Haberler

BAKA Desteğiyle Süt Sığırcılığında Kalıtsal Hastalıklar Araştırması

Güncelleme:

BAKA, ekonomisinin büyük kısmı tarım ve hayvancılığa dayanan Burdur için önemli bir projeye destek verdi.

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), ekonomisinin büyük kısmı tarım ve hayvancılığa dayanan Burdur için önemli bir projeye destek verdi. BAKA'dan destek alan 'Burdur İlinde Yetiştirilen Holştaynlarda Bazı Kalıtsal Hastalıkların Belirlenmesi Projesi'nde 500 baş sığırdan alınan kan örnekleri, DNA'lar incelendi ve yetiştiriciler süt sığırcılığı açısından tehdit oluşturabilecek hastalıklarla ilgili bilgilendirildi.

BAKA'nın 2012 Yılı Doğrudan Faaliyet Destek Programı kapsamında desteklediği Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Veteriner Fakültesi'nin Burdur İlinde Yetiştirilen Holştaynlarda Bazı Kalıtsal Hastalıkların Belirlenmesi Projesi tamamlandı. MAKÜ Veteriner Fakültesi Konferans Salonu'ndaki toplantıya MAKÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Halil İbrahim Gökçe, Burdur Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ş. Fırat Erkal, Burdur Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (DSYB) Başkanı Kamil Özcan ile yönetim kurulu üyeleri, BAKA uzmanları Aslıhan Candan ve Şeref Furkan Ceylan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü çalışanları, öğretim üyeleri, veteriner hekimler ile çok sayıda öğrenci katıldı.

YETİŞTİRİCİLER BİLGİLENDİRİLDİ

Proje Koordinatörü Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Özgecan Korkmaz Ağaoğlu, Burdur'un Hoştayn yetiştiriciliğinde Türkiye'nin son yıllarda önemli gelişme gösteren merkezlerden biri olduğunu ve hayvansal üretim içerisinde en büyük payın süt sığırcılığı olduğuna dikkat çekti. Yetiştiricilikte yüksek verimli hayvanların yetiştirilmesinin temel amaç olduğunu söyleyen Yrd.Doç.Dr. Ağaoğlu, verimi dolayısıyla kazancı olumsuz yönde etkileyebilecek potansiyele sahip kalıtsal hastalıkların göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtti.

Projede Burdur'da yetiştirilen ve DSYB'ne kayıtlı 500 baş Holştayn ırkı sığırlardan kan örnekleri alındığını, kan örneklerinin DNA'larından kalıtsal hastalıkların gen bölgelerinin dizi analizleri yapıldığını aktaran Yrd.Doç.Dr. Ağaoğlu, yetiştiricilerin süt sığırcılığı açısından tehdit oluşturabilecek kalıtsal hastalıklar hakkında bilgilendirildiğini söyledi. Burdur'da yetişen Holştayn ırkı sığırların kalıtsal hastalıklarını ortaya koyan ilk bilimsel çalışmanın yapıldığını vurgulayan Proje Koordinatörü Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Ağaoğlu, projenin ilerideki çalışmalara veri oluşturacağını belirterek, katkısı için Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'na, proje ortakları Burdur Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Burdur Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, MAKÜ Rektörlüğü ile projeye emeği geçen herkese teşekkür etti. Yapılan sunumun ardından verilen kokteyl ile seminer sona ermiştir.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Burdur Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title