel sürdürülebilirlik için liderlikten ve Sürdürülebilirlik Yönetimi Birliği Başkanı Angela Cassler sürdürülebilirlik yönetiminden söz edecekler.

Sempozyumda ayrıca Hırvatistan, Sudan, Romanya, Pakistan, Hollanda, Kuzey Kıbrıs, ABD, Filipinler ve Türkiye'den gelen katılımcılar, sunulardan sonra kendi aralarında bir grup çalışması tamamlayacaklar. Kolaylaştırıcılığını Dr Deniz Kite Güner'in üstneceği çalışmada katılımcılar arabuluculuk ve sürdürülebilir barış konusunda uluslararası işbirlikleri nasıl kurulur ve başarılı kılınır konusunda fikir alış verişinde bulunacaklar.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Birleşmiş Milletler Mahatma Gandhi İstanbul Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Kapıcılar Kralı ne zaman nerede çekildi? Kapıcılar Kralı konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Atla Gel Şaban konusu ne, oyuncuları kimler, film nerede çekildi? Atla Gel Şaban filmi hangi il ve ilçede çekildi, hangi yıl yapımı? Hipodrom nerede? Atla Gel Şaban filmi nasıl bitiyor? Atla Gel Şaban final sahnesi İZLE! Atla Gel Şaban sonunda ne oluyor? Teşkilat CANLI İZLE! Teşkilat 105.bölüm izle! Teşkilat yeni bölüm izleme linki! Teşkilat dizisi yeni bölüm FULL HD İZLE! 28 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 28 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 28 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 28 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İYİ PARTİ'NİN YENİ GENEL BAŞKANI KİM OLDU? Meral Akşener'in yerine kim geçti? Eski Fenerbahçe yıldızı Papiss Cisse kaç TL'ye futbol oynuyor? Beşiktaş neden kırmızı kart yedi? #9917 Beşiktaş sahada neden 10 kişi? Fenerbahçeli İsmail Yüksek neden oyuna devam edemedi? İsmail Yüksek'e ne oldu? İYİ Parti Genel Başkan seçimi üçüncü tura mı kaldı? İYİ Parti'de seçim ne oldu, sonuç ne? GÜNAY KODAZ KİMDİR? İYİ Parti Genel Başkan adayı Günay Kodaz nereli, kaç yaşında? MEHMET TOLGA AKALIN KİMDİR? İYİ Parti Genel Başkan adayı Mehmet Tolga Akalın nereli, kaç yaşında? MÜSAVAT DERVİŞOĞLU KİMDİR? İYİ Parti Genel Başkan adayı Müsavat Dervişoğlu nereli, kaç yaşında? KORAY AYDIN KİMDİR? İYİ Parti Genel Başkan adayı Koray Aydın, nereli, kaç yaşında?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title