Haberler

Burdur'da "Ağaç Kesme" Tartışması

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından oluşturulan Ulaşılabilirlik Destek Projesi (UDEP) kapsamında pilot il olarak yer alan Burdur'da, proje bünyesindeki çalışmalarda kesilecek olan 8 ağaç, başkanlar arasında tartışmaya neden oldu.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından oluşturulan Ulaşılabilirlik Destek Projesi (UDEP) kapsamında pilot il olarak yer alan Burdur'da, proje bünyesindeki çalışmalarda kesilecek olan 8 ağaç, başkanlar arasında tartışmaya neden oldu.

UDEP Projesi kapsamında kökleri büyüyen ve kaldırımlara zarar vereceği tespit edilen 8 ağaçtan 2 tanesinin kesilmesiyle CHP Burdur Teşkilatı, Gazi Caddesi üzerinde basın açıklaması yaptı. Bazı CHP'liler ise ağaçların arasına şerit çekerek, ağaç kesimine izin vermeyeceklerini ifade etti.

Gazi Caddesi üzerinde kesilen ağaçları gösteren CHP Burdur İl Başkanı Süleyman Erman, "Burdur Belediyesi tarafından ağaç katliamı yapılmaktadır. Aslında bu uzun bir süredir var. Bu çalışmalar adı altında ağaçlar kesiliyor. Bu kesimlere bu güne kadar müsamahalı davranmaya çalıştık. Anlayış göstermeye çalıştık. Yolların bakım onarımında gerek duyulduğu inancı ile anlayış göstermeye çalıştık. Ama bugün Müze Parkı Gazi Caddesi'nde kaldırım genişletme adı altında yapılan çalışma ile belki 30, 40 yıllık ağaçlar kesiliyor. Gazi Caddesi'nin en önemli özelliklerinden biri güzel ağaçlar verdiği doku, görüntüdür. Sadece ve sadece esnafa rağmen, halka rağmen, Burdur'a gelen misafirlere rağmen Gazi Caddesi'ni tek yön anlayışını yerleştirmek adı altında yapılan kaldırım genişletme çalışmalarını ve ağaçların bu hale sokulmasına asla müsaade etmeyeceğiz" dedi.

"BU AĞAÇLAR ÜÇ BEŞ GÜNDE YETİŞTİRİLMİYOR"

"Bir ağaç bir evlattır" diyen Erman sözlerini şöyle sürdürdü: "Evlat nasıl özen ile yetiştiriliyor ise; ağaçlarda aynı şekilde özen ile yetiştiriliyor. Bu ağaçlar üç günde beş günde yetiştirilmiyor. Her biri 20, 30 yıllık. 'Biz o ağaçların yerine yeni ağaçları dikeceğiz' diyorlar. Diktiğiniz ağaçlar kaç yılda yetişecek'Kaç yılda bu hale gelecek? Türkiye'nin birçok bölgesinden birçok belediye, bu şekildeki ağaçları koruma altına alıyor. Ağaçları korumak adına yeni projeler üretiyor. Ama Burdur Belediyesi bırakın korumayı, ağaçlara zarar verip Gazi Caddesi'ni bozmaya çalışıyor. Esnafa, halka rağmen, kamuoyuna, sivil toplum örgütlerine rağmen tek yön uygulaması 2014 Mart ayından itibaren son bulacak. CHP iktidarında Gazi Caddesi çift yöne açılacaktır."

Başkan Erman, kesilen ağaçları tespit ettiklerini ve kesimi durdurmak için Burdur Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunacaklarını sözlerine ekledi.

"TAKDİR HALKINDIR"

UDEP Projesi kapsamında Burdur'un pilot il olduğunu ve projenin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın projesi olduğunu dile getiren Burdur Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya, Gazi Caddesi'ne gelerek, kesilecek ağaçları gösterdi. Ağaçlarının köklerinin gövde büyüklüğüne ulaştığını ve çalışmayı etkilediğini dile getiren Başkan Akkaya, kesilen ağaçların yerine 10 yaşında ağaçların dikileceğini ifade etti. Vatandaşların isteği üzerine ağaçların kesilmeyip, koruma bandıyla çevrilebileceğini de vurgulayan Başkan Akkaya, "Bunların hep raporları var. Bu ağacın neresi büyüyecek. Takdir halkımızındır. Bu ağaçlara koruma bandı olsun deniliyor ise; insanlar rahat yürüyecek deniliyor ise biz onu da yaparız. Bunun sorumluluğu da buna mani olanlaradır. Ben hazırım, bu kaldırıma bu ağaçlar için geniş geniş yer koymaya ben hazırım. Kaldırımlarda insanlar yürüyecek. Kaldırımlarda direk olmayacak, ağaç olmayacak. Bunun yönetmeliği var. Biz bu ağaçları keselim anlamında söylemiyorum. Ama zarar verecek olanları hiç olmazsa alalım yerlerini de dikelim diyorum. Takdir halkımızındır" dedi.

KALDIRIMIN ANLAMI NE?

Ağaç köklerinin gövde büyüklüğüne ulaşması sebebiyle insanların ortak kullanım alanlarının engellediğini, UDEP Projesi kapsamında yeni ağaçların dikileceğini vurgulayan Ak Parti Burdur İl Başkanı İbrahim Ekici ise, "Bu mesele toplumsal bir mesele. Vatandaşın ortak olarak faydalanması gereken bir yer burası. Kaldırımdan her türlü insan faydalanacak. Ağaçların önemini bizden daha iyi bilen yoktur. Biz ağacın önemini biliyoruz. Mesele ağaç meselesi değil. Mesele insanların ortak kullanım alanlarının daha rahat kullanılmasıdır. Bunu haricinde herhangi bir düşüncemizin olması mümkün değil. Gördüğünüz gibi ağacın kök ne hale gelmiş. Bu kaldırımın yarısından fazlasını bunun için ayırır isek, o zaman kaldırımın anlamı ne?" diye konuştu.

BAŞKAN TALİMAT VERDİ

Burdur Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya, Gazi Caddesi üzerinde yaptığı açıklamanın ardından UDEP Projesini yürüten müteahhide çalışmanın devam etmesini söyledi. Engellemeye çalışıldığı takdirde müteahhitin mahkemeye başvurmasını söyleyen Başkan Akkaya, "Yeşile en çok biz önem veriyoruz. Biz göreve geldiğimizde 14 tane park vardı, şimdi 85'inci parkımızı yapıyoruz. Her yıl 10 binden fazla ağaç dikiyoruz. Ben 10 yıldır görevdeyim 100 bin ağaç dikmişiz. Proje neyi gerektiriyorsa, öyle devam edecek. Bu proje Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın projesidir ve Burdur bu projede 7'nci pilot ildir. Ağaç kesilmesi gerekiyorsa kesilecektir ve yerine yenisi dikilecektir" şeklinde konuştu.

Başkan Akkaya konuşmalarının ardından Gazi Caddesi'nden ayrılırken, CHP Burdur İl Teşkilatı, ağaçların kesilmemesi için Gazi Caddesi üzerinde bekleyerek, tepkilerini göstermeye devam edeceklerini bildirdi. - BURDUR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Sebahattin Akkaya SÜLEYMAN ERMAN Burdur Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title