Haberler

Erzincan // Ekg 1 // Erzincan Üniversitesi, Rektörüne Ağladı

Tabutu 5 Bin Kişi Bir Kilometre Taşıdı, Kadınlar da Cenaze Namazı Kıldı

TABUTU 5 BİN KİŞİ BİR KİLOMETRE TAŞIDI, KADINLAR DA CENAZE NAMAZI KILDI

CUMHURBAŞKANI GÜL, BAŞBAKAN ERDOĞAN ÇELENK GÖNDERDİ

ÖĞRENCİLERİLERİ TABUTUNA DOKUNMAK İÇİN ADETA BİRBİRİNİ EZDİ

GİZEMLİ bir şekilde hayatına son veren Erzincan Üniversitesi'nin ilk Rektörü Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasap (48) için düzenlenen törende, göz yaşları sel oldu. Öğrencilerileri tabutuna dokunmak için adeta birbirini ezdi. Üniversitedeki törenin ardından bir kilometre ötedeki camiye yaklaşık 5 bin kişinin oluşturduğu kortej tarafından tabutu omuzlarda götürülen Prof. Dr. Büyükkasap, dini törenin ardından doğum yeri Tosya'ya uğurlandı.

ÜNİVERSİTEDE TÖRENE KİMLER KATILDI?

Erzincan Üniversitesi Rektörlük binası önünde saat 11.00'de düzenlenen törene Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Vali Abdulkadir Demir, 3'ncü Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Ergüder Toptaş, Belediye Başkanı AK Partili Yüksel Çakır, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Kerem Uçkan, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Mustafa Sarıgedik, Emniyet Müdürü Süleyman Oğuz, İl Jandarma Komutanı Albay Ali Tapan, Atatürk Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Yaşar Sütbeyaz, Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Sebahattin Tüzemen, Prof. Dr. Fahrettin Korkmaz, Baro Başkanı Can Tekin, İşadamı Hacı Ali Akın, ERSİAD Başkanı Gülbey Sezgin, yüksek rütbeli subaylar, ilçe ve belde belediye başkanları, sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri, daire müdürleri, Erzincan ve Atatürk Üniversitesinden öğretim üyeleri, öğrenciler katıldı. Eşi emekli Öğretmen Gülten, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesinde okuyan oğlu Çağrı, Erzurum Özel Bilkent Lisesinde okuyan kızı Nisa ile yakınları, taziyeleri kabul ettiler. Çağrı Büyükkasap, annesi ve kız kardeşine destek olmaya çalışırken, polis mangası tarafından omuzlarda getirilen Türk, Atatürk ve Erzincan Üniversitesi bayraklarına sarılı tabut hazırlanan katafalka kondu. Nisa, hasretle babasının fotoğrafını öperken, törene katılanların gözlerini yaşarttı.

" BABAM BANA NASIL BABAYSA SİZLERE DE ÖYLE BABAYDI"

Üç yıllık Erzincan Üniversitesinin rektörünün cenaze töreninde, ilk sözü Ankara'daki Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi olan oğlu Çağrı Büyükkasap aldı. Çağrı Büyükkasap, "Bir gün bende babam gibi çıkacağım bu kürsüye, 'akıcı konuşacağım, herkes beni dinleyecek' diyordum. Şu an kürsüdeyim konuşuyorum ve herkes beni dinliyor. Gerçekten ilginç. Babam bana nasıl babaysa sizlere de öyle baba idi. Ben öyle düşünüyorum. Her akşam telefonda konuşurduk. Sürekli projeler anlatırdı. Artık ben sıkılırdım. 'Baba yeter, proje proje.' O sürekli proje anlatırdı. 'Oğlum kafamda şu var. Kafamda bu var 'diye. Baba derdim. Niye Kastamonu'dan gittin? Ağrı'da 4 yıl dekanlık yaptın. Ağrı'da 4 sene, Erzincan'da 2 sene dekanlık, 3 senede rektörlük yaptın. Niye yani? 'Vatan derdi, millet derdi, hizmet bekler' derdi. Burada derdi, 'yıllarca ekmeğini yedik. Ben buraya hizmet etmeden gidemem' dedi. 'Burayla benim gönül bağlarım var' derdi . Biz burada 'bir aileyiz' derdi. Anadolu'da bir 'dünya üniversitesi' derdi. Her konuşmasında Erzincan Üniversitesi 'bir ailedir' derdi. 'Devam edeceğiz' derdi, 'yılmayacağız, yıkılmayacağız' derdi. Mekanı cennet olsun" diye konuştu.

YÖK BAŞKANI "ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİNİ YOKTAN VAR ETTİ, TEMİZ BİR SİCİLİ VARDI"

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan isi YÖK ile ilişkilerinin son derece iyi olduğunu belirterek, "Gördüğünüz bu kampusu yoktan var etti. Ailesinden çok bu kampuse vakit ayırdı. Herhangi bir yolsuzluk veya hatası olduğunu zannetmiyorum. YÖK'te bu hususla, kendisiyle ilgili hiçbir bilgi yoktur. Şikayet gelmemiştir. Onun için insanların onu bahane ederek hocamız hakkında bazı düşüncelere sahip olmasını da istemem. Sadece çok temiz bir sicili vardı. Son derece temiz bir sicili vardı. Böyle güler yüzlü, böyle başarılı, her zaman fevkalade beyefendi birisi idi. Ani ölümü beni şoke etti. Tüm ailesinin başı sağ olsun" dedi.

BAKAN YILDIRIM, "ESERLERİ ORTADADIR"

Son konuşmayı yapan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da rektörün ölümünden derin üzüntü duyduğunu bildirdi. Bakan Yıldırım, "2006 yılında Erzincan Üniversitesi kurulduktan sonra Mayıs 2007'de göreve başlayan ve hemşehrilerimizle bir araya gelerek Erzincan Üniversitesini nasıl kısa sürede Anadolu'nun ortasında bir Avrupa Üniversitesi telaşı ile gece gündüz gayret etti. Kendisi adeta ailesini hiçe sayarak çalıştı. Eserleri ortadır. Tüm Erzincan halkımızın ve ailesinin başı sağ olsun"diye konuştu.

TABUTU 5 BİN KİŞİ BİR KİLOMETRE TAŞIDI, KADINLAR DA CENAZE NAMAZI KILDI

Konuşmalardan sonra Prof. Dr. Büyükkasap'ın tabutu omuzlara alındı. Öğrencileri, öğretim üyeleri gözyaşları arasında Prof. Dr. Büyükkasap'ın tabutununa dokunmak, omuz vermek için adeta birbirleriyle yarıştılar. Erzincan Üniversitesinden yaklaşık bir kilometre uzaklıktaki Terzibaba Camisine Prof. Dr. Büyükkasap'ın tabutu eller üzerinde taşındı. Cuma namazının ardından Erzurum ve Erzincan'dan törene katılan çok sayıda kadın da cenaze namazı kıldı.

CUMHURBAŞKANI GÜL, BAŞBAKAN ERDOĞAN ÇELENK GÖNDERDİ

Törende Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan, Türk Fizik Derneği , Türkiye'nin çeşitli üniversitelerden gelen 100 kadar çelenk dikkat çekti. Atatürk Üniversitesinden eski çalışma arkadaşları Prof. Dr. Büyükkasap'ın "Tosyalı İsmail'in oğluyum. Devlet beni okutmuş, rektör etmiş. Bu şeref bana da yeter çocuklarıma da. Onurumdan haysiyetimden taviz vermem" dediğini sık sık vurguladılar. 'Hayat dolu, esprili, vefalı, dürüst, mütevazi, ilkeli, aydın, vatanperver, saygılı' nitelendirilmelerinin yapıldığı Prof. Dr. Büyükkasap'ın her hafta ailesiyle geçirmek için Erzurum'a geldiğini anımsattılar.

ERZİNCAN'DAN OTOBÜSLER TOSYA'YA GİDECEK

Erzincan Üniversitesine ait sitenin ana sayfasında Rektörün mesajı bölümüne, "Erzurum'a vardım, dumanlı dağlar Erzincan'a girdim ne güzel bağlar" sözlerine yer veren Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasap'ın 20 Mart Cumartesi günü öğle namazına müteakiben Tosya'da aile mezarlığında toprağa verileceği duyuruldu. Erzincan Üniversitesinden bir otobüs cenaze ile birlikte, ayrıca gece de 2 otobüsünTosya'ya hareket edeceği bildirildi.

KUTU:

-----------

ERDOĞAN BÜYÜKKASAP KİMDİR?

3 Şubat 1962 yılında Tosya doğumlu olan Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasap, 1983 yılında Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesinden mezun oldu. Yüksek lisansını 1988'de aynı üniversitede tamamlayan Büyükkasap, 1994 yılında doçent, 1999'da profesör oldu. Uzmanlık alanı 'Atom ve Molekül Fiziği' olan Büyükkasap 2001- 2005 yılları arısında Atatürk Üniversitesine bağlı Ağrı Eğitim Fakültesi, 2005- 2007 yılında ise Erzincan Eğitim Fakültesi dekanlığı yaptı. Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasap 18 Mayıs 2007 yılından itibaren kurulan Erzincan Üniversitesinde ilk rektör olarak görev yapıyordu. Çok sayıda bilimsel yayını bulunan Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasap'ın oğlu Çağrı Büyükkasap Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde, kızı Nisa ise Erzurum'da Özel bilkent Erzurum Lisesinde hazırlık üstü birinci sınıfta okuyor. Emekli öğretmen olan eşi Gülten Büyükkasap ise kızı Nisa'nın eğitimi için Erzurum'da oturuyordu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title