Haberler

BM Suriye Özel Temsilcisi de Mistura, Roma'da

-BM Suriye Özel Temsilcisi de Mistura'nın konuşması -İtalya Dışişleri Bakanı Alfano'nun konuşması BM Suriye Özel Temsilcisi de Mistura, Roma'da -De Mistura: "Suriye krizinin geleceğinde siyasi bir çözüm bulmada bu sonbahar çok önemli olabilir" -"Rakka'nın kurtarılmasına dönük ortak bir istek...

-BM Suriye Özel Temsilcisi de Mistura'nın konuşması

-İtalya Dışişleri Bakanı Alfano'nun konuşması BM Suriye Özel Temsilcisi de Mistura, Roma'da

- De Mistura : "Suriye krizinin geleceğinde siyasi bir çözüm bulmada bu sonbahar çok önemli olabilir"

-"Rakka'nın kurtarılmasına dönük ortak bir istek var ki, bunu doğru buluyorum"

-İtalya Dışişleri Bakanı Alfano: "

-"Körfez İşbirliği Konseyi üyeleri arasındaki krizden ötürü İtalya büyük endişe duyuyor"

ROMA (AA) – Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Suriye krizinin geleceği açısından siyasi çözüm bulmada bu sonbaharın çok önemli olabileceğini söyledi.

Temaslarda bulunmak üzere ülkesi İtalya'nın başkenti Roma'ya gelen de Mistura, burada İtalya Dışişleri Bakanı Angelino Alfano ile bir görüşme gerçekleştirdi. İkili, görüşmenin ardan ortak basın toplantısı düzenledi.

Ülkesi İtalya'nın kendisine verdiği desteğe teşekkür eden BM Suriye Özel Temsilci de Mistura, zor ve karmaşık bir konuya baktığını ama geleceğe ilişkin bazı beklentileri olduğunu belirterek, "Suriye krizinin geleceğinde siyasi bir çözüm bulmada bu sonbahar çok önemli olabilir." dedi.

De Mistura, bu konuda Astana'da anlaşmaya varan bu krizdeki üç önemli ülke olarak andığı Türkiye, Rusya ve İran'ı işaret ederek, "Eğer bu üç ülke isterse bazı öne çıkan bölgelerde ateşkesi mümkün kılabilirler. Suriye halkının da istediği bu. Siyasi çözümün ufukta olmadığı hiçbir ateşkes uzun süreli olmaz. Bu da Cenevre'de." diye konuştu.

BM Suriye Özel Temsilcisi, ülkede Türkiye, Rusya ve İran'ın ateşkes hususunda önemli roller oynadığını belirterek, "Pek çok kere ateşkes bozuldu bunların arkasında El Nusra vardı ki benim değil BM tarafından terör örgütü olarak tanınan bir örgüt. Onlar isim değiştirseler de varlıklarını sürdürüyorlar. Geçmişte olduğu gibi El-Nusra'nın ateşkesi bitirmesini önlemek için Türkiye, Rusya ve İran'ın çatışmasızlık bölgelerini açıklığa kavuşturması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

De Mistura, bu konuda Esed rejiminin fırsatı değerlendirerek El-Nusra ile mücadele ettiği iddiasıyla savaşmayı sürdürdüğünü ifade etti.

Staffan de Mistura, ateşkeste olduğu gibi siyasi sürecin bu üç ülkeden geçmediğini uluslararası toplumu ilgilendirdiğini bunun da yerinin Cenevre olduğunu vurgularken, ateşkesin hem siyasi çözüme hem de insani yardımların ulaşmasına katkıda bulunacağını dile getirdi.

De Mistura, Suriye'de insani yardım götürebildikleri yerlere dair basın mensuplarına dair bir harita da gösterirken, ateşkes olması durumunda daha çok kişiye yardım götürebileceklerini kaydetti.

-Rakka operasyonu

PYD/PKK'nın ana omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) ve Suriye Arap Koalisyonu'nun Rakka operasyonuna Türkiye'nin YPG'den ötürü itiraz etmesi sorulan Staffan de Mistura, sözlerini şöyle sürdürdü:

"DEAŞ, El-Kaide ve El Nusra'nın yaptıklarından ötürü eğer gerçekten herkesi birleştiren bir şey varsa; Roma'dan, Melbourne'e Ottawa'ya, Londra, Paris, İstanbul, Tunus, Sydney, Moskova'ya, Saint Petersburg'a, bunlar mücadele edilmesi gereken terör gruplarıdır. Rakka, DEAŞ'in iki başkentinden bir halen. Rakka'nın özgürleştirilmesi konusunda kimsenin şüphesi olduğuna inanmıyorum. Yöntemi hususunda, kimin hangi ekiple nasıl yapacağı bunu idare eden farklı ülkelerce belirleniyor. Bu beklenti üzerine Türkiye ile ABD arasında karşılıklı güvencelerin görüşüldüğü diyaloğun olduğunu biliyorum. Detaylara girmeyeceğim. Ama Şunu biliyorum ki, Rakka'nın kurtarılmasına dönük ortak bir istek var ki, bunu doğru buluyorum. Rakka'nın kurtarılmaya ihtiyacı var aynı şekilde oradaki halkın da orayı işgal edenlerle yapacak hiçbir şeyi yok."

Suriye'de bir çözümün Rusya'yı da dahli olacağı şeklinde gerçekleşmesi gerektiğini kaydeden de Mistura, bu akşam Roma'dan Rus yönetiminin daveti üzerine Moskova'ya geçeceğini de sözlerine ekledi.

-Alfano'dan de Mistura'ya destek

İtalyan bakan Alfano da de Mistura ile Suriye krizine ilişkin bugün verimli bir görüşme yaptıklarını belirterek, kendisinin önemli bir görev icra ettiğini söyledi. de Mistura'nın Suriyeli muhataplarıyla başlattığı anayasal sürecin önemine vurgu yapan Alfano, "İtalya olarak de Mistura'nın bu sürecini olan desteğimizi belirtmek istiyorum." dedi.

İtalya'nın, Suriye krizi hususunda Rusya ve ABD arasındaki istişareleri olumlu karşıladıklarını aktaran Alfano, Astana sürecine temkinli bir güven duyduklarını belirterek, "Astana süreci önemli ama Astana siyasi sorunların ya da anayasa sürecinin konuşulacağı yer değil, bunların yeri Cenevre'dir." ifadesini kullandı.

İtalyan bakan, Suriye'de şiddetin seviyesini düşürecek her türlü girişimden taraf olduklarını da dile getirdi.

-İtalyan bakandan körfez krizinin frenlenmesi umudu

Körfezde bazı Arap ülkelerinin ile Katar ile yaşadığı krizin sorulması üzerine Alfano, bu krizi yakından takip ettiklerini aktararak, "Körfez İşbirliği Konseyi üyeleri arasındaki krizden ötürü İtalya büyük endişe duyuyor. Bir an önce bu tırmanmanın son bulmasını ümit ediyorum. Bu ülkeler, bölgenin istikrarına yaşamsal katkıda bulunuyorlar." dedi.

İtalya Dışişleri Bakanı Alfano, İran'da bu sabah gerçekleşen terör saldırısına da değinerek, "İran'daki saldırıyı da endişeyle takip etmekteyiz. Şu anda orada yaşananları güçlü şekilde kınıyoruz ve her yerde küresel terörün kurbanlarına olan yakınlığımızı belirtmek istiyoruz." diye konuştu.

De Mistura da Suriye krizinin çözümünde aktif rol oynayan önemli ülkelerin başında geldiğini belirttiği İran'daki saldırıya ilişkin değerlendirmede bulunmanın şu aşamada erken olduğunu ifade etti.

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler De Mistura Suriye Roma Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs AVM'ler ve marketler açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs'ta AVM'ler ve marketlerin çalışma saatleri 2024! Resmi Gazete bugün (1 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJLARI 2024! 1 Mayıs sözleri neler? Anlamlı, kısa ve yeni 1 Mayıs mesajları! Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 1 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title