Haberler

Ayvalık'ın Kanalizasyonu 5 Aydır Denize Akıtılıyor

BALIKESİR'in Ayvalık İlçesi'nde 3 yıl önce Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılıp, devreye giren Ayvalık Atık Su Arıtma Tesisi'nin, Ayvalık ve Balıkesir Büyükşehir belediyelerinden toplam 4 milyon 500 bin lirayı bulan alacağın tahsil edilmemesi nedeniyle geçen 1 Kasım'da ikinci kez kapatıldığı...

BALIKESİR'in Ayvalık İlçesi'nde 3 yıl önce Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılıp, devreye giren Ayvalık Atık Su Arıtma Tesisi'nin, Ayvalık ve Balıkesir Büyükşehir belediyelerinden toplam 4 milyon 500 bin lirayı bulan alacağın tahsil edilmemesi nedeniyle geçen 1 Kasım'da ikinci kez kapatıldığı ortaya çıktı. 5 aydır 744 bin metreküp kanalizasyon suyunun arıtılmadan denize bırakıldığı bilidrildi. Ayvalıklı halkı, soruna çözüm bulunup, kirlliğin önüne geçilmesini istedi.

Ayvalık'a 15 milyon lira harcanarak yaptırılan atık su arıtma tesisi, 19 Kasım 2013 tarihinde faaliyete girdi. Elektroflükasyonlu Ayvalık Atık Su Arıtma Tesisini çalıştıran Koçoğlu İnşaat Sanayi Tarım ve Hayvancılık Ticaret Anonim Şirketi, Ayvalık Belediyesi'nden 1 milyon 900 bin, Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürlüğü'nden 2 milyon 500 bin lira alacağını tahsil edemediği gerekçesiyle tesisin çalışmasını, 17 Aralık 2015 tarihinde durdurdu. Müdür ve bekçi dışındaki 8 personelin işten çıkarıldığı arıtma tesisinin kapısına kilit vuruldu. Acil durumlarda 6 bin metre küpe kadar arıtma yapılabilen tesisin 7 bin metre küp atık su arıtılabilmesi için başlanan kapasite arttırımı için yapılan montaj çalışmaları da durduruldu. Günde 4 bin 800 metreküp atık su arıtma kapasitesine ait tesisin çalışmalarının durdurulduğu Balıkesir Su ve Kanalizasyon İdaresi'ne (BASKİ) de bildirdi. Binlerce metre küp atık su denize aktı. Borcun ödeneceğinin taahüt edilmesi üzerine tesis aynı yıl Mayıs ayı başında tekrar faaliyete açıldı.

Ancak ödemelerin yine yapılmaması üzerine şirket geçen 1 Kasım itibariyle faaliyetini durdurdu. Tesiste sadece bir müdür ve iki bekçi personel olarak bırakıldı.

Geçen Kasım ayından bu yana kadar 744 bin metreküp kanalizasyon suyu arıtılmadan doğrudan denize akıtıldı. Atık suların denize bırakılmasına tepki gösteren Ayvalıklılar, bir an önce soruna bir çözüm bulunmasını istedi.

'ATIK SU BEDELİ TOPLANDIĞI HALDE BİZE HAKEDİŞ ÖDENMEDİ'

Elektroflükasyonlu Ayvalık Atık Su Arıtma Tesisini çalıştıran Koçoğlu İnşaat Sanayi Tarım ve Hayvancılık Ticaret A.Ş.'nin sahibi Şükrü Koçoğlu, Ayvalık ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nden yaklaşık 4 milyon 500 bin lira alacağın tahsil edilemediği için tesisin işletilemez duruma geldiği söyledi. Alacaklarının tahsil edemedikleri için tesisin kapatılmak zorunda kaldığını belirten Koçoğlu, tesisin Büyükşehir Belediyesi'ne devredilmesinden buyana kendilerine sadece 195 bin liralık bir hak ediş ödendiğine dikkati çekip, "Bu tesisi çalıştırmak için enerjiye ve çeşitli kimyasallara ihtiyaç var. Personel giderleri mevcut. Bunlar varken tesisi bu şekilde işletebilmemiz mümkün değil" dedi.

Tesisi Türkiye Sınai Kalkınma Bankası'ndan kredi alarak yaptıklarına dikkati çeken işadamı Koçoğlu, "Mukavelede olmasına rağmen belediyeler ödeme yapmayınca tesisi durdurmaya mecbur kaldık. Hak ediş ödenmemesine rağmen tesisi çalıştırmak için uğraş verdik ve bunun tespitini Ayvalık 2. Sulh Hukuk Mahkemesi'nden yaptırdık. Yap-İşlet-Devret modeli yaptığımız tesisi biz 10 sene içinde belediyeye devredecektik. Sorumluluk kanun gereği belediyelere ait. Biz işletmeciyiz ama patron belediye. Vatandaşlardan tahsil edilen atık su bedelinin bir miktarının bize hak ediş olarak ödenmesi gerekiyordu. Atık su ücretleri toplandığı halde bize hak ediş verilmedi. 'İsterseniz tesisi siz alın' da dedik. Bir gelişme olmadı. Geçen 15 Şubat'ta Ayvalık ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'ne dava açtık" dedi.

Tesis kapandığından bu yana arıtılması gereken atık su hakkında ise Koçoğlu, "Atık sular denize atılıyor. Derin deniz deşarjı çalışmıyor. Mukavele hükümlerine uymuyorlar ve para vermemek için bu pis suyu denize atıyorlar" dedi.

'TESİS, HUKUKSAL PROBLEM ÇÖZÜLDÜĞÜNDE BASKİ TARAFINDAN İŞLETİLECEK'

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Arıtma Tesisleri Daire Başkanı Sadık Okutucu yaptığı açıklamada, "Ayvalık arıtma tesisinde yüklenici firma, içerisinde bulunduğu ekonomik sıkıntılar sebebiyle işletme faaliyetlerini sürdüremediği için tesisi durdurmak zorunda kaldığını bildirdi. Yüklenicinin iddia ettiği hak ediş alacaklarının BASKİ dönemi ile ilgili bir sorun bulunmamaktadır. Alacaklar, BASKİ öncesinde Ayvalık Belediyesi'nin sorumluluğunda çalıştırdığı dönem ile ilgilidir. BASKİ sorumluluğunda çalıştırılan ve sözleşme koşullarına uygun olan dönemler için kurumumuzda gerekli ödemeler yapılmıştır. Tesis mutlak surette yüklenici firma tarafından işletilemese bile hukuksal problemler çözüldüğünde BASKİ tarafından işletilecektir."

- Balıkesir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Şükrü Koçoğlu Balıkesir Ayvalık Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title