Haberler

Elif Şafak: HDP Barajı Aşmazsa Ülkede Kan Akar

Güncelleme:

Elif Şafak, Financial Times'a yazdığı yazıda, HDP'nin barajı aşamaması durumunda ülkede kan akabileceğini söyledi.

Elif Şafak, İngiliz gazetesi Financial Times'a yazdığı yazıda Türkiye'de 7 Haziran'da yapılacak olan genel seçimlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"Kürtlerin sürpriz hediyesi Türkiye'de birlik olabilir." başlıklı yazıda Elif Şafak, HDP'nin barajı aşamaması durumunda ülkede kan akabileceğini belirtti.

İşte Elif Şafak'ın kaleme aldığı yazıdan bazı bölümler:

"SOYADLARINA BAKIN..."

"Soyadlarını bakarsanız Türkiye Türkler ülkesidir: Öztürkler, Arslantürkler ve Yıldırımtürkler bunların sadece birkaçı... Ancak bu soyadlarına sahip pek çok kişi Kürt kökenlidir.

Bir zamanlar Türk milliyetçileri tarafından geri bir alt kültür olarak görülen Kürtler artık Türkiye'nin önde gelen ilerici gücüdür.

"HDP ULUSAL PARTİ OLUYOR"

Örneğin, yerel ve ulusal politikada en yüksek kadın temsiliyetine onlar sahiptir. Bölgesel ve etnik bir hareket olarak başlayan HDP artık ulusal bir parti haline geliyor. HDP'nin yükselen varlığı hükümeti rahatsız ediyor. Parti barajı geçerse, TBMM içinde önemli bir güç olacaktır.

"ERDOĞAN AKP KAMPANYASI YÜRÜTÜYOR"

Erdoğan'ın anayasayı değiştirmek ve güçlerini artıracak bir tam başkanlık sistemini hayata geçirmek için büyük bir çoğunluğa ihtiyacı var. Anayasa, cumhurbaşkanının parti siyasetinin üzerinde olmasını gerektiriyor ama buna rağmen Erdoğan AKP için kampanya yürütüyor.

Seçimde sonuç ne olursa olsun, demokrasinin Kürtler için inişli çıkışlı bir yol olarak kalması muhtemeldir. Hareket ülkenin geri kalanına da egemen olan otoriterlik kültüne bağışık değildir.

"HDP BARAJI AŞMAZSA..."

PKK'nın hapisteki lideri Abdullah Öcalan Kürt hakları hareketinin babası kabul edilir. HDP yüzde 10 barajını geçmede başarısız olur ve Kürtler Meclis'te temsil edilemezse, Kürt siyasetinde şahinlerin etkisi artabilir. Türkiye de silahlı çatışma günlerine geri dönebilir.

Birçok Türk liberalleri ve demokratlar Kürt hareketinden umutlu. Kürtlerin milliyetçiliği ve hatta Türkiye'den ayrılmayı seçip seçmeyeceklerini zaman gösterecek. Ama belki de, paradoksal olarak, Türkiye'nin muhalifleri ve demokratlar için birleştirici bir güç olacaklar."

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Elif Şafak Türkiye Times Yaşam Kültür Sanat Politika Dünya Güncel Haberler

500

Yorumlar (319)

AmEDLIMobil-ANDROID:

atma lan silah sesi gelse senin gibi korkaklar kçları yusuf yusuf diye atarlar allah kan dükmesini hiç birimize güstermesin özgür ve kardeşlik çerçevesinde yaşıyalim

54
5
yanıtYanıtla
sorumobilWeb@haberler.com:

bu ulkeye karsi dagda silah tutanlar niye hep SOL goruslu

46
8
yanıtYanıtla
Ne mutlu Türküm diyenemobilWeb@haberler.com:

Yeryüzünde Kurtler den daha onursuz bir millet olamaz. Her ülkede sorundurlar herkesin karşısında eğilip bukulurler. Her millette milli gurur varken onların dini imanı menfaat tir Fikri zikri inancı ne olursa olsun onlara güvenilmez. Biz sizden deseler bile haindirler

12
40
yanıtYanıtla
heylomobilWeb@haberler.com:

Harbi kadın toplumun vicdan sesi

45
5
yanıtYanıtla
HelenmobilWeb@haberler.com:

Ey Allahım bizi bu hdp bdp terör belasından kurtar amin,,,dbakırda toplu yerleri gezip zorla oy istiyolar,.,,artık düşün yakamızdan

11
31
yanıtYanıtla
WANLI:

KARDEŞLİGİN VE BARIŞIN SİMGESİDİR H D P

16
23
yanıtYanıtla
K.marasli:

asil vatan hainleri bunlardir yabanci basinda ülkeyi karalarlar. Snr ülkeye gelir yurtdisinda itibarimiz kalmadi derler

38
1
yanıtYanıtla
FIRFIR:

TÜRK KÜRT ÇATIŞMASI BAŞLARSA , BUNDAN EN BÜYÜK ZARARI KÜRTLER GÖRECEK , BATIDAKİ KÜRTLER 3 GÜN DAYANAMAZLAR , GÜNEY DOĞUDA ASKER İŞİ BİR GECEDE HALLEDER , SAKIN BÖYLE BİR TUZAĞA DÜŞMEYİN ,

8
27
yanıtYanıtla
asvmobilWeb@haberler.com:

Türk kürt kardeşdir hepimiz biryerde birleşiyoruz insanız insanız insanz şittete hayır .

35
0
yanıtYanıtla
TÜRKİYE:

aksın sıkıntı yok biz TÜRKOĞLU TÜRK ÜZ. . .

12
22
yanıtYanıtla
Tüm 319 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title