Haberler

Avrupa'ya 50 Milyon Dal Noel Çiçeği

ANTALYA'daki kesme çiçek sektörü, Christmas Bayramı ve yılbaşı için 27 Avrupa ülkesine 50 milyon dal çiçek gönderiyor. Bu ihracattan 10 milyon dolar gelir bekleniyor.

Hıristiyanların Hz. İsa'nın doğumu olarak kutladıkları Christmas veya Noel olarak bilinen bayramı ile yılbaşı kutlamaları için bu yıl yine Türk çiçekleri kullanılıyor. Antalya'da üretimi yapılan başta karanfil olmak üzere gerbera, ronanculus ve demet çiçek süslemelerinde kullanılan yeşilliklerden oluşan 50 milyon dal çiçeğin ihracatı sürüyor. Yaklaşık 27 Avrupa ülkesine devam eden kesme çiçek ihracatında genellikle 'kırmızı' renkli ürünler tercih ediliyor.

Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, kesme çiçek, çelenk ve süs bitkileri ihracatından bu yılbaşında 10 milyon dolar civarında gelir beklendiğini açıkladı. Bağdatlıoğlu, bu yıl için yüzde 20 artış hedefi koyduklarını, Rusya krizi nedeniyle yüzde 10 gerisinde kaldıklarını söyledi. Bu rakamın 50 milyon dalının Noel ve yılbaşı sevkiyatı olduğunu belirten Bağdatlıoğlu, en çok ihracatın İngiltere, Hollanda, Almanya başta olmak üzere 27 Avrupa ülkesine gerçekleştiğini anlattı. Christmas döneminde kırmızı ağırlıklı renklerin tercih edildiğini dile getiren Bağdatlıoğlu şöyle dedi:

"Yılbaşı bizim en önemli dönemlerimizden biri, çünkü özellikle kırmızı renklerin dünya pazarına hakim olduğu bir dönem. Yılbaşı için yaklaşık 45-50 milyon dal ihracat gerçekleştirdik. Sadece karanfil bazında değerlendirildiğinde önemli bir rakam ve 10 milyon dolarlık girdi sağlanacak. Üretimde en çok Antalya öne çıkıyor ve Isparta, Burdur ve İzmir bölgesinin de katkıları var."

BİZ YILLARDIR DOLAR BOZDURUYORUZ

Dolarda yaşanan artış ve yastık altındaki doların bozdurulması için yürütülen kampanyaları da hatırlatan Bağdatlıoğlu şöyle devam etti:

"Bizim sektör, ülkemizin sahip çıkması gereken sektörlerden biri. Önemi sarınım bu dönemde daha iyi anlaşılır. Çünkü gerçekten her şeyiyle Türkiye'de üretilip, dövizle satılan ve döviz geldiğinde beklemeden bozduran bir sektör. Biz gelen parayı repoda, bankada tutmuyoruz, zaten gelir gelmez bozduruyoruz. Şu anda yapılması gerekenleri sektör olarak yıllardır yapıyoruz. İnanıyorum ki sektörümüzün katma değer önemi bu günlerde ortaya çıkacak."

TEŞVİKLE 250 MİLYON DOLARA YÜKSELİR

Elde edilen ihracat gelirinin binlerce kişiye eşit dağıtıldığı bir sektör olduğuna değinen Bağdatlıoğlu şunları söyledi:

"Bu yüzden teşvik, destek verilmesi gerekirken, bu sektör çok az teşvikle ihracatını yapıyor ve yaklaşık 30 ülkeye 400 milyon dal çiçek satıyor. Birçok sektöre olduğu gibi bize de aynı teşvik ve destekler verildiğinde inanıyorum ki 100 milyon dolar olan ihracatımız 2 yıl içinde 250 milyon dolara ulaşacaktır. Bununla ilgili bilimsel analizleri de yaptırdık. Asıl hedefimiz dünyadaki herkese çiçek ulaştırmak."

Osman Bağdatlıoğlu, yılbaşı kutlamaları için bu yıldan itibaren halkın ucuz çiçeğe ulaşımı amacıyla ağırlıklı karanfil türlerinin tüm çiçekçiler ve süpermarketlerde buket halinde satışına başlanıldığını da açıkladı. - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Osman Bağdatlıoğlu Antalya Yılbaşı Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title