Haberler

Engellilerin dış dünya ile olan bağlarını renklendiriyorlar

SELAMİ KÜÇÜKOĞLU - Atatürk Üniversitesi'nin çeşitli fakültelerinde eğitim gören 30'a yakın öğrenci, kentteki tek engelsiz yaşam merkezinin bulunduğu parkı rengarenk boyalarla süslüyor.

SELAMİ KÜÇÜKOĞLU - Atatürk Üniversitesi'nin çeşitli fakültelerinde eğitim gören 30'a yakın öğrenci, kentteki tek engelsiz yaşam merkezinin bulunduğu parkı rengarenk boyalarla süslüyor.

Üniversite öğrencilerinin en büyük amacı ise rengarenk boyadıkları parkta, bedensel engellilerin dış dünyayla olan köprülerini kurmak.

Türkiye Sakatlar Derneği Erzurum Şube Başkanı Sadullah Efe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, engellilerin diğer insanlarla aralarındaki en sağlam köprünün engelsiz yaşam merkezi olduğunu söyledi.

Engelsiz yaşam merkezinin kendileri için büyük önem taşıdığını dile getiren Efe, "Palandöken ilçesinde bulunan bu park yani engelsiz yaşam merkezi, bizim dünyayla olan bağlarımızı güçlendirdi. Dış dünyaya açılan kapılarımızı rengarenk hale getiren, üniversite öğrencilerinin bu çalışmaları ise bizim için çok değerli. Diğer insanlara kendimizi anlatmak, bizim içimizde de rengarenk bir dünyanın olduğunu göstermek için üniversiteli öğrenciler, burayı renk renk güzelleştiriyor" dedi.

Efe, parkın görsel anlamda zenginleştirilmesinin toplumda engelliler için farkındalık oluşturacağına inandıklarını ifade etti.

Parkın engelliler ile sağlıklı insanların buluşma noktası olduğunu belirten Efe, şöyle konuştu:

"Burayı üniversiteli öğrenci arkadaşlarımızın toplumsal destek amacıyla güzelleştirmesi toplumda ayrı bir farkındalık oluşturacak. Burada insanlar engellilerin renkli bir dünyasının olduğunu, engellilerle bir araya gelince her şeyin farklı olduğunu hissedecek. Öğrenciler rengarenk yaptıkları parkta, bizlere renkli bir yaşam alanı oluşturmak ve dışarıdan gelen sağlıklı insanlara, engellilerin farkına varmalarını sağlamak için çaba harcıyor. Engellilerin buradaki yaşam alanına renk katıyorlar. Diğer bir amaç ise engellilerin sosyal yaşam alanında, sağlıklı insanların, engelli insanlarla bir arada olabileceği mesajını vermek. Çünkü burası engelliler ile sağlıklı insanların buluşma noktası."

- Amaç farkındalık oluşturmak

Efe, parka gelen yüzlerce sağlıklı insanın engellilerin hayatlarını nasıl sürdürdüklerini görerek, toplumda onların yaşama azmine destek çıktıklarını belirtti.

Öğrencilerin kendilerine el, ayak ve göz olduğunu anımsatan Efe, şunları kaydetti:

"Eğer farkındalık oluşturulursa bizlerin de renkli dünyasının olduğu mesajı tüm insanlara yayılırsa inanıyorum ki bütün mekanlarda engeller ortadan kalkar. Engellilik hali özel bir durumudur ama hayatı paylaşmaya, yaşamaya engel değildir. 'Sevgi her engeli aşar' derken insanların hamasi duygularla değil, hayatı paylaşmak noktasında el ele tutuşup aynı mekanı paylaşması anlamını taşır. Biz sağlıklı insanlarla el ele tutuşup hayatın bütün rengarenk figürlerini paylaşmayı isteriz. Siyahla beyazın anlamı kişiden kişiye değişir ama sağlık insanlarla engellilerin buluşması siyahla beyazın yan yana geldiğinde ortaya çıkardığı görsellik kadar güzeldir."

Efe, ayrıca öğrencilerin yaptığı çalışmaları parka gelen engellilerin yakından takip ettiğini ortak fikirler yürüterek ortaya farklı güzelliklerin çıktığını sözlerine ekledi.

Beden Eğitimi ve Spor Akademisi öğrencilerinden Mesut Ördek (23), yaptıkları işin önemini kelimelerle anlatamayacaklarını, ortaya çıkan görsel güzelliğin kendilerini mutlu ettiğini söyledi.

Toplumda bedensel engelliler için oluşturulacak yaşam alanlarına herkesin katkı sunması gerektiğini vurgulayan Ördek, "Burada gelip duvarları, yerleri boyamak veya süslemek belki bazıları için anlam taşımıyor olabilir fakat biz burada onların yaşam alanlarında olduğumuzu, onların elinden tutarak hayatlarını paylaştığımızı bildirmek için geldik. Sponsor bularak boya temin ettik ve arkadaşlarımızla burayı süslüyoruz. Keşke herkes engelliler için üzerine düşeni yapsa" diye konuştu.

Sosyoloji bölümü öğrencilerinden Funda Coşkun (22) ise günün büyük bir bölümünü parkta geçirdiğini ifade ederek, üniversitede farklı projeler hazırlayıp, engelliler için yeni yaşam alanları oluşturmayı hedeflediklerini anlattı.

Muhabir: Selami Küçükoğlu

Yayınlayan: Yücel Velioğlu

Kaynak: AA / Güncel

Atatürk Üniversitesi Sadullah Efe Erzurum Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ünal Aysal kimdir, daha önce GS başkanı oldu mu? Ünal Aysal zengin mi, serveti ne kadar? 2 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 2 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 2 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 2 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 2 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Sasa Obradovic Zeljko Obradovic kardeş mi? Sait Toktaş kimdir? Şehit Piyade Uzman Çavuş Sait nereli, kaç yaşında, memleketi neresi? Cenaze namazı nerede kılınacak? PSG Şampiyonlar Ligi kazandı mı? PSG Şampiyonlar Ligi kupası var mı? PSG - B.Dortmund kaç kaç, maç bitti mi? PSG – B.Dortmund ÖZET – GOLLER izleme linki var mı? Süheyl Batum kimdir? Süheyl Batum zengin mi, serveti ne kadar? FED faiz kararı ne oldu? FED faiz indirdi mi, artırdı mı 1 Mayıs 2024? Ankara'da yarın okullar tatil mi 2 Mayıs Perşembe? Fenerbahçe Beko Monaco maçı hangi kanalda, saat kaçta? EUROLİG Fenerbahçe Beko Monaco Basket maçı CANLI ŞİFRESİZ izleme linki var mı? Giresun Belediye Başkanı hangi partiden? Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse kimdir? Al Nassr Al Khaleej maçı ne zaman,sat kaçta? Al Nassr Al Khaleej CANLI izleme linki var mı, Ronaldo oynuyor mu? PSG - B.Dortmund CANLI izleme linki var mı? PSG - B.Dortmund ŞİFRESİZ yayın var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title