Haberler

Ata'nın ilk istirahatgahı Etnografya Müzesi restorasyondan geçiyor

Güncelleme:

Ankara'nın önemli kültür duraklarından biri olan, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün naaşının 15 yıl boyunca bulunduğu Etnografya Müzesi, restorasyondan geçiriliyor.

Ankara'nın önemli kültür duraklarından biri olan, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün naaşının 15 yıl boyunca bulunduğu Etnografya Müzesi, restorasyondan geçiriliyor.

Kurtuluş Savaşı'nda cuma namazlarının kılındığı eski adı Namazgah Tepesi olan yerde inşa edilen ve 1930'da halktan toplanan eserlerle halkın ziyaretine açılan müze, Cumhuriyet döneminin önemli mimarlarından Arif Hikmet Koyunoğlu'nun imzasını taşıyor.

Atatürk'ün vefatının ardından Dolmabahçe Sarayı'ndan törenle getirilen naaşına 21 Kasım 1938'den Anıtkabir'e taşındığı 10 Kasım 1953'e kadar geçici istirahatgahlık yapan müze, geçen aydan beri süren restorasyon çalışmaları kapsamında teknolojik imkanlardan da yararlanılarak yeniden düzenleniyor.

Cephesindeki küfeki taşlarının ve mermerlerin temizliği, çini bezemelerin ihyası yapılan, kapıları raspa edilen, çatıdaki kırık parçaları yenilenen, teşhir alanları için interaktif canlandırmalar hazırlanan müzede Ata'nın kabrinin bulunduğu mozole ve büst alanıyla karşı duvarda film, fotoğraf, animasyon ve seslendirmelerle sanatsal ve dijital bir anlatım yapılacak.

"Bizi en çok heyecanlandıran kısım mozole alanı"

Ankara Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cennet Ceylan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, temeli 1925'te atılan, 1930'da hizmete açılan Ankara Etnografya Müzesi'nin, geleneksel Türk, Selçuklu ve Osmanlı mimarisinden öğeler taşıdığını, simetrik bir kurguya sahip olduğunu söyledi.

Ceylan, müzede Mustafa Kemal Atatürk'ün geçici kabrinin bulunduğu mekan merkeze alındığında, 2 simetrik bölüm şeklinde teşhir salonlarının kurgulandığını anlattı.

Nisan ayında başlatılan restorasyon çalışmaları hakkında bilgi veren Ceylan, "Cephelerde bulunan küfeki taşlarının restorasyonu, çini bezemelerinin ihyası, orijinal olan kapıların raspa edilmesi ve boyanması, mermer yüzeylerin temizliği ve çatıdaki kırık, kopan parçaların yenilenmesi gibi birçok imalat yapılıyor." diye konuştu.

Ceylan, restorasyon kapsamında kendilerini en çok heyecanlandıran kısmın, Atatürk'ün naaşına 15 yıl boyunca ev sahipliği yapan mozole alanı olduğunu vurguladı.

Mozole kısmında Atatürk'ü anlatan sürpriz sonlu bir video mapping gösterisi yapılacağını dile getiren Ceylan, "Bu kısım bizim için çok önemli, çok kıymet veriyoruz." dedi.

"Geleneksel bir Ankara sokağı canlandırıyoruz"

Teşhir salonlarında geleneksel bir Ankara sokağının canlandırılacağını belirten Ceylan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu bölüme yerleştireceğimiz Ankara konağının dış cephesinde Horasan harcı kullanıldı. Bir yapım tekniği olan Bağdadi'nin gösterimi mevcut. Zeminin geleneksel Ankara taşıyla kaplanması gibi birçok öğeye yer verdik. Buraya gelen ziyaretçilerimiz tıpkı eski bir Ankara sokağında geziyormuş gibi o mimari öğeleri bizzat deneyimleyebilecekler."

Teşhir alanında interaktif canlandırmalar yaptıklarını ifade eden Ceylan, "Örneğin bir pencerenin arkasından baktığınızda genel Ankara sokağını görebileceksiniz. Cumhuriyet'in ilanından sonra eski Meclis'in önünden genel bir görünüm görülecek." dedi.

Ceylan, müzenin anlatımının yapıldığı bir video mapping gösterisi de olacağını, bu kısımda ziyaretçileri sürprizlerin beklediğini söyledi.

Yazma eserler salonunda da bir enstalasyon oluşturacaklarını kaydeden Ceylan, Hz. Muhammed'e ilk indirilen sure olan ve "Yaratan Rabbi'nin adıyla oku" ayetiyle başlayan Alak Suresi'nin harf diziliminin, açık duran Kur'an-ı Kerim'in üzerine göklerden iniyormuş gibi düşürüleceğini anlattı.

Ceylan restorasyon çalışmalarını mümkün olan en kısa sürede bitirmeyi ve 28 Mayıs'ta başlayacak Başkent Kültür Yolu Festivali öncesinde teşhir salonunu ziyarete açmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Ankara Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title