Haberler

Bakan Çavuşoğlu'na "Rus oligarklar Türkiye'ye gelebilir mi?" diye soruldu, cevabı net oldu: Sadece yasal aktivitelere izin veriyoruz

Güncelleme:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, önceki gün DOHA'da gerçekleştirilen forumda gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Birçok ülkenin yaptırım uyguladığı Rus oligarklarıyla ilgili "Türkiye'ye gelebilirler mi?" sorusuna da net bir yanıt veren Çavuşoğlu, "Bizim prensip olarak tutumumuz şudur, ülkemizde yasal olan tüm aktivitelere izin veriyoruz" diye konuştu.

Bakan Çavuşoğlu, Katar"ın başkenti Doha'da "Yeni Dönem İçin Dönüşüm" temasıyla düzenlenen Doha Forumu'nun "Newsmaker" oturumunda, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Rusya ile Ukrayna arasında devam eden barış müzakerelerinin son durumuna ilişkin soruya yanıt veren Çavuşoğlu, Türkiye'nin bu savaşın önlenmesi için elinden geleni yaptığını dile getirdi.

"İKİ TARAFI YAN YANA GETİRMEK SEMBOLİK OLSA DA ÖNEMLİYDİ"

Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ve kendisinin mevkidaşlarıyla görüşmeler yaptığını hatırlatarak "Her iki tarafı yan yana getirmek sembolik de olsa önemliydi. Toplantıda beklentiler çok yüksek değildi. Uluslararası toplum olarak özellikle agresif taraf olan Rusya'ya baskı uygulamalıyız. Ukrayna'nın egemenliğine yönelik yapılan saldırı kabul edilemez. Aynı zamanda her iki tarafa da alın akı ile bu işten çıkmaları için yardımda bulunmalıyız." diye konuştu.

"CİDDİ MESELELER ÜZERİNDE GÖRÜŞME YAPIYORLAR"

Ukrayna ve Rusya liderlerinin farklı arka kanallar üzerinden temaslarının olduğuna işaret eden Çavuşoğlu, "Görünen o ki taraflar ciddi meseleler ve maddeler üzerinde görüşme yapıyor. Elbette ortak bir uzlaşı gerekiyor ancak ivedi bir şekilde ateşkese gidilmelidir Mariupol ve diğer bölgelerde sivillerin hayatını tehdit eden gelişmeler var. Halen şans ve umut var ancak bu gayretlerimizi sarf etmeliyiz." ifadesini kullandı.

"DENGE POLİTİKASI İZLEMEMİZ GEREKİYOR"

Dışişleri Bakanı olmadan önce de bunu savunduğunu, Ukrayna'nın Batı ile Doğu arasında, Rusya ile Avrupa arasında, Türkiye ile Rusya arasında bir seçim yapma lüksüne sahip olmadığını kaydeden Çavuşoğlu, "Bölgenizde herkesle denge politikası izlemeniz gerekmektedir. NATO üyesi bir ülkeyiz ancak tüm zorluklara rağmen Rusya ile de iş birliği içerisindeyiz. Çok zor dosyalar var, Suriye, Libya gibi. Ukrayna'nın daha güçlü dengeli bir dış politikası olmalıdır, özellikle Rusya ve Avrupa ülkeleriyle." değerlendirmesini yaptı.

"İHRACATIMIZ İNANILMAZ DERECEDE ARTTI"

Ukrayna krizinin devam etmesi halinde Türkiye'nin mevcut ekonomik durumunu korumasının mümkün olup olmayacağı yönündeki soruya karşılık Çavuşoğlu, enerji fiyatlarındaki artışlara rağmen kurdaki dalgalanmayı dengede tutmayı başardıklarını vurguladı. Çavuşoğlu, Türkiye'nin 2021'deki büyüme oranının yüzde 11 olduğunu belirterek, bu yılın ilk çeyreğinde de ekonominin umut verici olduğunu ve ihracatın inanılmaz derecede arttığını söyledi.

"OLİGARKLARIN YASAL FAALİYET YÜRÜTMESİNDE SORUN YOK"

"Rus oligarkların Türkiye'ye gelmesi ihtimali var mı?" sorusuna yanıt veren Çavuşoğlu, "Bizim prensip olarak tutumumuz şudur, ülkemizde yasal olan tüm aktivitelere izin veriyoruz. Yasal olmayan faaliyetlere de müsaade etmiyoruz." dedi.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) tarafından kararı alınmış yaptırımları uyguladığına dikkati çekerek "Eğer bir Rus vatandaşı Türkiye'yi ziyaret etmek isterse elbette yapabilir. Ruslar şu anda turist olarak sorunsuz bir şekilde Türkiye'ye gelebiliyor. Ukrayna'dan gelen mevcut turist sayısı da şu anda 60 bin civarında. Rus oligarkların Türkiye'de yapacağı işlerin uluslararası hukuka bir aykırılığı söz konusu değilse bunu değerlendiririz ancak aksi bir durum ise bu başka bir meseledir." diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Togo Cumhuriyeti Türkiye Ukrayna Rusya Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title